-
Nawet niewielkie ilości czerwonego wina mogą wywołać ból głowy. Naukowcy wiedzą dlaczego
Niektóre osoby po wypiciu nawet małej lampki czerwonego wina cierpią na ból głowy, podczas gdy inne alkohole nie wywołują u nich takiego efektu. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego znaleźli odpowiedź, dlaczego tak się dzieje....
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Ile soli dziennie można zjeść? Sprawdź, czy twoja dawka jest bezpieczna dla zdrowia
O tym, ile soli dziennie można jeść, mówią konkretne liczby. Trzeba jednak pamiętać, że jemy nie tylko tę sól, którą sami dodajemy do potraw. Jest ona ukryta (często w dużych ilościach) w wielu produktach i daniach, które jemy na co dzień.
ŻywienieProduktyOdchudzanieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Przepis na ekspresowe ciasto chałwowe bez pieczenia. Prościej i smaczniej już się nie da
Ciasto chałwowe będzie hitem na waszym stole. Całość ogranicza się do przygotowania kremu i ułożenia go na zmianę z innymi składnikami. Jest to więc pyszny, ale też niezwykle smaczny deser. Tłumaczymy, jak go zrobić.
PrzepisyŻywienie -
Ten koktajl odchudza, a smakuje jak ciasto jagodowe. Przepis
Ten koktajl to idealna propozycja dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, a jednocześnie nie lubią odmawiać sobie przyjemności. Proponujemy napój jagodowo-bananowy, który nie tylko pomaga w spalaniu kalorii, ale też pysznie...
OdchudzaniePrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Koniec ze sklejającymi się pierogami podczas gotowania. Musicie dodać tylko odrobinę tego produktu
Zlepione pierogi to utrapienie wielu pań domu. Jest jednak niezwykle prosty i szybki sposób, by temu zapobiec. Sprawdźcie, co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się ze sobą podczas gotowania.
ŻywienieProdukty -
Uważaj, jaką herbatę pijesz. Przebadane produkty zawierały groźne substancje
Włoscy badacze przeanalizowali skład popularnych herbat. Wyniki przeprowadzonych testów dają do myślenia. Zobacz, co dokładnie odkryli eksperci i czego unikać.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Cudownie puchate racuchy według przepisu babci Leokadii. Sekret tkwi w 1 składniku
Istnieje patent, który sprawi, że wasze racuchy będą jeszcze smaczniejsze. Musicie tylko użyć 1 składnika, który większość osób ma w swojej lodówce. Gwarantujemy, że tak przygotowane placuszki znikną z talerza w mig.
PrzepisyŻywienie -
Sałata lodowa pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie
Sałata lodowa (Lactuca sativa var. capitata) to pochodząca z basenu Morza Śródziemnego odmiana zielonej sałaty, która charakteryzuje się wyjątkową chrupkością oraz odpornością na działanie niskiej temperatury. Liście sałaty lodowej są...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Jakie zupy można mrozić – rosół, pomidorową a może ogórkową? Jak robić to najlepiej?
Polacy są miłośnikami zup. Gotujemy je często, w dużych ilościach, ale nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść wszystko od razu. W związku z tym pojawia się pytanie, czy każdą zupę można zamrozić?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Gofry dyniowe wg tego przepisu są pyszne. Znikają od razu z talerza
Nie wiecie, co zrobić z resztkami dyni, które zostały po ugotowaniu zupy? Znalazłam na nie świetny i pyszny patent, który pokochała cała moja rodzina. Gofry dyniowe. Zobaczcie, jak je przyrządzić.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy parówki są zdrowe? Dietetyk rozwiewa wszelkie wątpliwości
Niemal każdy z nas od czasu do czasu je parówki. Część osób robi to z ogromnymi wyrzutami sumienia, ponieważ uchodzą za niezdrowy produkt. Czy rzeczywiście tak jest? A może to kwestia odpowiedniego wyboru? Na te i inne pytania odpowiada...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak przechowywać orzechy włoskie, by szybko nie zjełczały? Wyjaśniamy
Przechowywanie orzechów włoskich nie jest tak proste, jak się wydaje. Trzymanie ich w nieodpowiednich warunkach może skutkować szybkim zjełczeniem produktu. W rezultacie trzeba go będzie wyrzucić. Radzimy, co zrobić, by tego uniknąć....
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Dodaj ten nieoczywisty składnik do rosołu. Taki trik stosują najlepsi szefowie kuchni
Choć wydaje się, że o gotowaniu rosołu wiemy już niemal wszystko, to nadal są triki, które mogą bardzo zaskoczyć wiele osób. Wystarczy, że dodacie łyżkę popularnego płynu do zupy, a będzie o niebo lepsza. Minimum wysiłku, a jaki efekt!
ŻywienieProdukty -
Brukselka z piekarnika. Trudno oprzeć się tej pysznej przekąsce
Brukselka nie cieszy się dobrą sławą. Wiele osób za nią nie przepada. Ja też nie byłam zwolenniczką tego warzywa. Jednak, gdy spróbowałam pieczonej brukselki, zmieniłam zdanie. Mogę się założyć, że wy też je pokochacie. Poznajcie przepis...
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Trudności w pozbywaniu się niepotrzebnych przedmiotów mogą świadczyć o zaburzeniu. Czym jest syllogomania?
Syllogomania, inaczej patologiczne zbieractwo lub zespół zbieractwa, to zaburzenie psychiczne polegające na nadmiernym przywiązaniu do przedmiotów. Osoba na nią cierpiąca gromadzi przedmioty, które mają dla niej ogromną wartość, choć tak...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Piernikowe mleko to hit tej jesieni. Jest aromatyczne i niezwykle rozgrzewające
Piernikowe mleko doskonale pasuje do długich, jesiennych wieczorów. Jest cudownie aromatyczne, a przygotujecie je w mgnieniu oka. Tłumaczymy, jakich dokładnie przypraw musicie użyć, by jego smak był naprawdę doskonały.
ProduktyŻywienie -
Czosnkowy oddech? Łyżka tego produktu zadziała jak naturalny dezodorant
Unikasz jedzenia czosnku, ponieważ krępuje cię nieprzyjemny zapach z ust? Koniecznie sięgnij po ten białkowy produkt. Zdaniem naukowców, zadziała jak spożywczy dezodorant i zlikwiduje nieświeży zapach.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te produkty mogą pomóc w walce z objawami endometriozy. Nowe doniesienia naukowców
Nie jest tajemnicą, że dieta może wspomagać proces leczenia wielu chorób. Okazuje się, że jedzenie odpowiednich produktów może złagodzić też objawy endometriozy. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez naukowców z Texas...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Zapomniany zamiennik ziemniaków, który podkręca metabolizm. Poznaj właściwości brukwi
Brukiew niezwykle rzadko gości na polskich stołach. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, ile cennych właściwości ma to zapomniane warzywo. Wzmacnia odporność, podkręca metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Zobacz, jak wykorzystać je...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeOdchudzaniePaulina Cywka
-
Ser gorgonzola to naturalny antybiotyk i afrodyzjak. Zobacz, do czego go stosować
Ser gorgonzola to ser pleśniowy, który pochodzi z Włoch. Spośród innych serów wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ser gorgonzola może stanowić samodzielną przekąskę i dodatek do kanapek, sałatek, tart, sosów, makaronu, zup,...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Dodajcie te drobinki, a wyjdzie obłędnie smaczna
Jeśli chcecie uzyskać pyszny i nieco intrygujący smak zupy pomidorowej – koniecznie dodajcie do niej jeden składnik. Zazwyczaj ląduje on w herbacie lub cieście, teraz jednak pora na zupę. Gwarantujemy, że będziecie częściej korzystać z...
ŻywienieProdukty