-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy wypić ostatnią kawę przed snem? Są zalecenia i jest wyjątek
Przez lata uważana za używkę, dziś jest rekomendowanym przez specjalistów składnikiem codziennej diety. Dlaczego warto pić kawę i o jakiej porze sięgnąć po ostatnią filiżankę?
ŻywienieProdukty -
Zapomnijcie o klasycznych naleśnikach. Ten dodatek sprawi, że wyjdą o wiele lepsze
Naleśniki budyniowe sprawdzą się idealnie do przygotowania „na słodko”, wyjdą jednak znacznie lepsze od tych klasycznych. Cała tajemnica tkwi w jednym dodatkowym składniku.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zielona herbata na „kobiece sprawy”. Pomocna podczas miesiączek i w endometriozie
Dobre wieści dla miłośniczek zielonej herbaty. Są dowody naukowe, że ten napój może łagodzić bóle wywołane miesiączką, mięśniakami i endometriozą. Sprawdź, ile filiżanek zielonej herbaty powinno się pić, aby zmniejszyć dokuczliwe objawy...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zamienniki cukru – czy warto je stosować i czy faktycznie są zdrowsze niż biały cukier
Biały cukier jest nie tylko wrogiem szczupłej sylwetki, ale także przyczynia się do rozwoju poważnych chorób. Zaliczamy do nich choroby dietozależne np. cukrzycę typu 2 i otyłość. Coraz większą popularnością cieszy się dieta bezcukrowa,...
ŻywienieProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można najeść się oczami? Popatrz 30 razy na zdjęcie pizzy
Od patrzenia na zdjęcia jedzenia chce ci się jeść? Naukowcy udowodnili, że może być zupełnie odwrotnie. Jest jednak jeden warunek.
OdchudzanieŻywienie -
Tych liści nigdy nie wyrzucaj! Możesz stworzyć z nich zdrowy posiłek
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wizyta u psychologa. Ile kosztuje prywatna opieka tego specjalisty?
Zaburzenia zdrowia psychicznego są coraz powszechniejszym zjawiskiem. Zmaga się z nimi ponad 25 proc. polskiego społeczeństwa. Poszukiwanie pomocy psychologicznej bywa utrudnione z uwagi na długie kolejki do specjalistów świadczących...
ŻywieniePaulina Cywka
-
Wcale nie musicie wyrzucać zwiędniętych szparagów. Istnieje prosty sposób na ich uratowanie
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Możemy wtedy do woli cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Co jednak gdy trafią nam się lekko zwiędnięte szparagi? Jest dla nich ratunek.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Najnowsze badania pokazują, że łożysko odgrywa większą rolę w rozwoju schizofrenii niż sądzono
Naukowcy przez ponad stulecie zakładali, że geny związane z ryzykiem schizofrenii dotyczą głównie mózgu. Najnowsze badania naukowe sugerują jednak, że kluczowa może być ocena zdrowia łożyska.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Zafiksowani na utracie kilogramów. Czy istnieje dieta cud?
Po raz kolejny zaczynasz się odchudzać i znów czujesz, że ta próba skończy się niepowodzeniem? Szukasz diety cud, ale żadna z zastosowanych nie przynosi efektów? Specjalistka z Uniwersytetu SWPS tłumaczy, dlaczego tak się dzieje.
OdchudzanieDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
Składniki odżywczeŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Polacy z zespołem stresu pourazowego. Nie trzeba przeżyć wojny, żeby go mieć
Nie trzeba wyjechać na wojskową misję, żeby doświadczyć zespołu stresu pourazowego. Zmaga się z nim coraz więcej Polaków. Stresorem może być pukający do drzwi windykator czy bolesne rozstanie. Przybywa też osób z zaburzeniami lękowymi. O...
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dziecko kaszle w nocy? Pół godziny przed snem podaj mu łyżeczkę miodu
Już nasze prababcie miały rację – miód jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Łyżeczka miodu podana 30 minut przed snem zadziałają kojąco na błonę śluzową dziecka i wpłyną pozytywnie na jakość jego snu. Są na to dowody naukowe.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeProduktyPaulina Cywka
-
Tego nie wiesz o mrożonkach i konserwach. Sprawdź, które warto jeść
Nie ma jak świeży pomidor czy groszek prosto z krzaka. Jednak mrożone produkty i konserwy znów wracają do łask! Odkrycie brytyjskich naukowców dowodzi, że niektóre owoce i warzywa – zamrożone lub zakonserwowane – mogą być tak samo bogate...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Takich bananów nie powinniście jeść, mogą wam zaszkodzić. Istotny jest 1 szczegół
Niektórzy kupują tylko idealnie żółte banany, inni chętnie jedzą też te znacznie bardziej dojrzałe. One wszystkie są odpowiednie, dopóki nie występuje w nich mały szczegół, świadczący o tym, że mogą być niebezpieczne dla waszego zdrowia.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościJoanna Biegaj
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska