-
11 rakotwórczych produktów spożywczych, które jesz na co dzień
Co za dużo, to niezdrowo – większość jedzenia w nadmiarze szkodzi. Niektóre pokarmy mogą jednak zawierać szczególnie szkodliwe składniki, które przyczyniają się do rozwoju poważnych chorób – w tym nowotworów.
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy tempo metabolizmu spowalnia z wiekiem? Obalono popularny mit
Przemiana materii wcale nie spowalnia po trzydziestce lub czterdziestce, a dopiero po... sześćdziesiątce. Najnowsze zestawienie badań z 29 krajów świata rzuca zupełnie nowe światło na to, co o metabolizmie sądziliśmy do tej pory.
OdchudzanieŻywienieDietyMonika Piorun
-
Alkohol podczas postu przerywanego – czy może zaszkodzić?
Post przerywany jest jedną z popularnych metod walki z nadwagą. Polega na niejedzeniu przez wiele godzin, by w ciągu tzw. okienka żywieniowego zjeść to, na co mamy ochotę. Czy alkohol wówczas sprawi, że rezultaty będą gorsze? A może...
OdchudzanieŻywienie -
Uwaga! W tych makaronach wykryto groźną toksynę. GIF wycofuje 7 partii skażonych produktów
W niektórych produktach firmy Makarony Polskie z Rzeszowa stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – toksyny wytwarzanej przez grzyby z rodzaju Fusarium. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie...
Żywienie -
Mrożony miód nową odmianą „zdrowych” lodów? Ludzie robią go na potęgę
Próbowałeś kiedyś włożyć miód do zamrażarki i jeść go jak lody? Niektórzy Tiktokerzy przekonują, że to całkiem dobry pomysł.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z...
ŻywieniePrzepisyOdchudzanieDiety Wideo -
Jak nieprawidłowy poziom cholesterolu niszczy nasz mózg? Nowe odkrycie
25 proc. całkowitej zawartości cholesterolu w organizmie kumuluje się w mózgu. Właśnie odkryto, że przywrócenie prawidłowego poziomu cholesterolu może być nową opcją terapeutyczną w leczeniu wielu chorób neurodegeneracyjnych – w tym...
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy głodówka jest zdrowa? Naukowcy odkryli nowy, korzystny efekt krótkiego postu
Od lat trwa zażarta dyskusja na temat korzyści i szkód, które może wywołać powstrzymywanie się od jedzenia. Najnowsze wyniki badań wskazują na niepotwierdzony wcześniej pozytywny skutek głodówek w przypadku silnych stanów zapalnych w...
ŻywienieMonika Piorun
-
Witamina D może pomóc... chorym na raka! Zmniejsza zapotrzebowanie na niektóre leki
Naukowcom z Instytutu Karolinska w Sztokholmie udało się dowieść, że pacjenci onkologiczni z niedoborami witaminy D w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej mogą odnieść spore korzyści z suplementacji tego składnika. Okazuje się, że...
Żywienie -
Niedobór witaminy B12 może powodować... problem z rozróżnianiem kolorów. 7 mało znanych objawów
Dlaczego niektórym trudno jest zauważyć różnicę pomiędzy kolorem niebieskim i zielonym oraz żółtym i czerwonym? Lekarze ostrzegają, że niedobór wit. B12, który często zdarza się u wegan lub wegetarian, powoduje specyficzne problemy ze...
ŻywienieMonika Piorun
-
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Co zrobić, kiedy burczy nam w brzuchu, a mamy bardzo mało czasu na przygotowanie pożywnego posiłku? Wystarczy w błyskawicznym tempie przygotować prostą przekąskę, która łatwo zaspokaja głód. Nie bez powodu przepadają za nią weganie,...
PrzepisyOdchudzanieŻywienie Wideo -
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Masz zespół policystycznych jajników? 6 pokarmów, które warto ograniczyć w diecie
Od 5 do nawet 21 proc. kobiet w wieku rozrodczym cierpi na jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń endokrynologicznych, czyli zespół policystycznych jajników (PCOS), który powoduje zaburzenia hormonalne, problemy z miesiączkowaniem...
Żywienie -
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie „Long chips”, czyli popularnych długich chipsów z puree ziemniaczanego. W sześciu wycofanych smakach stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie dotyczące...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Czarnuszka może pomóc chorym na COVID-19. Nowe odkrycie Australijczyków
Maleńkie ziarenka Nigella sativa (czyli czarnuszki siewnej) przez lata uznawane były za „złoto faraonów”, które było w stanie uleczyć wszystko prócz... śmierci. Naukowcom z Australii udało się wykazać, że jeden ze składników aktywnych...
ŻywienieMonika Piorun
-
Dieta roślinna ma jeszcze lepszy wpływ na serce niż sądzono. Dlaczego?
Wyniki trwających 32 lata badań naukowych nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że im więcej naturalnych pokarmów opartych na warzywach, owocach i ziarnach w naszym codziennym pożywieniu, tym lepiej – zwłaszcza dla układu...
ŻywienieMonika Piorun
-
Orzeszki ziemne mogą zwiększać ryzyko przerzutów nowotworowych. Nowe odkrycie
Naukowcom z University of Liverpool udało się wykazać, że częste spożywanie fistaszków (czyli popularnych orzeszków arachidowych) przez pacjentów onkologicznych może być szkodliwe i zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu.
Żywienie -
Dlaczego na starość niektórzy powinni codziennie jeść 250 kcal mniej? Ciekawe odkrycie
Jeśli jesteś seniorem i na dodatek walczysz z otyłością, to dla twojego serca i układu krążenia dużo lepszym rozwiązaniem niż restrykcyjne diety jest umiarkowane ograniczenie kaloryczności posiłków – najlepiej w połączeniu z...
ŻywienieOdchudzanieDietyMonika Piorun
-
Sok z tych owoców obniża poziom cholesterolu. Jakie właściwości ma egzotyczne noni?
Owoce noni, czyli morwy indyjskiej, zatrzymują utlenianie frakcji LDL zwanej potocznie „złym” cholesterolem. Regularne spożywanie soku z tej rośliny może pomóc w walce z miażdżycą, a na dodatek działa przeciwbólowo.
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie...
PrzepisyŻywienieSkładniki odżywcze Wideo -
W tych serach wykryto obecność szkodliwej bakterii. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w niektórych partiach serów firmy Cahills Farm Cheeses mogą znajdować się bakterie Listeria monocytogenes, które wywołują chorobę zwaną listeriozą. O które produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty