-
Potrzebna strategia walki z otyłością
Rozmowa z dr n. ekon. Małgorzatą Gałązką-Sobotką.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
PrzepisyŻywienie Wideo -
Jak się pozbyć nadmiaru tłuszczu trzewnego? Wystarczy codziennie jeść... awokado!
Dlaczego kobiety powinny każdego dnia zjadać jedno awokado? Okazuje się, że to najlepszy i najprostszy sposób, by pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu trzewnego. Zaskakujące odkrycie naukowców z USA.
ŻywienieOdchudzanieProduktyMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
PrzepisyŻywienie Wideo -
O jakiej porze dnia najlepiej pić kawę? Odpowiedź nie jest tak oczywista
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera bardzo popularny stymulant zwany kofeiną. Wiele osób sięga po filiżankę tego napoju zaraz po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że bardziej korzystne jest picie jej...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Epidemia otyłości to wina tego powszechnie stosowanego pestycydu? Naukowcy nie mają już wątpliwości
Zdrowo się odżywiasz, a pomimo tego ciągle tyjesz? Okazuje się, że chloropiryfos stosowany do oprysków warzyw i owoców spowalnia spalanie kalorii. Tylko w ciągu jednego roku przybywa nam przez to co najmniej 2,5 kg masy ciała – twierdzą...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
W tych popularnych lodach dla dzieci wykryto rakotwórczy składnik. GIS ostrzega
Lody dostępne w sieci Biedronka zawierają tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Co jeść, by się lepiej uczyć, czyli... na czym polega „dieta geniusza”?
Nie każdy uczeń musi mieć doskonałe oceny, ale prawie każdemu zależy, by nauka nie sprawiała żadnych problemów. Pomóc w tym może wzbogacenie codziennego jadłospisu o pokarmy, które doskonale działają na mózg i ułatwiają przyswajanie wiedzy.
DietyŻywienieMonika Piorun
-
Zbyt wysoki poziom cholesterolu pomaga rozwijać się nowotworom. Nowe odkrycie
Nie dbasz o prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie? Sam sobie szkodzisz! Okazuje się, że jego nadmiar ułatwia rozwój niektórych komórek nowotworowych powodujących m.in. raka piersi czy czerniaka.
Żywienie -
Dwóch afgańskich chłopców zatruło się grzybami. Trwa przeszczep wątroby 6-latka
Jeden ma 5 lat i nazywa się Ali. Drugi to jego o rok starszy brat Mustafa. U młodszego po zjedzeniu muchomora sromotnikowego doszło do nieodwracalnego uszkodzenia układu nerwowego. Starszego lekarze próbują ratować przeszczepem wątroby.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieMonika Piorun
-
Co słodkiego mogą jeść osoby walczące z cukrzycą? 12 najzdrowszych przekąsek
Diagnoza – cukrzyca wcale nie musi oznaczać, że na zawsze powinniśmy się pożegnać ze słodkim smakiem. Oto kilka pomysłów na zdrowe słodycze, po które mogą sięgać osoby mające problem z cukrzycą typu 1 lub 2.
ŻywienieMonika Piorun
-
Zdrowe zamienniki cukru nie mają kalorii i chronią przed próchnicą! 7 faktów o stewii i erytrytolu
Zapomnij o zwykłym cukrze! „Biała śmierć” jest kaloryczna, szybko uzależnia, a na dodatek bardzo szkodzi (nie tylko) zębom. Dużo lepszym rozwiązaniem mogą być naturalne zamienniki, które niemal w ogóle nie mają kalorii i potrafią być...
OdchudzanieŻywienieMonika Piorun
-
Jak sprawić, by sól była mniej szkodliwa? Proste rozwiązanie może zapobiec milionom zgonów
Nie tylko cukier to biała śmierć. Równie niebezpieczna może być zwykła sól, którą powszechnie spożywamy w nadmiernych ilościach. Naukowcy przekonują jednak, że jest skuteczny sposób na to, by temu zapobiec.
ŻywienieMonika Piorun
-
Uwaga! TVN: Ola zmaga się z anoreksją. W sieci pomaga innym walczyć z chorobą
Ola od trzech lat zmaga się z anoreksją. Siły w walce z chorobą dodają jej media społecznościowe, gdzie wspiera inne osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania.
Żywienie Wideo -
Kac po polsku, czyli... jak się teraz pije nad Wisłą? Zaskakujący raport
Obok tradycyjnego chleba z solą coraz rzadziej goszczą na naszych stołach wysokoprocentowe trunki. Częściej sięgamy za to po słabsze alkohole. Spożycie piwa w przeliczeniu na jedną osobę jest już trzykrotnie wyższe niż w 1993 roku. Co...
Żywienie -
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy można bezpiecznie spożywać zielone pomidory?
Zielone pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z czasami dzieciństwa i przygotowywanymi przez mamę lub babcię przetworami na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów była częstym dodatkiem do obiadu, jednak surowe zielone pomidory nie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności -
W tych sprzętach kuchennych wykryto rakotwórcze składniki. GIS wydał ostrzeżenie
Państwowa Inspekcja Sanitarna ogłosiła, że w chochlach Florina znajdują się pierwszorzędne aminy aromatyczne, które mogą szkodzić zdrowiu. Ten sam składnik wykryto też w tłuczku do ziemniaków.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.
ŻywienieProdukty -
Dieta na potencję. Odkryto, co warto jeść, by nie mieć problemów z... erekcją
Jesteś mężczyzną w średnim wieku, masz kłopoty z nadciśnieniem i coraz częściej zdarzają ci się problemy podczas zbliżeń intymnych? Wbrew pozorom przyczyna tych dolegliwości może tkwić w niewłaściwym sposobie odżywiania. Jak to możliwe?
DietyŻywienieMonika Piorun