-
5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta Sirt, czyli dieta Adele. Co dietetycy sądzą o tym sposobie odżywiania?
Dieta Sirt w świecie odchudzania stała się hitem dzięki wokalistce Adele. Skoro jej utwory spotyka ten sam los, dlaczego inaczej miałoby być z dietą? Na temat słynnej diety Adele wypowiedzieli się dietetycy – aby już nikt nie miał...
DietyOdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienie -
6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni
Gotowanie, planowanie posiłków i robienie zdrowych zakupów dla wielu z nas stanowi problem. Są jednak uniwersalne produkty, które nawet dietetyk zawsze ma w swojej kuchni.
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie -
Pokarmy roślinne bogate w cynk. Dobra wiadomość dla wegan!
Cynk jest powszechnie kojarzony ze skorupiakami. Ale czy wiesz, że znajduje się on również w pewnych pokarmach roślinnych?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tauryna – właściwości i zastosowanie. Czy pomaga schudnąć?
Jak wiadomo, niektóre suplementy stanowią dobre uzupełnienie zdrowej diety. Czy do takich suplementów zalicza się także tauryna?
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieŻywienie -
Dieta Bantinga – cudowny sposób leczenia otyłości?
Dieta Bantinga sięga 1862 roku i była reklamowana jako prawie cudowny sposób leczenia otyłości. Chociaż nieco zmodyfikowana, odzyskała popularność w 2013 r. jako niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy (LCHF) sposób odżywiania.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Doktor Ania: „W Polsce trzeba się nażreć, jak jest wyjątkowa okazja. Patrzę na otyłe dzieci i chce mi się płakać”
Pisząc o dzieciach w przenośni „tuczonych jak świnie” nie staram się prowokować, raczej zwracam uwagę na to, że otyłość to epidemia i za chwilę będzie główną przyczyną śmierci. Nie ma sensu chować głowy w piasek i udawać, że „wszystko...
ŻywieniePaulina Socha-Jakubowska
-
Co się dzieje z ciałem, gdy jesz zbyt dużo mięsa?
Spożywanie diety opartej głównie na mięsie może potencjalnie prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Niestety, większość osób nie zachowuje odpowiedniej proporcji talerza, przeznaczając zbyt mało miejsca na warzywa. Jakie ma to...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Skrobia oporna a odchudzanie. Jaka jest jej rola w kwestii utraty wagi?
Jeśli chcesz schudnąć, pomocne może być spożywanie większej ilości owsa, fasoli, soczewicy, grochu, nasion i bananów. Wszystkie te produkty są bogate w skrobię oporną, rodzaj prebiotycznego błonnika, który spowalnia trawienie, redukuje...
OdchudzanieŻywienie -
Czy warto dodawać odżywkę białkową do kawy?
Dodanie białka do kawy to jeden z najnowszych trendów wellness. Chociaż może to brzmieć jak dziwna kombinacja, wiele osób twierdzi, że przyspiesza utratę wagi i poprawia jakość treningów. Jak jest naprawdę?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego po zjedzeniu posiłku typu fast food odczuwamy mgłę mózgową? Nauka nie kłamie
Następnym razem, gdy musisz zrobić coś natychmiast lub skupić się na czymś, odpuść sobie drive-thru. Żywność bogata w nasycone tłuszcze – jak fast food – nie tylko wiąże się z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca i wysoki...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy czekolada i kawa bezkofeinowa mają tę samą zawartość kofeiny?
Zawartość kofeiny w czekoladzie nie jest mitem. Jednak ile kofeiny tak naprawdę mieści się w czekoladzie? Czy wystarczy zjeść czekoladę, by nie zasnąć?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Potwierdzono związek między obecnością litu w wodzie pitnej a samobójstwami
Lit – najlżejszy ze wszystkich stałych pierwiastków – zasila nie tylko akumulatory. Śladowe ilości litu są praktycznie w każdej skale na naszej planecie i znajdują się w naszym pożywieniu i wodzie. Według nowej analizy ta niewidzialna...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
„Jedz, aby pomóc”: z powodu COVID-19 będą dopłacać do hamburgerów w McDonald’sie
W Wielkiej Brytanii startuje program wsparcia dla branży gastronomicznej. Klienci lokali będą mogli cieszyć się posiłkami za pół ceny przez cały sierpień. Krytycy programu są wściekli, na promowanie niezdrowej żywności – fast foodów –...
ŻywienieDietyOdchudzanie -
Polskie i ekologiczne
Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
Żywienie -
Jakie warzywa na diecie odchudzającej? Niektóre mogą tuczyć
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety nie tylko w przypadku osób, które stawiają na bezpieczne odchudzanie. Niestety, nie wszystkie warzywa można jeść bez ograniczeń, bo niektóre z nich mogą utrudniać odchudzanie oraz sprzyjać...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Schudnij 5 kg przestrzegając codziennie tych kilku zasad
Jeszcze 5 minutek, jeszcze 5 kilogramów... Czas leci, a kilogramy nie? Kluczem do utraty wagi i utrzymania jej na dobrym poziomie jest wypracowanie zdrowych nawyków, które możesz praktykować bez trudu każdego dnia.
OdchudzanieŻywienie -
Przez tydzień jadła zupki z proszku. Oto, co się z nią stało
Zalewane zupki z proszku to popularny, choć niezdrowy sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Pewna kobieta, dziennikarka, jadła je przez tydzień. Wynik eksperymentu zaszokował ją.
ProduktyŻywienie -
Koszmar każdego lata – jak się pozbyć muszek owocówek?
Żyją krótko, ale szybko się rozmnażają. Muszki owocowe są bardzo często zmorą naszych kuchni, najczęściej w okresie letnim. Łatwo zauważyć je przy dojrzałych owocach i warzywach. Jak się ich pozbyć?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo -
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkim smaku, który niektórzy porównują do mięty. Uważa się, że nasiona, oleje i ekstrakty z kardamonu mają imponujące właściwości lecznicze. Są stosowane w medycynie tradycyjnej od wieków.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
ŻywienieSkładniki odżywcze