-
Przechowywanie i gotowanie ryżu. Najważniejsze informacje o tym, jak to robić
Ryż to jeden z ulubionych przez Polaków dodatków do dań. Jak go właściwie przechowywać i gotować? Na to pytanie odpowiada Jagna Niedzielska, ekspertka kuchni zero waste.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
6 bezbolesnych sposobów na częstsze picie wody
O tym, że należy pić dużo wody, wiemy chyba wszyscy. Wielu z nas jednak ona w ogóle nie smakuje, więc mamy z tym problem. Na szczęście istnieje 6 łatwych sposobów na przemycenie dodatkowych porcji wody w swojej diecie.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Odchudzasz się? Oto 5 pomysłów na niskokaloryczne kolacje
Kolacja dla niektórych jest posiłkiem, który mógłby nie istnieć. Ale spora część odchudzających się lubi zjeść coś wieczorem. Co jeść na kolację, by schudnąć?
OdchudzanieŻywienie -
Nie lubisz kaszy jaglanej? Wypróbuj przepis Ani Starmach na pyszną jaglankę!
Ania Starmach co jakiś czas publikuje na swoim Instagramie przepisy na różne zdrowe smakowitości. Tym razem dodała ten na jaglankę, które powinna przypaść do kulinarnego gustu niemal każdemu.
ŻywienieProdukty -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę i w czasie pandemii tęsknisz za kupowaniem jej w ulubionych miejscach „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
ŻywienieProdukty -
Silikonowe maty do pieczenia – hit czy kit? Rozwiewamy wątpliwości
Silikonowe maty do pieczenia zdają się być przełomowym wynalazkiem. Ułatwiają pieczenie i eliminują konieczność stosowania papieru. Ale czy faktycznie warto ich używać?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Dokonaj tych 4 prostych zmian w diecie, by zwalczyć stan zapalny
Przewlekły stan zapalny, w przeciwieństwie do krótkotrwałego, jest bardzo szkodliwy. Odpowiednie praktyki stylu życia, takie jak zmiany w diecie pomagają się z nim uporać.
DietyŻywienie -
Oto największe mity na temat cukru. Jak bardzo faktycznie nam szkodzi?
Jest kilka rzeczy, które wszyscy możemy powiedzieć na temat cukru. Po pierwsze, sprawia, że rzeczy smakują lepiej. A kolejne numery? To bardzo zagmatwana kwestia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta najlepsza dla zdrowia serca: śródziemnomorska czy niskotłuszczowa? Starcie zdrowotnych gigantów
W niedawnych badaniach naukowcy porównali wpływ diety śródziemnomorskiej i niskotłuszczowej na kluczowe procesy biologiczne związane ze zdrowiem serca. Co zostało ustalone?
DietyŻywienie -
Co będziemy jeść w 2021 roku? 10 trendów żywieniowych
Rok 2020, przez epidemię COVID-19, wprowadził wiele zmian. Przede wszystkim zaczęliśmy bardziej dbać o swoje zdrowie. Czy więc w ciągu nadchodzących 12 miesięcy będziemy jeść przede wszystkim zdrową żywność?
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Te mity dotyczące zdrowego odżywiania zna wielu z nas. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto w nie wierzyć
Zdrowe odżywianie to temat, który zaprząta głowy wielu z nas, zwłaszcza wraz z początkiem roku, gdy podejmujemy noworoczne postanowienia. Ale istnieje wokół niego szereg mitów, które czas obalić raz na zawsze.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak nie powinna wyglądać dieta po świętach? Porady ekspertki
W zdrowym ciele zdrowy duch, ale przydałaby się i zdrowa głowa, zauważa Agnieszka Pocztarska, prowadzące profil Niekoniecznie Dietetycznie na Instagramie.
ŻywienieOdchudzanie -
Sól – nie taka zła, jak sądzimy. Jakie są jej rodzaje i właściwości?
Sól nie ma najlepszego PR-u. Dietetycy od lat ostrzegają, że jemy jej za dużo, co w konsekwencji prowadzi do nadciśnienia i problemów z sercem. Jednak trzymając się wytycznych, nie zaszkodzimy zdrowiu. Ile soli można bezpiecznie jeść...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo -
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska podpowiada
Kasia Wągrowska to autorka książki „Życie zero waste”, specjalistka od spraw niemarnowania żywności. Tym razem doradza, co zrobić z czerstwym chlebem.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Zacznij rok na słodko – z przepisem na mus czekoladowy od Ani Starmach
Ania Starmach na bieżąco publikuje w swoich mediach społecznościowych przepisy na różne pyszności. Tym razem poleca ten na mus czekoladowy.
ŻywienieProdukty -
Słodzone napoje zdrożeją po Nowym Roku. Odstaw je – zaoszczędzisz i schudniesz
Od 1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących zostanie nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Naturalny sposób na młody wygląd: jedzenie. Co jeść, by wyglądać młodziej?
Starzenie się jest naturalną częścią życia, której nie można uniknąć. Jednak żywność, którą jesz, może pomóc ci lepiej się zestarzeć, zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Składniki odżywczeŻywienie -
Zjedz te produkty, jeśli masz problemy z wypróżnianiem
Zaparcia są częstym problemem dotykającym około 20 proc. populacji. W celu ich redukcji warto sięgnąć po naturalne środki dostępne w naszej kuchni.
ProduktyŻywienie -
W Sylwestra baw się bez cukru! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowe i bezcukrowe przekąski
Sylwester nawet w pandemii będzie przebiegał pod znakiem dobrej zabawy. Ale spróbujmy tym razem bawić się bez cukru. Jak to zrobić?
Składniki odżywczeŻywienie -
Płaski brzuch na Sylwestra? Te triki mogą pomóc
Płaski brzuch na Sylwestra nie musi być jedynie marzeniem. Dzięki kilku trikom możemy nie tylko szybko zmniejszyć obwód brzucha, ale także optycznie wyszczuplić sylwetkę, dzięki czemu będzie się ona idealnie prezentowała w sylwestrowej...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Brak snu może przyczyniać się do zachcianek – zwłaszcza tych, które wiążą się z niezdrowym odżywianiem
Wszyscy wiemy, jak ważne jest przesypianie całej nocy, ale zgodnie z danymi CDC 1/3 dorosłych nie śpi odpowiednio długo. Czym to może skutkować?
OdchudzanieŻywienie