-
Co jeść, żeby zregenerować mięśnie po intensywnym treningu?
Wiele osób zadaje sobie pytanie co jeść po treningu, żeby zregenerować siły i nie przytyć. Zdrowy i szczupły wygląd to zasługa nie tylko treningów, ale również odpowiedniej diety – wskazują eksperci. Sprawdź, jakie produkt polecają.
Żywienie
Monika Witkowska
-
Trudności z przełykaniem – jak pomóc osobie zmagającej się z dysfagią?
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, jest częstym objawem pojawiającym się w przebiegu wielu chorób neurologicznych. Mowa tu przede wszystkim o udarach mózgu, chorobach neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona i Alzheimera), urazach i...
Artykuł sponsorowany
-
6 zdrowych sposobów na łososia. Tę rybę zalecają dietetycy
Grillowany łosoś? To dobry wybór na obiad czy kolację – uważają dietetycy. Nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale niezwykle pożywny. Jest źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega–3, które wspierają prawidłowe działanie...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Nie odmawiaj sobie w ciąży kiszonego ogórka! Dowiedz się, dlaczego masz na niego ochotę
Ogórki kiszone to jedna z częstszych zachcianek w ciąży. Nie odmawiaj go sobie, bo bardzo zdrowa ciążowa zachcianka. Kiszone ogórki to skarbnica witamin, minerałów i pożytecznych bakterii.
Żywienie
Monika Witkowska
-
Nie spodziewasz się, że jest w tych produktach. Może powodować raka żołądka
Nasz organizm potrzebuje soli, jednak jej nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Spożywanie soli w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka, kamicę nerkową, a nawet osteoporozę. Sprawdź, w jakich produktach jest...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Grilluj bez salmonelli! Sprawdź, w jakich produktach pojawia się najczęściej
Soczyste burgery z grilla? Kto nie ma na nie ochoty? Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych przez Consumer Reports wskazują jednak, że przyrządzając mięso na grillu, można zarazić się salmonellą. Tę groźną bakterię odpowiedzialną...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Nadmiar kwasu foliowego – objawy, skutki uboczne
Kwas foliowy to witamina B9, niezbędna nie tylko dla kobiet w ciąży. Jakie jest zapotrzebowanie na kwas foliowy i czym grozi jego nadmiar w organizmie?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Bardzo ostre jedzenie jest zdrowe – mówi dietetyk. Są jednak wyjątki
Pikantne wyzwania kulinarne są obecnie modne, ale czy chrupanie czerwonej ostrej papryki i ostrych sosów może ci zaszkodzić? Naukowcy mają odpowiedź na to pytanie.
Żywienie
-
Ryzyko wystąpienia raka zacznie spadać, jeśli odstawisz ten popularny produkt chociaż na tydzień
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Kalifornii przyniosły zaskakujące odkrycie. Wskazują, że ryzyko wystąpienia nowotworu piersi wzrasta u kobiet, które codziennie piją mleko. Rezygnacja z tego popularnego na całym świecie...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Woda z cytryną na czczo – właściwości, fakty i mity
Woda z cytryną na czczo świetnie oczyszcza i nawadnia organizm. Jakie są właściwości napoju?
Składniki odżywczeŻywienieProdukty
Alicja Kowalczyk
-
Jak dłużej zachować świeżość sklepowej bazylii? Poznaj proste sztuczki
Kupna bazylia może dłużej cieszyć oczy i podniebienie. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją pielęgnować. A warto – to jedno z najcenniejszych ziół w kuchni.
Żywienie
-
Sprawdź, czy nie spożywasz ich za mało. Konsekwencje dla zdrowia mogą być poważne
Badania wskazują, że przeciętny Amerykanin nie je wystarczającej ilości ryb, aby polegać wyłącznie na diecie w celu uzyskania odpowiednich ilości kwasów omega-3. Kwasy te są niezbędne, żeby prawidłowo funkcjonował nasz układ...
Żywienie
Monika Witkowska
-
Niepozorne nawyki szczupłych osób, dzieki którym nie muszą się odchudzać
Niektóre osoby wydają się naturalnie szczupłe. Nie wykonują intensywnych ćwiczeń, zdarza im się zjeść deser, a i tak nigdy nie walczyły z nadwagą. Kluczem jest odpowiedni styl życia – nawyki, o które są dla nich czymś naturalnym.
Żywienie
-
Jeździsz na rowerze i pijesz kawę? Sprawdź, co mówią o tym naukowcy
Poranna kawa i wyprawa na rower? To rutyna wielu osób. Są naukowe dowody na to, w jaki sposób kofeina wpływa na rowerzystów.
Żywienie
-
Masz ochotę na czekoladę w ciąży? Nie czuj się winna
Zachcianki w ciąży to nie mit. Uważa się, że są spowodowane zmianą hormonów, zwiększonym węchem i wzrostem zapotrzebowania organizmu na niektóre składniki odżywcze. Dlaczego wiele kobiet w ciąży ma ochotę na czekoladę?
Żywienie
Monika Witkowska
-
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeOdchudzanieProdukty
Anna Sierant
-
W jakich owocach jest witamina B12?
Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wspomaga pracę mózgu. W jakich owocach ją znajdziemy?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad
Placki z cukinii to pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź przepis na placki w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
PrzepisyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Komosa ryżowa – drogocenne ziarno pełne zalet odżywczych
Komosa ryżowa (quinoa) to nasiono, które staje się coraz popularniejsze wśród osób dbających o zdrowie. Sprawdź, jakie ma zalety.
ŻywienieProdukty
-
3 przyczyny zatrzymywania wody w organizmie. Będziesz zaskoczony
Zatrzymywanie wody w organizmie najczęściej związane jest z nieprawidłową dietą. Co jeszcze je powoduje?
Żywienie
Alicja Kowalczyk
-
Dieta 800 kcal – na czym polega? Efekty i przeciwskazania
Dieta 800 kalorii to dieta niskokaloryczna, która może wywołać szybki efekt jojo. Czy taka dieta jest bezpieczna?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie
Alicja Kowalczyk