-
Jak obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów? Wystarczy codziennie jeść te orzechy!
Jeśli każdego dnia będziemy jeść orzechy pekan, to już po 8 tygodniach możemy doprowadzić do wyraźnego obniżenia cholesterolu całkowitego oraz „złej” frakcji LDL, a także zmniejszyć poziom trójglicerydów – dowodzą naukowcy na łamach...
ŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść i pić, by obniżyć ciśnienie? Pomóc może 6 produktów dobrych dla serca i jelit
Jakie pokarmy i napoje mogą obniżać ciśnienie krwi? Nowe odkrycie naukowców z Niemiec i Irlandii wskazuje, że kluczowe znaczenie mają zawarte w nich... flawonoidy.
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie -
Jak pomóc wątrobie się zregenerować? Suplementacja wspomagająca metabolizm i prawidłowe działanie wątroby
Pozwalasz sobie czasem na alkohol i nie zawsze zdrowe jedzenie? Próbowałaś wielu różnych diet odchudzających, a efekty są niezadowalające? Masz Hashimoto, niedoczynność tarczycy, a może stosujesz antykoncepcję hormonalną? Czujesz, że...
Artykuł sponsorowany -
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić zdrowe ciasto tylko z dwóch składników? Fenomenalny przepis – lepszy niż szarlotka!
Będziecie zaskoczeni, jak łatwo przygotować obłędnie smaczny i... niskokaloryczny deser, który można zrobić w błyskawicznym tempie jedynie z dwóch produktów.
PrzepisyŻywienieOdchudzanieDietyMonika Piorun
Wideo -
Dieta jajeczna keto na odchudzanie. Zasady i jadłospis
Kiedy myślisz o modnych dietach, przychodzi ci do głowy dieta grejpfrutowa, post przerywany, a może nawet poranna dieta bananowa. Śladami tych innych dziwacznych planów żywieniowych podąża dieta jajeczna, najnowsze szaleństwo, które...
DietyOdchudzanieŻywienie -
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki gruntowe znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo sezon ogórkowy jest wyjątkowo...
ProduktyŻywienie -
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
W Polsce zbieranie grzybów traktuje się niemal jak sport narodowy, ale pomimo wielu apeli o zachowanie ostrożności, co roku służby ratunkowe mają pełne ręce roboty, gdy do lasów ruszają kolejni śmiałkowie, którzy albo się gubią, albo...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieMonika Piorun
-
Każdy hot dog skraca życie o... 36 minut! Zaskakujące wyniki badań
Jaki wpływ na długość życia mają produkty spożywcze, które jemy na co dzień? Naukowcy z University of Michigan przeanalizowali ponad 5,8 tys. pokarmów, a wnioski, do jakich doszli, dla wielu osób mogą być szokujące.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanieMonika Piorun
-
GIS wycofuje piwo bezalkoholowe, w którym... jest alkohol
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu piwa Carlsberg Pilsner Premium 500 ml, które jest dostępne w sieci Biedronka. Na etykiecie błędnie oznaczono, że jest bezalkoholowe. W jego składzie jest zaś 0,5 proc. alkoholu.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
4 suplementy diety, które naprawdę działają i ułatwiają odchudzanie
Nie ma się co łudzić – żadna cud-dieta nie istnieje, a bez racjonalnego odżywiania i sporej dawki zdrowego rozsądku połączonego z regularną aktywnością fizyczną nie da się skutecznie zrzucić nadmiaru zbędnych kilogramów. Podczas walki o...
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i......
ŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia
Jak sprawić, by to, co jemy, mogło przedłużyć nam młodość? Naukowcy z Augusta University Medical Center odkryli, że kluczem do przeciwdziałania efektom starzenia może być dieta bogata w tryptofan. Okazuje się, że niedobór tego składnika...
ŻywienieMonika Piorun
-
Im wyższe BMI, tym większe ryzyko depresji. Otyłość ma zły wpływ na psychikę
Jedne z największych przeprowadzonych dotąd badań genetycznych analizujących dane 145 tys. uczestników potwierdziły to, co podejrzewano od dawna. Okazuje się, że nadmiar zbędnych kilogramów nie pozostaje obojętny dla naszej psychiki i...
ŻywienieMonika Piorun
-
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie
Brakuje ci pomysłów na zdrowe jedzenie? Zależy ci na jedzeniu warzywnych potraw, ale masz już dość nudnego makaronu z dodatkami? Wystarczy kilka minut, by w mgnieniu oka wyczarować oryginalny posiłek z zaledwie jednego kabaczka.
PrzepisyŻywienie Wideo -
5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!
Warzywa i owoce są zdrowe – wszyscy o tym wiemy. Ale wiemy również, że można podkręcić ich walory zdrowotne. Wystarczy je zakisić!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie