-
Wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów nowotworowych? Zaskakujące odkrycie
To, co jest trucizną, czasami może być też lekiem. Badania na myszach laboratoryjnych wykazały, że dzięki zwiększeniu ilości soli w codziennej diecie można hamować wzrost guzów nowotworowych.
Żywienie -
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
Żywienie -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
PrzepisyŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Jak pomóc osobie z bulimią? „Jest kilka naprawdę skutecznych sposobów”
Osoba, która ma bulimię bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z...
ŻywienieDiety -
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
PrzepisySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Uwaga! W popularnych suplementach diety wykryto rakotwórczy składnik. Ostrzeżenie GIS
W kilku seriach suplementów diety pojawił się tlenek etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia, a jego obecność jest niedozwolona w żywności na terenie Unii Europejskiej.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynę
Schemat jest prosty – widzisz apetyczne jedzenie i niemal od razu czujesz się głodny – nawet jeśli teoretycznie jesteś syty i dopiero co się najadłeś. Z jakiego powodu tak się dzieje?
Żywienie -
Otyłość wcale nie wynika tylko z przejadania się. Przyczyną może być ten problem
Ważniejsza jest jakość, a nie ilość tego, co jemy na co dzień, a najlepszym sposobem na ustalenie przyczyn otyłości jest tzw. model węglowodanowo-insulinowy, za pomocą którego można dokładniej niż do tej pory kontrolować masę ciała –...
ŻywienieOdchudzanieMonika Piorun
-
Te bakterie w jelitach sprawiają, że... nie tyjesz! Nowe odkrycie może dokonać rewolucji
Nazywają się Prevotella, wchodzą w skład mikrobiomu jelitowego i mogą mieć spory wpływ na naszą sylwetkę. Wstępne wyniki badań naukowców z Seattle wskazują, że nasz organizm może dzięki nim pozbywać się nadmiaru zbędnych kilogramów.
ŻywienieOdchudzanie -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
PrzepisyŻywienie Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!
Zgłodniałeś? Zamiast szukać wymyślnych receptur na małe co nieco, skorzystaj z najprostszego i najsmaczniejszego rozwiązania. Obłędnie pyszne jabłka z odrobiną aromatycznego cynamonu mogą zasmakować ci bardziej niż tradycyjna szarlotka....
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
10 skutków ubocznych jedzenia fast food. Na co zwykle nie zwracasz uwagi?
Myślisz, że przez śmieciowe jedzenie tylko się tyje? Nic bardziej mylnego. Większość z nas w ogóle nie ma pojęcia o tym, jak szkodliwy jest nadmiar wysokoprzetworzonych produktów w codziennym pożywieniu – ich producentom wcale nie...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Co oznacza zjadanie swojej wydzieliny... z nosa? To mukofagia – zaburzenie na tle emocjonalnym
Mukofagia to dość nietypowe zaburzenie łaknienia, które objawia się zjadaniem wydzieliny z nosa. Wyjaśniamy, czym jest mukofagia i co na temat tego zaburzenia sądzą naukowcy.
Żywienie -
Rozdano Ig Noble. 10 absurdalnych odkryć, które nagrodzono w 2021 roku
Ig Nobel z medycyny powędrował do naukowców, którzy odkryli, że orgazm... udrażnia nos. Nagrodę z ekonomii wręczono zaś badaczom, którzy udowodnili, że istnieje wyraźny związek pomiędzy otyłością a... skalą korupcji wśród polityków z...
ŻywienieMonika Piorun
-
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?
ŻywienieSkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
PrzepisyŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA
Mieszkańcy Sabaudii w południowo-wschodniej części Francji przez ostatnie dekady zajadali się popularnymi grzybami łudząco podobnymi do jadalnych smardzów, przez co w tym regionie doszło do 20-krotnego wzrostu zachorowań na stwardnienie...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
Wideo -
Ty też masz już dosyć fit propagandy?
Być fit – to marzenie i cel tysięcy kobiet i mężczyzn w naszym kraju. Choć sam trend w swoim założeniu jest pozytywny i ma przynieść wymierne korzyści zdrowotne dla naszych organizmów, to w świecie zdominowanym przez media...
Artykuł sponsorowany -
Potrzebna strategia walki z otyłością
Rozmowa z dr n. ekon. Małgorzatą Gałązką-Sobotką.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz