-
Burrata – czy jadłeś już ten ser? Sprawdź, co można zrobić z serowej kuli
Burrata to włoski ser, który ma kształt kuli. Jest kremowy i niezwykle delikatny. Po rozkrojeniu wylewa się z niego gęsta śmietanka z kawałeczkami sera. Burratę można jeść na zimno, ale też zapiekać. Dowiedz się, jak ją wykorzystać w...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Flądra to bardzo zdrowa ryba. Dlaczego warto ją jeść i jak przyrządzić?
Chociaż dietetycy zalecają jedzenie ryb, jednak z drugiej strony słyszymy, że ryby akumulują szkodliwe substancje, więc możemy czuć się zagubieni. Okazuje się, że według badań, zdrową i bezpieczną rybą jest znana nam z pobytu nad morzem...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Mleko, które pomoże leczyć raka? Naukowcy z Polski i Chin wiedzą, jak to zrobić
Mleko i jogurt, które będą wykorzystywane w zapobieganiu i leczeniu takich chorób jak cukrzuca, nowotwory czy choroba Alzheimera – to projekt polsko-chińskiego zespołu badaczy. Sekretem jest nowy sposób uzyskiwania wytypowanych frakcji...
Składniki odżywczeŻywienieProdukty -
Najlepsze przepisy na sezonowe nalewki. Na liście pigwówka i nalewka z borówek
Nalewki z sezonowych owoców są cenione nie tylko za smak, ale i za właściwości lecznicze wykorzystanych produktów. Oto 7 sprawdzonych przepisów na nalewki z sezonowych owoców.
PrzepisyProdukty -
Siemię lniane – właściwości prozdrowotne, odżywcze i skład
Siemię lniane stanowi cenny składnik zdrowej diety. Całe nasiona lnu zwyczajnego oraz mielone siemię lniane usprawniają pracę układu pokarmowego, a także dostarczają do naszego organizmu m.in. błonnik pokarmowy i niezbędne nienasycone...
ProduktyŻywienieOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Ceviche z łososiem i mango. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
To danie lekkie, odświeżające i proste do przygotowania. – Ceviche z łososiem zrobicie dosłownie w 15 minut – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował świeżą sałatkę z łososiem i...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Jak suszyć grzyby w piekarniku, żeby przechować je na zimę? Sprawdzone rady
Trwa sezon na grzyby. W lasach można znaleźć borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i wiele innych odmian grzybów. Te jednak najlepiej nadają się do suszenia. Wystarczy domowy piekarnik.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dżem z cukinii jest pyszny. Przepis jest banalnie prosty
Cukinia to zdrowe i tanie w sezonie warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw i pyszny dżem. Zobacz, jak łatwo do zrobić.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czego najbardziej nie lubi wątroba? Dietetyczka wskazuje
Czy wiesz, co najbardziej szkodzi wątrobie i kiedy jest najwyższy czas, żeby o nią zadbać? „Czerwona lampka powinna się zapalić, kiedy rutynowe badania wykażą, że mamy podwyższone parametry tzw. prób wątrobowych. Już wtedy powinniśmy...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Co najlepiej jeść na śniadanie? Naukowcy z Harvardu mają odpowiedź
Właściwie skomponowane śniadanie dostarcza nam energii i wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Czasem trudno jednak zdecydować, co powinno znaleźć się rano na naszym stole, bo słyszymy wiele często sprzecznych informacji....
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Serek wiejski idealny podczas odchudzania. Jest niskokaloryczny i sycący
Serek wiejski jest pospolitym produktem, dostępnym w prawie każdym sklepie spożywczym. Jest dość tani i idealny jako składnik diety odchudzającej.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Produkty bogate w cynk poprawiają płodność. Co jeść?
Cynk uznawany jest za jeden z najistotniejszych pierwiastków wpływających na męską i kobiecą płodność, gdyż ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Występuje on w wielu łatwo dostępnych produktach. Warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
GIS wycofuje chipsy warzywne. Jest w nich rakotwórcza substancja
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z Lidla oraz innych sklepów chipsów warzywnych. To kolejna już partia produktu wycofana ze sprzedaży ze względu na wysoką zawartość rakotwórczego akrylamidu (nazywanego też...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy kiełki są szkodliwe? Te informacje mogą cię zaskoczyć
Kiełki są uważane za bardzo zdrowe, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych. Nie każdy jednak wie, że w procesie ich uprawy może dojść do skażenia bakteriami, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć. Dowiedz się...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Dieta antystresowa. Te produkty działają uspokajająco
Czy istnieje dieta antystresowa, dzięki której możemy ukoić skołatane nerwy? Odpowiedzi na to pytanie szukają naukowcy i dietetycy. Okazuje się, że komponując menu w oparciu o produkty żywieniowe, które obniżają poziom kortyzolu, czyli...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Przygotuj ciasto z owocami, a część mąki zastąp orzechami. Będzie zdrowsze i smaczniejsze
Zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, ale jedzenie słodyczy wywołuje czasem poczucie winy. Można przygotować jednak pyszne ciasto z owocami, zastępując połowę mąki zmielonymi orzechami, przez co będzie zdrowsze. Wypróbuj...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Nie rezygnuj z jedzenia zup! Pomagają zrzucić zbędne kilogramy
Zupa stanowi źródło zdrowych warzyw, których nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Wielu osobom zupy kojarzą się jednak z rozgrzewającymi, tłustymi potrawami i rezygnują z nich zwłaszcza latem. To błąd, bo jedzenie zup wspomaga...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
Po co odwracać gorące słoiki do góry dnem? Jest naukowe wyjaśnienie
Gorące słoiki z przetworami należy odwrócić do góry dnem – tę zasadę znają wszyscy, którzy robią domowe dżemy czy syropy. Po co właściwie to robić?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pij kefir zamiast kawy i herbaty. Możesz zrzucić nawet kilka kilogramów
Czy ten biały napój może być skutecznym środkiem na odchudzanie? - dietetycy często słyszą to pytanie w swoich gabinetach. Okazuje się, że regularnie pijąc kefir można zrzucić dodatkowe kilogramy i znacznie poprawić stan swojego zdrowia.
OdchudzanieDietyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pij sok z jeżyn codziennie, by schudnąć. Zmniejsza wchłanianie tłuszczu
Jest wiele produktów, które dzięki zawartości naturalnych substancji wspomagają odchudzanie i warto je włączyć do jadłospisu. Jednym z nich jest sok z jeżyn. Swoje właściwości zawdzięcza dużej zawartości błonnika w owocach.
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Domową „fit nutellę” można jeść nawet na diecie odchudzającej. Przepis
Pyszny krem czekoladowy możecie przygotować samodzielnie w domu i delektować się jego smakiem nawet wtedy, gdy staracie się zgubić nadprogramowe kilogramy.
OdchudzanieProduktyPrzepisyJoanna Biegaj