-
Trzy fakty na temat bekonu, o których nie miałeś pojęcia. Już pięć plasterków tygodniowo nie jest dobre dla zdrowia
Bekon to popularny dodatek do jajecznicy, hamburgerów, a nawet zwykłych kanapek. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego śniadania. Te fakty na temat bekonu mogą cię zaskoczyć.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Domowy przecier pomidorowy z tym dodatkiem to mistrzostwo. Przepis
Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? To wcale nie jest trudne! Jeśli dodacie 1 składnik, wyjdzie on tak smaczny, że zaczniecie go podjadać prosto ze słoika.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Olej z pestek czarnej porzeczki nazywany jest eliksirem zdrowia. Na co pomaga?
Olej z pestek czarnej porzeczki zawiera unikalny zestaw zdrowych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie cenny jest dla osób z chorobami skóry takim jak trądzik, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry (AZS). Dowiedz...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
To prawdopodobnie najzdrowsza przekąska świata. Wystarczą dwa składniki
Szukasz alternatywy dla niezdrowych chipsów czy słodyczy? Wykorzystaj ten pomysł – aby zrobić zdrową przekąskę, wystarczą dwa proste składniki.
ProduktyPrzepisy -
Zioła na nadmierne pocenie się. Na liście nie tylko szałwia
Pocenie się to naturalny proces. Ta przypadłość potrafi jednak mocno uprzykrzyć życie, zwłaszcza latem, gdy temperatura powietrza często przekracza 30 stopni Celsjusza. Zobacz, jak ograniczyć ilości wydalanego potu. Z pomocą przychodzą...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Arbuz żółty i arbuz czerwony. Który owoc jest zdrowszy?
Arbuz żółty zaskakuje kolorem, świetnie smakuje, ale czy jest tak samo zdrowy, jak arbuz czerwony? Odpowiadamy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Cascara to napój z łupin kawy, który przyspiesza metabolizm. Orzeźwia i pobudza w upalne dni
Cascara jest to zyskujący na popularności napar, będący czymś pomiędzy kawą i herbatą. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji kawy, ale ma ciekawe właściwości smakowe i zdrowotne. Dowiedz się, jak działa i w jaki sposób zaparzyć...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
Pierogi ze śliwkami. Sprawdzony przepis na sezonowe pierogi z owocami
Pierogi ze śliwkami to zdaniem wielu jedne z najlepszych pierogów owocowych. Ich sekretem jest dobre ciasto. Podajemy sprawdzony przepis.
PrzepisyProdukty -
Syrop z nawłoci. Oczyści organizm i wesprze układ moczowy. Sprawdzony przepis
Syrop z nawłoci to prawdziwy skarb w domowej spiżarni i domowej apteczce. Robi się go łatwo, a zachowany na zimę przyda się podczas infekcji i problemów z układem moczowym. Nawłoci przypisuje się także właściwości oczyszczające organizm....
PrzepisyProdukty -
Pocisz się w upały? Posypuj dania natką pietruszki
To, że pocimy się w upały, jest naturalne. Ale na ilość wydzielanego potu ma wpływ również dieta. Jednym z produktów, które w tym okresie warto włączyć do jadłospisu, aby ograniczyć nadmierne pocenie się, jest natka pietruszki.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Gotowe w kilka minut
Okazuje się, że zrobienie placków ziemniaczanych może być jeszcze szybsze. Wystarczy, że zamiast smażyć je na patelni lub piec w piekarniku, wybierzecie inny sprytny i prosty patent.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Korzeń maca łagodzi objawy menopauzy. Wsyp łyżeczkę do kawy
Korzeń maca zwany jest też „peruwiańskim żeń-szeniem”. Stosowany jest przez Peruwiańczyków od wieków na podniesienie libido i zaburzenia hormonalne. Badania potwierdziły, że łagodzi objawy menopauzy u kobiet.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jak jeść kwiaty cukinii? Trzeba koniecznie usunąć jeden element
Kwiaty cukinii są jadalne. Można je jeść na zimno, na ciepło, surowe, ale też smażone czy zapiekane. Aby nie zepsuć potrawy z dodatkiem kwiatów, trzeba jednak usunąć z nich jeden element.
ProduktyPrzepisy -
Ta przyprawa zadziała ochładzająco na organizm. Dodawaj ją do potraw w upały
W upały lepiej unikać przypraw takich jak chili, pieprz czy cynamon. To przyprawy idealne na chłodniejsze dni, ponieważ rozgrzewają organizm. Jest jednak aromatyczna przyprawa, która zadziała ochładzająco.
Produkty -
Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko
Czy wyobrażasz sobie przygotowanie naleśników bez dodatku mąki? To możliwe. Są pyszne, miękkie i doskonale nadają się do faszerowania. Możesz podać je na słodko, z owocami, serem lub w wersji wytrawnej. Wypróbuj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Chleb z cukinii ma chrupiącą skórkę, w środku jest wilgotny. Sprawdzony przepis
Chleb z cukinii, a mówiąc precyzyjnie, chleb z dodatkiem cukinii, jest bardzo smaczny i zdrowy. Przez kilka dni zachowuje świeżość. Warto go przygotować, gdy trwa sezon na cukinię.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jak dobrze usmażyć rybę? Dodaj jeden składnik na patelnię, a ryba się nie rozpadnie
Wydawałoby się, że smażenie ryby to prosta czynność. Jednak ważne są tu zasady, które sprawią, że będzie idealna i przede wszystkim – nie rozpadnie się. Wystarczy jeden prosty patent, który zdradza znany kucharz.
PrzepisyProdukty -
Tosty z arbuzem. Idealne śniadanie na upalne dni
Chrupiący chleb, wyrazisty serek, słodki arbuz i orzeźwiający tymianek. Według nas to idealne połączenie na śniadanie w upalny dzień. Takie śniadanie zawiera wszystko, czego potrzebujesz na dobry początek dnia.
PrzepisyProdukty -
Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Spaghetti z cukinii to sezonowy klasyk. – Dodajcie do makaronu z cukinii zdrowe pietruszkowe pesto i smażonego dorsza. To danie idealne na letnie obiady – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Ten dodatek sprawia, że grzyby w occie smakują wyjątkowo. Dla wielu to może być zaskoczenie
Marynowanie w occie to jeden z najpopularniejszych sposobów na grzyby. Tradycyjnie dodaje się do nich cebulę czy marchewkę, ale jest jeszcze coś, co wyjątkowo podkręci ich smak.
PrzepisyProdukty -
Owsianka na obiad. Poznaj przepisy na dwie smaczne zupy z płatkami owsianymi
Chociaż owsianka kojarzy się ze głównie ze śniadaniem, to okazuje się, że jest to również doskonała propozycja na lekki obiad. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne zupy.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska