-
Zbieraj liście pokrzywy! Można zrobić z nich nalewkę, która obniża poziom cholesterolu
Pokrzywa to nie tylko uciążliwy chwast, ta roślina ma też wiele cennych właściwości leczniczych, od wieków wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Zachowały się dowody na to, że Mikołaj Kopernik leczył pokrzywą kolkę nerkową. Dziś...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Poznaj korzyści i ryzyko związane z jedzeniem szczawiu. Wypróbuj przepis na szczawiówkę, która zachwyca smakiem
Szczaw jest niskokaloryczny, pełen witamin i minerałów oraz ma przyjemny kwaskowaty smak. Warto włączyć szczaw do sezonowego menu, chociaż należy czynić to z umiarem. Dowiedz się, jak przygotować zupę szczawiową i dlaczego trzeba do niej...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zrobić mleko sosnowe? Wyjątkowy napój z dodatkiem pędów sosny
Młode pędy sosny działają przeciwzapalnie, lekko uspokajająco i rozkurczowo. A gdyby tak dodać je do mleka? To napój mało znany, ale wyjątkowy ze względu na właściwości sosny i łatwy do przyrządzenia.
PrzepisyProdukty -
Dziecko kaszle w nocy? Pół godziny przed snem podaj mu łyżeczkę miodu
Już nasze prababcie miały rację – miód jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Łyżeczka miodu podana 30 minut przed snem zadziałają kojąco na błonę śluzową dziecka i wpłyną pozytywnie na jakość jego snu. Są na to dowody naukowe.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wątróbka drobiowa to broń w walce z anemią. Zrób „kawior” z wątróbki
Wątróbka drobiowa to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Powinny na nią zwrócić szczególnie uwagę osoby mające problemy z niedoborem żelaza. Wątróbka w formie pasty, z dodatkiem jajek na twardo, nazywana również „kawiorem z...
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Pietruszkowa woda wspomaga odchudzanie i łagodzi obrzęki. Przygotujesz ją w prosty sposób
Natka pietruszki ma cenne właściwości zdrowotne, podobnie jak pietruszkowa woda, którą łatwo można przygotować w domu. „Łagodzi obrzęki, wspomaga odchudzanie i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Może być również stosowana jako...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeProduktyPaulina Cywka
-
WHO ostrzega przed stosowaniem sztucznych słodzików. Są nowe wytyczne
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne dotyczące stosowania słodzików, a dokładnie niecukrowych substancji słodzących (NSS). Specjaliści odradzają stosowanie słodzików osobom na dietach odchudzających.
OdchudzanieProdukty -
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową
Z młodych pędów sosny możesz przyrządzić syrop pomocny w infekcjach górnych dróg oddechowych, ale też nalewkę. Jak ją zrobić? Są dwa sposoby.
PrzepisyProdukty -
Kapusta pekińska jest zdrowa. Jeśli zrobisz z niej kimchi, będzie prawdziwym hitem
Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, że działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Idealny lunch powinien być zdrowy, pożywny i smaczny. Sałatka nicejska ma to wszystko
Sałatki nicejska to popularne we Francji danie na lunch, które ma mało węglowodanów za to sporą dawkę białka, błonnika i witamin. Doda ci energii na cały dzień i jest pyszne.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony
Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jasnota purpurowa rośnie niemal wszędzie. Co można z niej zrobić?
Możesz mieć ją zupełnie za darmo i z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Ale nie tylko: napar z jasnoty purpurowej zadziała uspokajająco i złagodzi dolegliwości miesiączkowe.
Produkty -
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Uwaga na miksowanie alkoholu z napojami typu light. To niebezpieczne połączenie – może odurzyć szybciej niż tradycyjny drink. A pijący nawet tego nie zauważy.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czarny pieprz działa antyrakowo i wspomaga odchudzanie. Przygotuj wodę z pieprzem i pij ją codziennie
Dodaje potrawom pikantnego smaku, a jednocześnie jest korzystny dla zdrowia. Znajdziesz go na półce z przyprawami, ale również w suplementach wspomagających odchudzanie czy w nalewce na trawienie. Dowiedz się więcej o czarnym pieprzu i...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy
Musztarda to świetny dodatek do potraw. Nie tylko wzbogaca smak, ale wspomaga też odchudzanie. To nie jedyna zaleta musztardy, która w medycynie naturalnej dawniej była używana jako środek leczniczy. Badania potwierdzają zdrowotne...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Owsianka na śniadanie to sposób na szybki, pyszny, ale przede wszystkim pożywny posiłek. Niestety w bardzo łatwy sposób można pozbawić płatki owsiane cennych wartości odżywczych. Zobacz, czego pod żadnym pozorem nie należy robić podczas...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Truskawki na śniadanie? Dietetyczka poleca dwie najzdrowsze wersje. Wśród nich owsianka
Czy warto jeść truskawki na śniadanie? Jak najbardziej, ale niekoniecznie powinny to być truskawki ze śmietaną i z cukrem. Co dodać do owoców?
ŻywienieProdukty -
Czy pędy sosny trzeba myć przed obróbką? O tym warto wiedzieć
Młode pędy sosny to jeden z najcenniejszych darów maja. Można z nich zrobić smaczne i lecznicze syropy oraz nalewki. Sprawdź, w jaki sposób przygotować pędy sosny do dalszej obróbki.
ProduktyPrzepisy