-
Jak prawidłowo mrozić grzyby? Wykorzystaj proste patenty
Mrożenie to dobry sposób na przechowywanie grzybów, nadają się do tego wszystkie gatunki. Ważne, żeby grzyby były świeże i jędrne. Dowiedz się, co zrobić, by po rozmrożeniu zachwycały smakiem i zapachem.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościMonika Witkowska
-
Pięć pomysłów na obiad z cukinią w roli głównej. Sprawdź, co można zrobić z cukinii
Co można zrobić z cukinii? To pytanie zadawałeś sobie pewnie nie raz. Dziś przychodzimy z małą ściągą. Oto pięć przepisów na dania z cukinii, które można podać na obiad.
PrzepisyProdukty -
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealna
Smażona cebula może być dodatkiem do wielu potraw. Jak ją zrobić, żeby wydobyć z niej jak najwięcej smaku? Znany kucharz zdradza swój sposób.
ProduktyPrzepisy -
Sernik nie opada po upieczeniu, jeśli nie popełniamy tego błędu
Nawet korzystanie ze sprawdzonych przepisów nie zawsze jest gwarancją tego, że sernik nie opadnie. Jeśli jednak będziecie się wystrzegać pewnego popularnego błędu – możecie mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie puszysty.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Nalewka z owoców czarnego bzu pomaga zwalczyć wirusy. Przepis
Nalewka z owoców czarnego bzu to cenny środek, który wspomaga leczenie infekcji wirusowych. Ale lista prozdrowotnych właściwości jest o wiele dłuższa. Teraz jest czas, żeby ją przygotować, by korzystać z jej właściwości zimą.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę
Pikantny keczup z cukinii to jeden z najpyszniejszych sposobów zamknięcie tego warzywa w słoikach. Przepis jest bardzo prosty, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości.
PrzepisyProdukty -
Powszechny nawyk przy grzybobraniu może kosztować zatrucie. Błąd popełniają nawet doświadczeni grzybiarze
Chodzisz na grzyby? Zwróć uwagę na jeden ważny szczegół. Chodzi o to, w co zbierasz grzyby. Niewłaściwy pojemnik może doprowadzić nawet do zatrucia. Jak to możliwe?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jedzenie winogron może skończyć się tragedią. Uwaga na dzieci!
Winogrona, orzeszki, cukierki – spożywanie między innymi tych produktów może stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo, zwłaszcza dla dzieci poniżej 3 roku życia. Powinni ich unikać również seniorzy, zwłaszcza ci, mający problemy z połykaniem.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Otręby pomogą zgubić oponkę z brzucha. W czym tkwi ich sekret?
Otręby polecane są osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Sprawdźcie, w jaki sposób je jeść, by uzyskać pożądany efekt.
OdchudzanieProduktyJoanna Biegaj
-
Piołunówka – środek na pozbycie się pasożytów. Przepis na nalewkę
Piołun to roślina ceniona od wieków za charakterystyczny aromat, ziołowy smak i szereg właściwości leczniczych. Przygotowana na bazie tej rośliny nalewka, zwana piołunówką lub piorunówką pomaga pozbyć się pasożytów i poprawia trawienie....
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Masło orzechowe to zdrowa przekąska. Poznaj jego właściwości
Masło jest kaloryczne, ale zawiera tłuszcze o korzystnym dla organizmu działaniu. Zalecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, które uprawiają sport, ale nie tylko. Wspomaga też układ krążenia.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Lecznicza nalewka z mirabelek. Mirabelkówka pomoże na niestrawność
Nalewka z mirabelek to prosty sposób na zachowanie cennych właściwości tych niewielkich śliwek. Mirabelki są bogate w antyoksydanty, a mirabelkowa nalewka może być pomocą przy niestrawności.
PrzepisyProdukty -
Ogórki krokodylki z chili. Będą dobre już po dwóch dniach
Ogórki krokodylki to jeden z najpopularniejszych i – zdaniem wielu – najsmaczniejszych pomysłów na ogórki. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na krokodylki z chili.
PrzepisyProdukty -
Kurczak z morelami. Przepis na pyszne połączenie smaków
Jedną z zasad dobrej kuchni jest używanie produktów sezonowych. Latem sięgnij po aromatyczne świeże morele i upiecz z nimi kurczaka. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie prosił o dokładkę.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Tego typu tortille są w Hiszpanii traktowane jako tapas, czyli przystawki, ale przyznam, że ja chętnie zjadam taką tortillę jako danie główne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Senes – kiedy stosować, jak działa i jakie ma skutki uboczne
Senes to naturalny środek przeczyszczający, przeznaczony do doraźnego stosowania w przypadku zaparć (senesu nie można stosować przez długi czas). Roślina ta stanowi źródło związków aktywnych biologicznie, które wpływają na perystaltykę...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Łyżka kuchenna z rakotwórczymi składnikami. GIS wydał ostrzeżenie, produkt idzie do utylizacji
Niebezpieczne dla człowieka substancje mogą przedostawać się z popularnej łyżki kuchennej do żywności. Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak przechowywać wiśnie na zimę? Najlepsze sposoby
Wiśnie są orzeźwiające i zdrowe. W sezonie warto zajadać się nimi do woli, ale łatwo je również przechować na zimę. Dowiedz się, jakie są sposoby, żeby ich smak zatrzymać na dłużej. Zobacz, jak mrozić i suszyć te owoce.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Ten koktajl odtruwa wątrobę i pobudza lepiej niż kawa. Przepis z 3 składników
Nie ma warzywa, które lepiej oczyszcza wątrobę z toksyn niż burak. Koktajl z buraka z dodatkiem banana i kurkumy ma działanie detoksykacyjne, ale też pobudzające. Włącz go do jadłospisu.
PrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Te błędy popełniamy, jedząc lody. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Lody są smaczne i jak żaden inny deser orzeźwiają w upalny dzień. Jednak ich jedzenie – zarówno tych, które trzymamy w domowej zamrażarce, jak i tych z automatu – bywa ryzykowne. Poznaj najczęstsze błędy popełniane przez lodożerców i...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiszone rzodkiewki doskonale smakują i wzmacniają odporność. Jak je zrobić?
Rzodkiewka, która jest powszechnie dostępna i tania, a jednocześnie zdrowa, nadaje się do jedzenia nie tylko na surowo. Ciekawym pomysłem jest zrobienie kiszonych rzodkiewek, które są bardzo smaczne i jak wszystkie kiszonki wzmacniają...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska