-
Czy pikantne jedzenie ma właściwości zdrowotne? Poznaj skutki uboczne kapsaicyny
Niektóre badania dowodzą, że jedzenie pikantnych potraw, które przyprawione są m.in. ostrymi papryczkami, może w pozytywny sposób wpływać na stan naszego zdrowia. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy się często raczyć się bardzo ostrymi...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kawa z cykorii ma niezwykłą właściwość. Powinieneś ją pić, jeśli często chorujesz
Kawa z cykorii to kawa zbożowa, którą mogą pić również dzieci. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć ją do diety?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 przekąsek dobrych dla zdrowia. Uwaga, są pyszne i… słodkie!
Masz ochotę na słodką przekąskę? Nie musisz rezygnować z przyjemności! Możesz cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o wygląd sylwetki oraz ogólny stan zdrowia, ale tylko wówczas, gdy wybierzesz wartościowe pod względem odżywczym produkty
ProduktyŻywienie -
5 niezwykłych korzyści z jedzenia jabłek. Jedz ich jak najwięcej
Jabłka to owoce bogate w składniki odżywcze i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść ich jak najwięcej?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Tyjesz na diecie bezglutenowej? Winne mogą być te produkty
Dieta bezglutenowa nie jest dla każdego. Powinna być stosowana w przypadku zdiagnozowania celiakii lub nadwrażliwości na gluten. Może się zdarzyć, że po przejściu na dietę bezglutenową, zaczniemy przybierać na wadze. Dlaczego tak się...
DietyProdukty -
Masz ochotę na szare kluski ze skwarkami? Wiemy co zrobić, żeby się nie rozpadły
Często zdarza się, że szare kluski rozpadają w trakcie gotowania. Jeśli więc masz na nie ochotę, ale obawiasz się, że nie wyjdą to mamy dla ciebie radę. Będą idealne!
PrzepisyProdukty -
Nie lubisz papryki? Sprawdź, dlaczego warto przekonać się do tego warzywa
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Można ją jeść na surowo, a także dodawać do rozmaitych potraw, jednak niepoddawana obróbce termicznej pozwala dostarczyć do naszego organizmu więcej witamin.
Składniki odżywczeProdukty -
Chcesz wyleczyć zimowe infekcje i wzmocnić organizm? Ten trik stosowały nasze babcie
Aromatyczne i delikatne maliny od wieków były stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Okazuje się jednak, że nie tylko owoce. Również pędy malin, z których można przyrządzać wywary, wykorzystywane były do walki z...
ProduktyPrzepisy -
Masz problem ze stawami? Wyklucz z diety te produkty
Jeśli masz problemy ze stawami lub zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów, powinieneś zadbać o swoją dietę. Okazuje się, że spożywanie niektórych produktów może nasilać dolegliwości bólowe, obrzęki i powodować sztywność stawów....
ProduktySkładniki odżywcze -
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasady
Rosół, pomidorowa, fasolowa, ogórkowa, żurek czy barszcz. Niezależnie od tego, która jest twoją ulubioną, sprawdź, kiedy najlepiej posolić zupę.
PrzepisyProdukty -
Szybkie, proste i dobre. Przepis na koperty z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami
Szukasz pomysłu na efektowne, ale proste w wykonaniu przekąski z ciasta francuskiego? Zrób chrupiące koperty z pieczarkami, serem i warzywami.
PrzepisyProdukty -
Faworki w 20 minut? To możliwe. Wypróbuj „przepis dla zabieganych”
Faworki, nazywane również chrustem to deser, bez którego nie może się odbyć żadna karnawałowa impreza. Zrobienie tego przysmaku wymaga jednak dużo czasu. Podpowiadamy, jak zrobić je ekspresowo i się nie napracować. Wystarczy 20 minut i...
ProduktyPrzepisy -
Jak jeść i co jeść, żeby żyć dłużej? Na właściwy wybór nigdy nie jest za późno
Możesz zmniejszyć o 20 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci jedząc produkty z określonych 4 wzorców żywieniowych – dowodzi jedno z największych badań dotyczących żywienia przeprowadzone przez amerykańskich naukowców. Chociaż istnieje duża...
ProduktySkładniki odżywcze -
Jeśli chcesz schudnąć, jedz te owoce i warzywa. Może cię to zdziwi, ale są wśród nich ziemniaki
Każdy, kto zdrowo się odżywia lub chce stracić kilka kilogramów, wie, jak ważne jest włączenie do diety owoców i warzyw. Najnowsze badania opublikowane w Nutrients wskazują, które owoce i warzywa wpływają na trwały spadek wagi....
OdchudzanieProdukty -
Przepis na „diabelskie racuchy”. Sekret ich pysznego smaku tkwi w tym składniku
Masz ochotę na puszyste racuchy, takie, jakie smażyły nasze babcie? Swoim smakiem przywodzą smaki z dzieciństwa. Sekret tkwi w dodaniu do nich odrobiny spirytusu lub wódki. Wypróbuj sprawdzony przepis!
ProduktyPrzepisy -
Czy czarna kawa może opóźniać procesy starzenia?
Czarna kawa ma potencjał antyoksydacyjny, przez co może opóźniać procesy starzenia się organizmu. Jak często należy ją pić?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 roślinnych źródeł wapnia. Co warto jeść?
Roślinne źródła wapnia pozwalają zaopatrzyć organizm w pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki kostno-stawowej. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Co to jest makaron orzo? Poznaj przepis na sałatkę z makaronem w kształcie ryżu
Makaron orzo przypomina swoim wyglądem ziarenko ryżu. Można używać go do zup, zapiekanek i sałatek warzywnych w stylu śródziemnomorskim. My proponujemy przepis na sałatkę na bazie makaronu orzo z dodatkiem chudej wędliny i warzyw.
ProduktyPrzepisy -
Ten napój doda wam energii o poranku. Jest zdrowszy niż kawa
Jeśli rano chcemy poprawić swoją koncentrację i dodać sobie wigoru, nie musimy pić kawy. Po jaki napój warto sięgnąć?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak smażony bekon wpływa na twoje zdrowie? Podpowiadamy, jak go jeść, by nie szkodził
Smażony bekon to niezbędny dodatek do amerykańskiego śniadania, jednak w wielu kuchniach zajmuje on zaszczytne miejsce na liście ulubionych mięs. Czy bekon jest zdrowy? W jaki sposób jego częste spożywanie wpływa na nasz organizm?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Energetyczny koktajl imbirowo-kurkumowy. Jak go zrobić?
Złote smoothie z mango, kurkumą i imbirem postawi cię na nogi i pomoże zadbać o lepszą odporność. Przygotowanie napoju jest bardzo proste.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze