-
Co jest zdrowsze: karp czy łosoś? Sprawdź, które ryby mają najwięcej tłuszczu
Po ryby warto sięgać nie tylko od święta. Ich regularne spożycie może zapobiec wielu chorobom. Które ryby są najzdrowsze?
Składniki odżywczeŻywienieProdukty -
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Zobacz, które świąteczne potrawy można zamrozić
Jeśli po świętach zostanie nadmiar jedzenia, część potraw można zamrozić i wykorzystać później. Są jednak dania, których mrozić nie należy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Herbatka z igieł sosny. Wzmocni odporność i ukoi zmysły
Igły sosny bez trudu można zdobyć samemu, także w zimowe miesiące. To prawdziwy skarb od natury. Zrób z nich zdrowy napar poprawiający odporność.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Udko czy pierś z kurczaka? Ten wybór ma znaczenie na diecie
Mięso z drobiu zawiera więcej białka i mniej kalorii niż wieprzowina. Jest lekkostrawne, znajdziemy w nim znaczną ilość witamin z grupy B, selen i fosfor. Jeśli zdecydujemy się na przyrządzenie kurczaka, to wiele osób zastanawia się,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Który miód jest zdrowszy: wielokwiatowy czy lipowy? Jeden na odporność, drugi po chorobie
Wielu z nas wykorzystuje babciny sposób łagodzenia objawów chorób miodem. Wspaniale sprawdza się tu np. rozgrzewająca herbata z dodatkiem tego złocistego przysmaku. Warto sprawdzić, jakie właściwości mają poszczególne typy miodów, by...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Olej rydzowy z lnianki. Jakie ma właściwości i na co pomaga?
Olej rydzowy z lnianki jest bogaty w kwasy z grupy Omega i znakomicie wzmacnia odporność oraz pracę serca. Jakie ma właściwości?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
5 naparów ziołowych na przejedzenie. Warto pić je w święta
Napary ziołowe mogą przyspieszyć czynności trawienne i poprawić nasze samopoczucie. Jakie zioła warto pić?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Choroba Hashimoto wymaga stosowania diety. Sprawdź, co możesz jeść w święta?
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka coraz więcej osób, zwłaszcza kobiet. Żeby pozbyć się dokuczliwych objawów choroby, oprócz przyjmowania leków konieczne jest stosowanie diety. Często wiąże się to eliminacją...
ProduktySkładniki odżywcze -
Podajesz karpia na Wigilię? Nie popełnij tego błędu
Przygotowujesz co roku karpia na Wigilię i zastanawiasz się, dlaczego nie zawsze jest smaczny? To wina niewłaściwego przechowywania ryby. Podpowiadamy, co zrobić, żeby był świeży i zachwycał smakiem.
ProduktyPrzepisy -
Chcesz kupić dobre mandarynki? Zrób ten prosty test
Zapach mandarynek kojarzy się wielu z nas ze świętami Bożego Narodzenia. To bardzo zdrowe owoce, których nie powinno zabraknąć także u ciebie w domu. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Wystarczy zrobić prosty test.
ProduktySkładniki odżywcze -
Przygotuj na Wigilię rewelacyjny kompot z suszu! Magda Gessler zdrada, jaki składnik dodać
Za kompotem z suszu nie wszyscy przepadają. Tradycyjnie jednak powinien znaleźć się na wigilijnym stole. Magda Gessler, uważana za jedną z największych ekspertek kulinarnych, zdradza sekret, co dodać do kompotu, żeby był zachwycający w...
ProduktyPrzepisy -
Nie wylewaj kompotu z suszu. To bogactwo witamin, minerałów i błonnika
Tradycyjny napar z suszu, pity zwykle raz w roku podczas wigilijnej wieczerzy, to bogactwo m.in. witamin, minerałów i błonnika - wskazuje mikrobiolożka dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Bezy pierniczkowe. Słodki hit na świąteczny stół
Są słodkie, kruche i pachną pierniczkami. Bezy pierniczkowe to oryginalny pomysł na świąteczne słodkości. Już samo pieczenie takich bez jest niezwykle przyjemne, bo cały dom pachnie piernikami. Zobacz sprawdzony przepis na bezy...
PrzepisyProdukty -
Papier do pieczenia – użyj tylko raz! Może być szkodliwy
Papier do pieczenia jest powszechnie używany w kuchni. Dzięki niemu nie brudzi się blacha, bo wypieki do niej nie przywierają. Łatwiej też jest wyjąć ciasto w całości. Trzeba jednak uważać, bo nieumiejętnie użyty papier może być...
ProduktyPrzepisy -
Zażywasz suplementy diety? Podpowiadamy, jak nie kupić bubla
Zima to czas, kiedy częściej rozmawiamy o przeziębieniach czy potrzebie budowania odporności. To także moment, gdy szczególną uwagę zwracamy na suplementację. Jak się okazuje, bardzo często robimy to bez większej znajomości tematu, przez...
Produkty -
Popularne herbatniki wycofywane z rynku. Wykryto w nich niebezpieczny związek
Kilka partii herbatników musi zniknąć ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie komunikat. Chodzi o niebezpieczny dla zdrowia akryloamid.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lekka sałatka na wigilię: 5 przepisów na pyszne dania
Sałatka na wigilię może mieć wiele różnych i nie tylko lekkostrawnych odsłon: z rybą, z samymi warzywami, z ziemniakami. Poznaj 5 przepisów na pyszne sałatki świąteczne.
ŻywienieProduktyPrzepisy -
Co zrobić z buraków z zakwasu? Podpowiadamy, jak wykorzystać kiszone buraki
Zastanawiasz się, czy można wykorzystać buraki z zakwasu na barszcz? Nie tylko można, a wręcz trzeba! Grzechem byłoby ich wyrzucenie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny probiotyk. Sprawdź, co można zrobić z kiszonych buraków.
ProduktyPrzepisy -
Chcesz wyglądać o 10 lat młodziej? Jedz te produkty!
Jedne osoby wyglądają młodziej, niż wskazuje na to ich wiek, inne starzej. Okazuje się, że wpływ ma w dużej mierze na to nasza dieta. Dietetycy podpowiadają, jakie produkty włączyć do codziennego jadłospisu, żeby wyglądać promiennie i...
ProduktyPrzepisy -
Słynne ciastko IKEA wycofane z rynku. Powód może przerażać
IKEA zapobiegawczo wycofuje partię ciasta DAIM migdał czekolada. O decyzji poinformował dostawca sklepu, firma Almondy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Zalety czerwonej cebuli. 9 właściwości leczniczych cebuli
Cebula czerwona ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu.
ProduktySkładniki odżywcze