-
Czy można jeść surowe szparagi? Podpowiadamy, które części są najlepsze
Nigdy nie chrupałeś surowych szparagów? Koniecznie spróbuj! I sprawdź, do czego można wykorzystać surowe szparagi.
ProduktyPrzepisy -
Frytki to „pokarm” dla depresji? Nowe badania sugerują ich wpływ na naszą psychikę
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie smażonych potraw w nadmiarze wpływa negatywnie na organizm i może przyczyniać się do powstania wielu różnych schorzeń, takich jak otyłość czy cukrzyca. Ale to nie wszystko. Jedzenie niektórych...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?
Nie masz pomysłu na krewetki? Ten przepis cię zachwyci. Jego sekretem jest prostota, a efekt? – Te krewetki natychmiast znikają ze stołu – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Tadeusz Müller czeka na narodziny potomka: Chrzest humanistyczny nie będzie niczym złym
Moim ojcem chrzestnym był Walter Haubrich, niemiecki korespondent „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, przyjaciel mego ojca, który bardzo wiele wniósł w mój świat wartości. Był to wytrawny dziennikarz – powiedział w podcaście „Wprost...
ŻywienieDietyProduktyPaulina Socha-Jakubowska
Wideo -
Ten czerwony napój ma cenne właściwości. Czy sok z buraka może uchronić przed rakiem?
Najlepiej wypijać codziennie 200 ml tego napoju, koniecznie ze świeżych warzyw. Poznaj właściwości soku z buraka.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Liść laurowy jest dobry dla zdrowia. Nie zapomnij dodawać go do dań
Liście laurowe to jedna z najpopularniejszych przypraw, obecna w niemal każdym domu. Okazuje się, że mają one również wiele obiecujących właściwości prozdrowotnych, nad którymi ciągle trwają badania. Dowiedz się, dlaczego warto dodawać...
ProduktyMonika Witkowska
-
Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. O czym to świadczy?
Mocz powinien mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach i słomkowo-żółty kolor. Czasami jednak zmienia się zarówno jego woń, jak i kolor. Ma na to wpływ dieta, ale też przyjmowane leki czy stopień nawodnienia organizmu. Jednym z produktów,...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Miodowa marynata do mięs. Idealna do mięsa na grilla
Aby mięso na grilla miało wyjątkowy smak, warto je wcześniej zamarynować. Marynata z miodem i musztardą to jedna z najlepszych marynat do mięs. Zrobisz ją w kilka minut.
PrzepisyProdukty -
Sezon na jadalne kwiaty klonu. Chrup na surowo, usmaż w cieście, zrób oczyszczającą herbatkę
Klon jako roślina lecznicza jest znany i wykorzystywany od lat. Wiosną możesz sięgnąć po jadalne i bardzo zdrowe kwiaty klonu. Można je jeść na surowo, smażyć, albo zrobić herbatkę według przepisu leśników.
ProduktyPrzepisy -
Jakie mięso wybrać na stek i jak go przyrządzić? Dowiedz się, co radzi rzeźnik
Wołowina to mięso, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jeśli po nią sięgamy, warto wybrać wołowinę dobrej jakości. Doświadczony rzeźnik radzi, jakie mięso jest najlepsze na stek. Radzimy, jak przyrządzić idealny stek.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ten owoc wspiera odchudzanie i łagodzi stres. Jedz go codziennie!
Ananas to pyszny owoc, który ma szereg witamin, minerałów i substancji prozdrowotnie działających na organizm. Zawarte w nim bromelaina i błonnik skutecznie wspomagają odchudzanie. Spożywanie ananasa łagodzi stres, za co odpowiada...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić domowe mleko owsiane? Anna Lewandowska poleca jeden sposób
Zrobienie domowego mleka owsianego nie jest trudne, ale są dwie szkoły przygotowywania napoju z owsa. Swój przepis na mleko owsiane poleca także Anna Lewandowska.
PrzepisyProdukty -
Czy kawa tuczy? Polacy rzadko wybierają najmniej kaloryczną wersję
Wiele mówi się o korzystnych dla zdrowia właściwościach kawy. Ale czy kawa tuczy? Sprawdź, ile kalorii ma kawa.
ProduktyOdchudzanie -
Orzechy pekan obniżają poziom złego cholesterolu. Upiecz ciasteczka z ich dodatkiem
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest włączenie do diety orzechów. Warto przyjrzeć się orzechom pekan, gdyż są one bardzo smaczne, a jednocześnie mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Dowiedz się więcej o orzechach pekan i upiecz...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy używasz cytrynowego pieprzu? Wspomaga trawienie i usuwa toksyny
Czy używasz w kuchni cytrynowego pieprzu? Nadaje potrawom pięknego, złocistego koloru i wzbogaca smak, ale ma też szereg prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga odchudzanie i usuwa toksyny z organizmu. A to...
ProduktyOdchudzanie -
7 pomysłów na dania z pokrzywą. Na liście zupa, sos i bułeczki z pokrzywą
Pokrzywę warto zbierać wiosną, nie tylko ze względu na jej prozdrowotne właściwości. To rewelacyjny produkt, który możesz wykorzystać w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z pokrzywy.
ProduktyPrzepisy -
Kwaśny przysmak z lasu. Jak wykorzystać szczawik zajęczy?
Niektórzy mylą go z koniczyną, a inni wręcz mówią o nim „leśna koniczynka”. Co to jest szczawik zajęczy i jak go wykorzystać w kuchni?
ProduktyPrzepisy -
Co powinny jeść kobiety po 40. roku życia? Poznaj 5 zasad, aby zdrowo wejść w dojrzałość
Okres po 40. roku życia może być dla kobiety jednym z najlepszych w jej życiu, bo z reguły ma już ustabilizowaną sytuację zawodową i rodzinną oraz wsparcie przyjaciół. Warto potraktować ten czas jako inwestycję w swoje zdrowie i przejąć...
ProduktyMonika Witkowska
-
Napój z babki jajowatej odchudza i poprawia trawienie. Pij go każdego dnia
Z nasion babki jajowatej można zrobić kisielowaty napój i pić go codziennie, albo dodawać kilka łyżek do ulubionych potraw. Hamuje apetyt i „czyści” jelita ze złogów. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto pić ten napój.
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Czy kawa uzależnia? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To wcale nie oznacza uzależnienia. Sprawdź, czy można uzależnić się od kofeiny.
ProduktyŻywienie -
Szparagi są teraz najsmaczniejsze. Skorzystaj z ich walorów smakowych i zdrowotnych
Szparagi to warzywo sezonowe, które jest dostępne od połowy kwietnia do lipca. Tym bardziej warto skorzystać z walorów smakowych i licznych właściwości prozdrowotnych szparagów. Dowiedz się, dlaczego warto jeść szparagi i jak je...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska