-
Tajemnica świątecznego bigosu. Ugotuj go w takim garnku
Czy wiesz, w jakich garnkach gotowały bigos nasze babcie? Wiele z nich miało specjalne garnki, których używały wyłącznie do ugotowania tej potrawy. Taki bigos był niezwykle aromatyczny i zachwycał smakiem. Sprawdź, czy masz w domu...
ProduktyPrzepisy -
Czy jesteś uzależniony od cukru? Sprawdź, czy masz ten objaw
Jesteś rozdrażniony i ciągle zmęczony? Sięgasz po coś słodkiego i czujesz się lepiej, wraca ci energia i chęć do życia? To może wskazywać na uzależnienie od cukru. Sprawdź, jakie sygnały wysyłane przez twój organizm powinny cię zaniepokoić.
ProduktyŻywienie -
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Wykorzystaj trik z jabłkiem i pastą do zębów
Lubisz smażoną rybę, ale przeszkadza ci zapach, który utrzymuje się jeszcze długo po przygotowaniu posiłku? Sprawdź, jak można go zniwelować.
ProduktyPrzepisy -
Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis
Jagielnik to od kilku sezonów król stołów. Pyszny i zdrowy zamiennik sernika z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić jagielnik!
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeDietyPrzepisy -
Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji
Zamiast kupować gotowe lukry o nie do końca zdrowym składzie, zrób swój własny. Przepis na lukier królewski jest prosty, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Jest idealny do dekorowania pierniczków i ciastek.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje
Z pierniczków można wyczarować prawdziwe cuda. Podpowiadamy, jak zrobić domek z piernika, choinkę, świecznik oraz landrynkowe okienka w pierniczkach.
PrzepisyProdukty -
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik
Są miękkie i delikatnie kruche jednocześnie. Przepisów na bożonarodzeniowe pierniczki jest wiele, ale śmiemy twierdzić, że to jeden z tych najlepszych. Gotowe pierniczki przypominają sklepowe „Katarzynki”.
PrzepisyProdukty -
Przepis na domowy zakwas z buraków. Jest idealny na wigilijny barszcz
Zrobienie domowego zakwasu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Taki zakwas jest idealną bazą do zrobienia tradycyjnego, wigilijnego barszczu. Wypróbuj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Po jakim czasie śledzie stają się oślizgłe? Uważaj, żeby nie zatruć się śledziami
Śledź to jedna z najzdrowszych potraw wigilijnych. Najlepiej smakuje, jeśli przyrządzimy go sami, marynując lub doprawiając oliwą czy sosem. Ile czasu można przechowywać śledzie i jakie zmiany w wyglądzie ryby powinny wzbudzić czujność?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pieczone grejpfruty z cynamonem. Przepis na zdrowy i zaskakujący deser
Grejpfrut na ciepło? Dlaczego nie! Owoce w tej zaskakującej wersji nadają się zarówno na deser, ale mogą też być dodatkiem do innych dań.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby mandarynki nie popsuły się przed świętami? Znamy sposób
Zdarza ci się przed świętami kupić duży zapas pysznych mandarynek i obawiasz się, że się zepsują? Ważne jest, żeby owoce nie przemarzły ani nie spleśniały. Czy wystarczy włożyć je do lodówki? Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł.
ProduktySkładniki odżywcze -
5 świątecznych przypraw, bez których nie ma Bożego Narodzenia
Czym pachną święta? Między innymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Podpowiadamy, jak stosować te przyprawy.
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Musli czy granola – co jest zdrowsze na śniadanie?
Musli i granola wyglądają bardzo podobnie i mają równie podobny skład. Który produkt lepiej sprawdzi się na śniadanie?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak rozpoznać prawdziwe pieczywo pełnoziarniste? 3 ważne wskazówki
Produkty pełnoziarniste stanowią jeden z filarów zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci często oferują produkty, które z pełnymi ziarnami mają niewiele wspólnego. Dowiedz się,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Gotowanie na kilka dni – jak robić to tanio, oszczędnie i smacznie?
Z przeprowadzonych przez UCE Research analiz wynika, że obecnie już 60% Polaków oszczędza na zakupach. Jako główny powód podają wciąż rosnące ceny produktów.
ŻywienieProdukty -
Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu ucierać kartofli? A może nie lubisz zapachu smażonych potraw lub czujesz się po nich ciężko? Wypróbuj sprawdzony sposób na placki z pieca. Zachwycają smakiem.
ProduktyPrzepisy -
Nie możesz znieść zapachu smażonego karpia? Jest na to sposób
Nie wyobrażasz sobie Wigilii bez smażonego karpia? Co zrobić, jeśli drażni cię intensywny, błotnisty zapach przy smażeniu ryby? Jest na to prosty patent.
ProduktyPrzepisy -
Nie lubisz mandarynek z pestkami? Podpowiadamy jak wybrać te bez
Pachnące, słodkie mandarynki kojarzą się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Późną jesienią i zimą można kupić w Polsce wiele gatunków mandarynek. Jak wybrać te najsłodsze, które nie mają pestek? Zdradzamy na to sposób.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czym zastąpić sodę oczyszczoną? Soda a proszek do pieczenia
Czy zamiast sody oczyszczonej można dodać do wypieków proszek do pieczenia? Sprawdzamy, czym zastąpić sodę oczyszczoną.
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy whisky jest zdrowe? 5 właściwości zdrowotnych whisky
Whisky szkocka produkowana jest ze sfermentowanego zacieru zbóż. Czy prawdą jest twierdzenia na temat wielu zdrowotnych właściwości whisky?
ProduktySkładniki odżywcze -
Makowiec „na szybko”. Wystarczą dwa składniki
Jeśli nie masz czasu, żeby zrobić tradycyjny makowiec na bazie drożdżowego ciasta, wypróbuj ten przepis. Wystarczą dwa składniki: arkusz francuskiego ciasta i gotowa masa makowa. Efekt jest zaskakujący.
PrzepisyProdukty