-
Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?
Uszak bzowy jest grzybem mun, który rośnie na konarach drzew liściastych. Ma cenne właściwości lecznicze, dlatego warto poznać go bliżej.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Dlaczego warto jeść orzechy jesienią? Tego mogłeś nie wiedzieć
Orzechy, nasiona i pestki to najbardziej skoncentrowana żywność, jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych dobrych kwasów tłuszczowych, mają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białko. Co jeszcze?
ŻywienieProdukty -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
PrzepisyProdukty -
Ile cukru ma piwo?
Zawartość cukru w piwie jest uzależniona od jego rodzaju. Ile cukru ma piwo bezalkoholowe, a ile piwa o wyższej zawartości alkoholu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?
Maślanka powstaje z mleka krowiego, ale wbrew pozorom nie zawiera masła. Jakie ma właściwości odżywcze?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Te popularne zioła wzmocnią odporność. Są sprzedawane w doniczkach
Czy popularne zioła doniczkowe są zdrowe? Specjalistka tłumaczy, że zawierają wiele cennych substancji, które wzmocnią odporność.
DietyProdukty -
Ból nerek po alkoholu. Jak leczyć i dlaczego alkohol szkodzi na nerki?
Zdrowe nerki nie bolą. Objawy bólu nerek po alkoholu zawsze powinny być sygnałem do wykonania badań diagnostycznych.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby
Zatrucie grzybami może spowodować nie tylko własna pomyłka czy niewłaściwe przechowywanie zbiorów, ale też kupno grzybów z niesprawdzonego źródła. W Polsce świeże grzyby może oceniać klasyfikator grzybów lub grzyboznawca. Czym się różnią?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Poznaj 4 tłuszcze, które są najzdrowsze i najlepsze.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Kawa z cytryną na odchudzanie. Czy nowy trend ma sens?
Kawa z cytryną wspomaga odchudzanie, poprawiając metabolizm. Jakie są jej właściwości i czy rzeczywiście można schudnąć, pijąc kawę z cytryną?
OdchudzanieProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Witaminy – rola, podział i suplementacja
Witaminy to bardzo ważne związki, które powinniśmy dostarczać do organizmu wraz ze spożywanymi pokarmami. Niestety, zaspokojenie zapotrzebowania organizmu jedynie z pomocą diety, okazuje się bardzo trudne, dlatego coraz więcej osób sięga...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Początek infekcji? Zetrzyj świeży imbir i zjedz go z twarożkiem!
Imbir to wszechstronna roślina, którą można stosować w wielu dolegliwościach. Jak wykorzystać dobroczynne działanie imbiru, radzi prof. Wirginia Kukuła-Koch.
Produkty -
Odstawienie kawy. Jak detoks kawowy wpływa na organizm?
Kawowy detoks może poprawić sen i zmniejszyć trudności z koncentracją. Jak odstawić kawę?
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Sorbitol – zamiennik cukru. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Sorbitol to substancja słodząca, która dobrze rozpuszcza się wodzie. Jakie ma właściwości?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jadłeś tego grzyba? Przez trzy dni nie możesz pić alkoholu
Czernidłak pospolity to jadalny grzyb, ale pod żadnym pozorem nie można go łączyć z alkoholem. Co więcej, alkoholu nie należy spożywać kilka dni po zjedzeniu czernidłaka.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy mleko i czekolada nasilają trądzik? Specjalistka odpowiada
Nie ma dobrych wiadomości dla fanów czekolady (nawet tej najzdrowszej, gorzkiej), ani mlecznych produktów. Mogą one nasilać trądzik – tłumaczy prof. Ewa Stachowska.
DietyProdukty -
Białko – funkcje, zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko i źródła białka w diecie
Białka (proteiny) to jeden z bardzo ważnych składników pokarmowych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jakie funkcje pełni białko w ludzkim organizmie? Ile białka powinniśmy spożywać i jak uzupełnić niedobory tego...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Czy można pić kawę na diecie odchudzającej? Te fakty o kawie mogą cię zaskoczyć
Kawa pita z umiarem przynosi wiele korzyści zdrowiu. Ale czy wiesz, ile kalorii ma filiżanka kawy? I czy można pić kawę na diecie odchudzającej?
OdchudzanieProdukty -
Popularne mity dotyczące grzybów. Wiara w nie może kosztować życie
Czy trujący grzyb jest gorzki? I czy można stosować „test cebuli”? Sezon na grzybobranie trwa, dlatego warto obalić popularne mity dotyczące grzybów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty