-
Bezpieczeństwo żywności – czym jest i od czego zależy?
Bezpieczeństwo żywności to działania i normy, które muszą zostać spełnione przy produkcji żywności. Co trzeba wiedzieć na ten temat?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Chlor a zdrowie: co to jest, jakie pełni funkcje
Większość z nas kojarzy chlor przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, który pozostaje na skórze po wizycie na basenie, jednak pierwiastek ten odgrywa także niebagatelną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Czym jest chlor i jakie funkcje...
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Chcesz, żeby w twoim mieszkaniu pięknie pachniało? Sprawdź, do czego możesz wykorzystać skórkę z cytryny
Kupujesz cytryny, żeby podczas ciepłych, słonecznych dni przyrządzić orzeźwiającą domową lemoniadę? Nie wyrzucaj skórek z cytryny, ani resztek owoców! Wykorzystaj odświeżającą moc cytrusów i wypróbuj sprawdzone przepisy, którymi dzieli...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Nowe korzyści z picia prawdziwej czarnej herbaty. Sprawdź, co odkryli naukowcy
Chociaż herbata to popularny na całym świecie napój, to okazuje się, że jeszcze nie wszystko o jego walorach zdrowotnych wiadomo. Podczas Międzynarodowego Sympozjum Naukowego na temat Herbaty zaprezentowano wyniki najnowszych badań...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Żelki witaminy dla dzieci – czy warto stosować?
Żelki witaminowe mogą uzupełnić niedobory witamin w organizmie dziecka. Czy jednak podawanie ich dzieciom jest bezpieczne?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak poprawić odporność?
Aby zwiększyć odporność organizmu, warto sięgnąć po domowe sposoby wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego. Jakie?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Wiosną zbieraj liście malin i jeżyn. Pomogą na infekcje, biegunki i bóle menstruacyjne
Wiosną są najlepsze, a mowa o liściach malin i jeżyn. Choć te rośliny kojarzymy je głównie z pysznymi owocami, to cenne są także same liście.
ŻywienieProdukty -
Domowe sposoby na refluks – mleko, siemię lniane, imbir
Domowe sposoby na refluks mogą złagodzić objawy cofania się treści żołądkowej do przełyku. Jakie stosować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
GIS wycofuje z rynku kolejne akcesoria kuchenne. Produkt z Chin zawiera toksyczne związki
Łopatka kuchenna wyprodukowana w Chinach zawiera potencjalnie rakotwórcze substancje. Jest komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Miłorząb: właściwości, odmiany, działanie
Miłorząb japoński (Ginkgo biloba L, miłorząb dwuklapowy) od wieków słynie z właściwości leczniczych. Znajduje się on na czele listy dobrze poznanych oraz przebadanych roślin, które stosowane są w azjatyckiej medycynie ludowej. Jak działa...
Produkty -
Łopatka kuchenna wycofywana z rynku. Powodem rakotwórcze związki
GIS poinformował o wycofaniu z obrotu łopatki kuchennej. W produkcie znalazły się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Zastosowania pokrzywy. Czy trzeba ją specjalnie hodować?
Pokrzywa zwyczajna odgrywa szczególną rolę w medycynie ludowej, a jej zastosowanie w ziołolecznictwie sięga korzeni ludzkości. Ten parzący i ekspansywny chwast ma wyjątkowe właściwości lecznicze i kosmetyczne, które warto wykorzystać....
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Te fakty o brokułach cię zaskoczą
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Są pełne witamin i składników mineralnych. Brokuły jednak szybko więdną i żółkną. Czy to oznacza, że nie nadają się do jedzenia?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Masło pistacjowe na serce i cukier. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Masło pistacjowe świetnie wzmacnia serce, dlatego zaleca się je osobom, które cierpią na choroby układu krążenia.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Rabarbar może być szkodliwy dla zdrowia. Lepiej nie jeść go zbyt często
Rabarbar to warzywo, które ma wiele właściwości odżywczych, jednak lepiej nie jeść go w nadmiarze. Dlaczego?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy suszona żywność jest zdrowa? Sprawdź, jakie produkty nadają się do suszenia
Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Sprawia, że produkty dłużej zachowują świeżość. Nie zmienia się ich wartość odżywcza, chociaż składniki odżywcze są w nich bardziej skoncentrowane, może natomiast...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Nie jedz żadnego z tych 6 produktów przed snem
Zjeść przekąskę przed snem gdy jesteśmy głodni czy nie? Z jednej strony chodzenie spać na pusty żołądek może aktywować kortyzol, czyli hormon stresu. Z drugiej jednak, jedzenie niektórych potraw lub wypicie pewnych napojów może zakłócać...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te 2 napary ziołowe mogą obniżyć poziom cholesterolu
Zioła mogą pomóc uregulować właściwy poziom cholesterolu w organizmie. Po jakie napary ziołowe sięgnąć?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jadalne kwiaty, które możesz posadzić w ogrodzie i na balkonie. Są smaczne i zdrowe
Są nie tylko ozdobą talerza, ale dodają smaku i są pełne cennych dla zdrowia składników. Popularne rośliny ozdobne są jadalne i możesz je posadzić nawet na balkonie. Sprawdź, o jakie kwiaty chodzi.
Produkty -
6 nietypowych pomysłów na wykorzystanie fusów po kawie. W duchu zero waste!
Jedną z pierwszych czynności, jaką wykonuje wiele z nas każdego ranka jest zaparzenie kawy. Nie ma znaczenia, czy wybierasz małą czarną, latte czy americano. Jest jednak jeden niezwykle istotny aspekt związany z poranną kawą. To… fusy!
Produkty -
Miód manuka – na co działa i jak go stosować?
Miód manuka różni się od standardowego miodu. Jest wytwarzany przez pszczoły w Nowej Zelandii, które zapylają lokalne rośliny manuka.
ProduktySkładniki odżywcze