-
Jak odchudzić... majonez? Dietetycy zdradzają sposoby na zdrową Wielkanoc
Wielkanoc bez majonezu? Dla wielu niemożliwe. Są jednak sposoby, aby świąteczne sosy były bardziej fit.
ProduktyDiety -
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Które pojawiają się w nich najczęściej?
ProduktySkładniki odżywcze -
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny
To lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej galarety z wieprzowych nóżek. Wegańska galaretka bez żelatyny to idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia.
PrzepisyProdukty -
Zbyt dużo chemii. Kiełbasa wiejska wycofana ze sklepów
Sanepid wycofuje ze sklepów określone partie kiełbasy wiejskiej pieczonej. Powodem jest skład produktu, który przekroczył dopuszczalne normy bezpieczeństwa.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść
Pomelo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jednak czym ono jest i jaki ma smak? Jak rośnie pomelo, jak je jeść i obierać?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Naukowcy opracowali suplementy chroniące przed COVID-19. Będą szczepionki wspomagające?
Są bezpieczne i mają chronić organizm przed COVID-19 i innymi chorobami sezonowymi. Suplementy opracowali naukowcy na Uniwersytecie w Tel Awiwie i sugerują, że mogłyby być podawane w formie doustnej szczepionki wspomagającej.
Produkty -
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia warzyw, zacznij od sałaty lodowej
Sałata lodowa jest świetnym warzywem dla tych, którzy nie jedzą ich w wystarczającej ilości. Ma łagodny, słodki smak i przyjemnie chrupie. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, ale również dodatek do kanapek czy burgerów.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej
Chociaż kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, nie powinno się do niej wkładać wszystkich potraw.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Odporność – 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Odporność organizmu w dużej mierze pochodzi z jelit. Co zrobić, by wspomóc odporność?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Wideo -
Witaminy dla dzieci – jak wybrać najlepsze?
Witaminy dla dzieci warto podawać, by uzupełnić niedobory substancji odżywczych. Jakie witaminy można podawać dzieciom?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom
Rukola, zwana również włoską rzeżuchą, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Ze względu pikantny, lekko orzechowy smak, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje przygotowana z niej sałatka, ale też może służyć jako...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kawa wydłuża życie? Tak, ale nie przekraczaj tej dawki!
Kawa może sprawić, że będziesz zdrowszy i będziesz żyć dłużej. Ale naukowcy określają, jaka jest zalecana dawka, aby pozytywne działanie kawy maksymalnie wykorzystać. Są nowe badania na ten temat.
Produkty -
Najprostszy przepis na domowy zakwas na żurek. Idealny na Wielkanoc
Wypróbuj najprostszy przepis na zakwas na żurek. To ostatni moment, aby go nastawić, by zdążyć na Wielkanoc.
PrzepisyProdukty -
Sól gorzka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Sól gorzka staje się coraz bardziej popularna, bo pozwala w naturalny sposób dostarczyć do naszego organizmu magnez oraz siarkę, czyli pierwiastki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak stosować sól gorzką? Czy jest...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Olejek migdałowy – skład i zastosowanie
Olej migdałowy to obecnie bardzo popularny olej roślinny o uniwersalnym zastosowaniu. Słynie z wyjątkowych właściwości, które wykorzystywane są w celu naturalnej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Doskonale nadaje się do pielęgnacji...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Bananowa herbata. Najlepsza na sen
Chociaż zestawienie składników może wydawać ci się dziwne, to zapewniamy, że bananowa herbata jest pyszna. Regularnie pita przed snem koi nerwy i działa usypiająco.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Klementynki mają supermoc! Jedzenie tych owoców doskonale wzmacnia odporność
Klementynka to owoc cytrusowy, który powstał ze skrzyżowania mandarynki i pomarańczy. Ma doskonały smak i aromat, a ponadto dostarcza dużej dawki witamin i przeciwutleniaczy. Badania wskazują, że jedzenie klementynek podnosi odporność,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Pij go każdego dnia
Limonka, zwana także limą i limetką, to cytrus z rodziny rutowatych, sprowadzony prawdopodobnie z Azji. W krajach wschodu jej właściwości odżywcze są od dawna znane i doceniane. Sok wyciśnięty z tego cytrusa warto pić regularnie,...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Uwaga na zatrute „kinderki”! GIS wycofuje całe partie ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pasożyta Salmonella Typhimurium w opakowaniach słodyczy firmy Kinder. Wybrane partie trafią do utylizacji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie masz czasu na wypieki? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może zabraknąć nam czasu na upieczenie smacznego ciasta. Jednak nie musimy z niego rezygnować – wystarczy mądrze wybrać przepis.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Jak długo gotować jajka? Z tą ściągą zawsze wyjdą idealne
Ugotowanie idealnych jajek na miękko nie jest trudne, ale warto znać kilka prostych zasad. Dobór czasu gotowania zależy od rozmiaru jaj.
Produkty