-
5 roślinnych źródeł wapnia. Co warto jeść?
Roślinne źródła wapnia pozwalają zaopatrzyć organizm w pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki kostno-stawowej. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Co to jest makaron orzo? Poznaj przepis na sałatkę z makaronem w kształcie ryżu
Makaron orzo przypomina swoim wyglądem ziarenko ryżu. Można używać go do zup, zapiekanek i sałatek warzywnych w stylu śródziemnomorskim. My proponujemy przepis na sałatkę na bazie makaronu orzo z dodatkiem chudej wędliny i warzyw.
ProduktyPrzepisy -
Ten napój doda wam energii o poranku. Jest zdrowszy niż kawa
Jeśli rano chcemy poprawić swoją koncentrację i dodać sobie wigoru, nie musimy pić kawy. Po jaki napój warto sięgnąć?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak smażony bekon wpływa na twoje zdrowie? Podpowiadamy, jak go jeść, by nie szkodził
Smażony bekon to niezbędny dodatek do amerykańskiego śniadania, jednak w wielu kuchniach zajmuje on zaszczytne miejsce na liście ulubionych mięs. Czy bekon jest zdrowy? W jaki sposób jego częste spożywanie wpływa na nasz organizm?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Energetyczny koktajl imbirowo-kurkumowy. Jak go zrobić?
Złote smoothie z mango, kurkumą i imbirem postawi cię na nogi i pomoże zadbać o lepszą odporność. Przygotowanie napoju jest bardzo proste.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Przyprawy pod lupą. W majeranku i oregano były inne rośliny
Przyprawy skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci skupili się przede wszystkim na jakości handlowej przypraw. Nieprawidłowości znaleźli m.in. w przypadku majeranku i oregano, do których dodano inne...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lekka sałatka ziemniaczana. Ma tylko 200 kalorii i doskonale smakuje!
Sałatka ziemniaczana sałatce ziemniaczanej nierówna. Może być bombą kaloryczną, a może być lekkim posiłkiem lub dodatkiem do obiadu. Wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną w wersji fit.
PrzepisyProdukty -
Czy można przedawkować napar z czystka?
Napar z czystka wzmacnia układ odpornościowy i niweluje stres oksydacyjny. W jakich ilościach można go pić bezpiecznie?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Ważne odkrycie naukowców ze Szczecina. To dobra wiadomość dla wegan
Roślinne zamienniki nabiału można produkować w oparciu o tanie i łatwo dostępne produkty uboczne roślin oleistych, tzw. makuchy. Naukowcy ze Szczecina opracowali już metodę ich wykorzystania, dzięki której np. wegańskie roślinne jogurty,...
ProduktyDiety -
Czy nabiał nasila trądzik? Prof. Stachowska o „propryszczowych” białkach
Czy osoby z trądzikiem mogą pić mleko i jeść nabiał? Prof. Ewa Stachowska daje jednoznaczną odpowiedź i tłumaczy, czym są „propryszczowe” białka.
ProduktyDietyŻywienie -
Ten rodzaj cukru najbardziej szkodzi twojemu zdrowiu!
W produktach spożywczych znajdziemy wiele różnego rodzaju cukrów. Jednym z nich jest powszechnie stosowany m.in. przez producentów napojów oraz słodyczy syrop kukurydziany (HFCS). Ten cukier dodany szkodzi zdrowiu, przyczyniając się do...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kiedy i jak solić mięso? Nie popełniaj tych błędów
Solenie mięsa to ważny etap gotowania i nie chodzi jedynie o smak. Aby przyrządzić dobre danie, trzeba wiedzieć, w którym momencie mięso posolić. Inaczej soli się steki wołowe, inaczej schabowe i kurczaka.
ProduktyPrzepisy -
Ile tranu można pić dziennie i czy może uchronić przed grypą?
Tran zawiera duże ilości kwasów Omega-3 oraz witaminy D, dzięki czemu wzmacnia odporność. Czy może ochronić nas przed chorobami wirusowymi takimi jak grypa?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Soczyste i dobrze usmażone w środku. Jak zrobić idealne kotlety z piersi kurczaka?
Panierowane kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla kotletów schabowych. Jednak wiele osób ma z nimi problem, bo z wierzchu są już dobrze usmażone, a potem okazuje się, że w środku mięso jest jeszcze surowe. Jak temu zapobiec?
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czy owoce mogą zwalczyć komórki rakowe? Trwają badania nad jednym gatunkiem jagód
Od jakiegoś czasu w Internecie krążą informacje na temat niezwykłej skuteczności jagód blooshwood – nazywanych też jagodami australijskimi – w leczeniu raka. Faktycznie naukowcy wzięli pod lupę owoc pochodzący Australii, jednak póki co,...
Składniki odżywczeDietyProdukty -
Czy można gotować wodę w mikrofalówce? Ekspertka tłumaczy, dlaczego to niebezpieczne
Gotowanie wody w czajniku i podgrzewanie jej w mikrofalówce to dwie różne rzeczy. Jak może się skończyć próba gotowania wody w kuchence mikrofalowej, wyjaśnia prof. Katarzyna Siuzdak.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój
To ciasto, które idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje – przyjęcie albo romantyczną kolację we dwoje. Red velvet to aksamitne, czerwone ciasto, które zachwyca wyglądem i intryguje smakiem, za sprawą słonego serka, który jest bazą kremu.
PrzepisyProdukty -
Jesteś diabetykiem i rezygnujesz z jedzenia ananasów? Możesz popełniać błąd
Ananasy to nie tylko pyszne, ale także zdrowe owoce. Ich słodki smak kojarzy się z egzotycznymi wakacjami, jednak nie każdy może się nim cieszyć, bez żadnych ograniczeń. Czy po ananasy mogą sięgać diabetycy? Sprawdź, co na ten temat...
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić czerwoną zasmażaną kapustę? Smakuje wybornie, a przepis nie jest trudny
Ten przepis znały nasze babcie. Wtedy surówka z zasmażanej czerwonej kapusty często gościła na stołach. Smakuje wybornie podawana z mięsami w sosie, a ta doprawiana gęsim tłuszczem pasuje do drobiu. Wypróbuj przepis i dowiedz się,...
PrzepisyProdukty -
Czy zielone ogórki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dzięki nim możemy dostarczyć do organizmu niezbędną porcję witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zielone ogórki to jedne z bardziej wartościowych warzyw, których kaloryczność jest...
ProduktyŻywienie -
Czy wiesz kiedy posolić jajecznicę? Od tego zależy czy będzie puszysta
Jajecznica to jedno z najprostszych i najczęściej przyrządzanych dań. Dlaczego raz smakuje lepiej, a innym razem nie zachwyca smakiem? Ekspertka doradza, co zrobić, żeby jajecznica była puszysta. Dowiedz się, czy nie popełniasz tego błędu.
ProduktyPrzepisy