-
Popularne herbatniki wycofywane z rynku. Wykryto w nich niebezpieczny związek
Kilka partii herbatników musi zniknąć ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie komunikat. Chodzi o niebezpieczny dla zdrowia akryloamid.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lekka sałatka na wigilię: 5 przepisów na pyszne dania
Sałatka na wigilię może mieć wiele różnych i nie tylko lekkostrawnych odsłon: z rybą, z samymi warzywami, z ziemniakami. Poznaj 5 przepisów na pyszne sałatki świąteczne.
ŻywienieProduktyPrzepisy -
Co zrobić z buraków z zakwasu? Podpowiadamy, jak wykorzystać kiszone buraki
Zastanawiasz się, czy można wykorzystać buraki z zakwasu na barszcz? Nie tylko można, a wręcz trzeba! Grzechem byłoby ich wyrzucenie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny probiotyk. Sprawdź, co można zrobić z kiszonych buraków.
ProduktyPrzepisy -
Chcesz wyglądać o 10 lat młodziej? Jedz te produkty!
Jedne osoby wyglądają młodziej, niż wskazuje na to ich wiek, inne starzej. Okazuje się, że wpływ ma w dużej mierze na to nasza dieta. Dietetycy podpowiadają, jakie produkty włączyć do codziennego jadłospisu, żeby wyglądać promiennie i...
ProduktyPrzepisy -
Słynne ciastko IKEA wycofane z rynku. Powód może przerażać
IKEA zapobiegawczo wycofuje partię ciasta DAIM migdał czekolada. O decyzji poinformował dostawca sklepu, firma Almondy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Zalety czerwonej cebuli. 9 właściwości leczniczych cebuli
Cebula czerwona ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu.
ProduktySkładniki odżywcze -
Nie łącz ziemniaków z tymi produktami! Zapomnisz o wzdęciach i zgadze
Ziemniaki i potrawy z ziemniaków są podstawą polskiej kuchni. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, kopytka i knedle. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Dietetycy podkreślają, że jest to zdrowe warzywo, z którego nie...
ProduktySkładniki odżywcze -
Te świąteczne potrawy są dobre dla zdrowia oczu. Na liście śledzie i bigos
W profilaktyce najczęstszych chorób oczu – zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmy i jaskry – ważna jest także odpowiednia dieta. Okazuje się, że na wigilijnym stole można znaleźć wiele produktów, które zdrowie oczu wspierają. Jakie to...
Składniki odżywczeŻywienieProdukty -
Szukasz przepisu na świąteczne ciasto? Spróbuj zrobić przekładaniec z jabłkami
Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasto, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przekładaniec z jabłkami i orzechami to prawdziwy rarytas. Nie trzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przygotować to ciasto. Najlepiej smakuje na drugi...
PrzepisyProdukty -
Przepis na bulion grzybowy. Podpowiadamy, jak zrobić wigilijny barszcz grzybowy
Bulion grzybowy to jeden z podstawowych wywarów obok bulionu warzywnego i wywarów mięsnych. Jest tak dobry, że wiele osób uwielbia go jeść lub pić bez żadnych dodatków, ale taki bulion jest też doskonałą bazą do wigilijnego barszczu...
PrzepisyProdukty -
Sprawdzone sposoby na twarde pierniki. Jak je zmiękczyć?
Twoje pierniczki są twarde jak kamień? Podpowiadamy, jak skutecznie i szybko sprawić, że staną się przyjemnie miękkie i łatwe do zjedzenia.
PrzepisyProdukty -
Pyszny keks pełen bakalii. Wypróbuj nasz przepis
Słodki i pełen pysznych bakalii. Taki jest idealny keks. To ciasto doskonałe do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.
PrzepisyProdukty -
Chcesz zadbać o swoje jelita? Zacznij jeść migdały!
Migdały są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Badania dowiodły, że mogą przeciwdziałać jakościowym i ilościowym zaburzeniom mikrobiomu jelitowego, wspierając leczenie m.in. zespołu jelita drażliwego (IBS), a także zapobiegając...
ŻywienieProdukty -
Robisz uszka do barszczu? Skończ z niesmacznym grubym ciastem
Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań na Wigilię. Zdradzamy jak zrobić idealne ciasto na uszka: mięciutkie, elastyczne, rozpływające się w ustach. Wystarczy dodać jeden składnik. Wypróbuj przepis!
ProduktyPrzepisy -
Chcesz przyrządzić śledzie pod pierzynką? Ich smak zależy od rodzaju śmietany
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Za tymi „pod pierzynką” przepadają wszyscy. Podpowiadamy jak je przyrządzić, żeby nie pływały w nieapetycznej zawiesinie. Skorzystaj z tej rady.
ProduktyPrzepisy -
Co zrobić, żeby sernik był lekki i puszysty? Znamy prosty trik, żeby nie rozpadał się przy krojeniu
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i na świecie. Jeśli zdecydujesz się przygotować go na święta, zadbaj o to, żeby był puszysty. Wypróbuj nasz przepis! Skorzystaj też z prostej rady, jak pokroić ciasto, żeby się nie...
PrzepisyProdukty -
Jak sprawić, żeby wigilijne dania były zdrowsze? Sekret tkwi w szczegółach
Czy świąteczne smaki można połączyć z lżejszą kuchnią? To jak najbardziej możliwe. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Dodaj te 2 składniki do pierogów z kapustą i grzybami! Odmienią smak farszu
Pierogi z kapustą i grzybami to popularne danie obiadowe i tradycyjna potrawa wigilijna. Jeśli chcesz poeksperymentować z przepisem na farsz, mamy wypróbowany przepis. Sekret tkwi w dwóch dodatkach. Takie pierogi zachwycą nawet...
ProduktyPrzepisy -
Czy jedzenie pestek winogron jest bezpieczne? Właściwości prozdrowotne winogron
Czy jedzenie pestek winogron jest bezpieczne i zdrowe? Sprawdź, czy są źródłem składników odżywczych czy też są toksyczne.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pięć potraw, które możesz przygotować tydzień przed świętami. Na liście śledzie i bigos
Jeśli stawiasz na tradycyjne święta z rodziną przy stole i tradycyjnymi potrawami, warto część rzeczy przygotować wcześniej. Podpowiadamy, co można zrobić w ostatni weekend przed Bożym Narodzeniem.
PrzepisyProdukty -
Zrób makowiec jak marzenie! Dzięki temu trikowi będzie niezwykle puszysty
W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na stole tradycyjnego makowca. Powinien być idealnie wyrośnięty i wilgotny w środku. Jeśli skorzystasz z naszej rady i dodasz ten składnik, ciasto będzie puszyste i nie rozpadnie się.
PrzepisyProdukty