-
Bezalkoholowy grzaniec na święta. Trzy przepisy dla całej rodziny
Nie wyobrażasz sobie świąt bez tradycyjnego grzańca, ale chciałbyś, żeby mogła go skosztować cała rodzina? Postaw na grzańce bezalkoholowe. Można je zrobić na bazie soków.
PrzepisyProdukty -
Piernik z dodatkiem... pomidorów. To hit na świąteczny stół
Jedno trzeba wyjaśnić od razu – w tym cieście nie czuć smaku pomidorów. Ale to one dają piernikowi wyjątkową wilgotność i pozwalają pięknie wyrosnąć. Co istotne – to przepis wegański. Do ciasta nie trzeba dodawać mleka, jajek czy masła.
PrzepisyProdukty -
Nie bierz tych dwóch witamin razem! Wchodzą w interakcję
Jeśli przez wiele miesięcy stosujesz suplementację, uważaj jaki zestaw witamin bierzesz. Niektóre preparaty ograniczają wchłanianie innych. Tak jest w przypadku witamin: C i B12. Sprawdź, jak uniknąć niepożądanych skutków.
ProduktyDiety -
Popularny słodzik może wywołać zaburzenia lękowe? Naukowcy: „To zupełnie nieoczekiwane”
Naukowcy z Florydy powiązali aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w tysiącach dietetycznych produktów, z zachowaniami podobnymi do lęku. Na czym polega „efekt aspartamu”?
ŻywienieProduktyDiety -
Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?
Kulki orzechowe to proste do wykonania i przepyszne ciasteczka, które można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Wypróbuj nasz przepis na kulki orzechowe.
ProduktyPrzepisy -
Tajemnica świątecznego bigosu. Ugotuj go w takim garnku
Czy wiesz, w jakich garnkach gotowały bigos nasze babcie? Wiele z nich miało specjalne garnki, których używały wyłącznie do ugotowania tej potrawy. Taki bigos był niezwykle aromatyczny i zachwycał smakiem. Sprawdź, czy masz w domu...
ProduktyPrzepisy -
Czy jesteś uzależniony od cukru? Sprawdź, czy masz ten objaw
Jesteś rozdrażniony i ciągle zmęczony? Sięgasz po coś słodkiego i czujesz się lepiej, wraca ci energia i chęć do życia? To może wskazywać na uzależnienie od cukru. Sprawdź, jakie sygnały wysyłane przez twój organizm powinny cię zaniepokoić.
ProduktyŻywienie -
Suplement diety – jak dobrać? Kieruj się tymi zasadami
Na rynku znajdziemy całą masę przeróżnych suplementów diety. O tym, jak odróżnić suplementy diety niskiej lub wątpliwej jakości od tych wartościowych rozmawiamy z Albertem Liśkiewiczem, dyrektorem generalnym firmy Tiens Polska.
Artykuł sponsorowany -
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Wykorzystaj trik z jabłkiem i pastą do zębów
Lubisz smażoną rybę, ale przeszkadza ci zapach, który utrzymuje się jeszcze długo po przygotowaniu posiłku? Sprawdź, jak można go zniwelować.
ProduktyPrzepisy -
Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis
Jagielnik to od kilku sezonów król stołów. Pyszny i zdrowy zamiennik sernika z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić jagielnik!
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeDietyPrzepisy -
Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji
Zamiast kupować gotowe lukry o nie do końca zdrowym składzie, zrób swój własny. Przepis na lukier królewski jest prosty, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Jest idealny do dekorowania pierniczków i ciastek.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje
Z pierniczków można wyczarować prawdziwe cuda. Podpowiadamy, jak zrobić domek z piernika, choinkę, świecznik oraz landrynkowe okienka w pierniczkach.
PrzepisyProdukty -
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik
Są miękkie i delikatnie kruche jednocześnie. Przepisów na bożonarodzeniowe pierniczki jest wiele, ale śmiemy twierdzić, że to jeden z tych najlepszych. Gotowe pierniczki przypominają sklepowe „Katarzynki”.
PrzepisyProdukty -
Mniej procentów, więcej dodatków. Trendy w branży piwnej
Wzrost sprzedaży piw z owocowymi dodatkami oraz zwrot ku piwom niskoalkoholowym i bezalkoholowym to trendy, które z branżą piwowarską pozostaną na dłużej. Podobnie jak zaangażowanie browarów w kwestie ochrony klimatu i rozwój lokalnych...
Artykuł sponsorowany -
Przepis na domowy zakwas z buraków. Jest idealny na wigilijny barszcz
Zrobienie domowego zakwasu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Taki zakwas jest idealną bazą do zrobienia tradycyjnego, wigilijnego barszczu. Wypróbuj sprawdzony przepis.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Po jakim czasie śledzie stają się oślizgłe? Uważaj, żeby nie zatruć się śledziami
Śledź to jedna z najzdrowszych potraw wigilijnych. Najlepiej smakuje, jeśli przyrządzimy go sami, marynując lub doprawiając oliwą czy sosem. Ile czasu można przechowywać śledzie i jakie zmiany w wyglądzie ryby powinny wzbudzić czujność?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pieczone grejpfruty z cynamonem. Przepis na zdrowy i zaskakujący deser
Grejpfrut na ciepło? Dlaczego nie! Owoce w tej zaskakującej wersji nadają się zarówno na deser, ale mogą też być dodatkiem do innych dań.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby mandarynki nie popsuły się przed świętami? Znamy sposób
Zdarza ci się przed świętami kupić duży zapas pysznych mandarynek i obawiasz się, że się zepsują? Ważne jest, żeby owoce nie przemarzły ani nie spleśniały. Czy wystarczy włożyć je do lodówki? Okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł.
ProduktySkładniki odżywcze -
5 świątecznych przypraw, bez których nie ma Bożego Narodzenia
Czym pachną święta? Między innymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Podpowiadamy, jak stosować te przyprawy.
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Musli czy granola – co jest zdrowsze na śniadanie?
Musli i granola wyglądają bardzo podobnie i mają równie podobny skład. Który produkt lepiej sprawdzi się na śniadanie?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak rozpoznać prawdziwe pieczywo pełnoziarniste? 3 ważne wskazówki
Produkty pełnoziarniste stanowią jeden z filarów zdrowej diety, więc powinny się one znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Niestety, producenci często oferują produkty, które z pełnymi ziarnami mają niewiele wspólnego. Dowiedz się,...
ProduktySkładniki odżywcze