-
Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy
Rzodkiewka to odmiana rzodkwi, która w Polsce kojarzy się głównie z wiosennymi nowalijkami. Jakie ma wartości odżywcze?
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Ostre kawałki tworzywa w paście z Rossmanna. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i wycofuje partię pasty migdałowej, która była dostępna w sklepach Rossmann. W produkcie były ostre kawałki tworzywa.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Sposób, by polubić warzywa. Wielu z was może zaskoczyć
Powszechnie wiadomo, że warzywa w codziennej diecie są ważnym elementem profilaktyki zdrowia. Obniżają poziom cholesterolu, są pełne cennych składników odżywczych i błonnika, a także sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Co zrobić,...
ProduktyDiety -
Natka pietruszki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przechowywanie
Natka pietruszki poprawia kondycję włosów i cery, uzupełnia niedobory żelaza oraz poprawia... humor!
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Ile kalorii ma jajko?
Ile kalorii ma ugotowane jajko? Okazuje się, że nie tak dużo, jak mogłoby się nam wydawać.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Quiz -
Wielkanocne baranki – przepis. O dziwo nie jest trudny
Wielkanocny baranek to chrześcijański symbol Wielkanocy. Zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Nie jest trudno upiec go z ciasta.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Tradycyjna pascha wielkanocna – przepis Magdy Gessler
Pascha wielkanocna to tradycyjne danie świąteczne, najpopularniejsze na Ukrainie i w Rosji. Warto ją przygotować jednak i w Polsce – w odsłonie zaproponowanej przez Magdę Gessler.
ŻywieniePrzepisyProdukty -
GIS wycofuje łyżki z sieci Auchan i każe je zutylizować. Są skażone szkodliwymi substancjami
Łyżki szumówki dostępne w sieci Auchan są wycofywane i będą poddane utylizacji. Powodem są szkodliwe dla zdrowia pierwszorzędowe aminy aromatyczne.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Witamina D dla dzieci – co warto o niej wiedzieć?
Witamina D dla dzieci to jedna z kluczowych witamin. Odpowiada nie tylko za kształtowanie układu odpornościowego, ale też układu kostnego. Ile witaminy D powinny brać dzieci?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Wideo -
Jest nowy silny środek odchudzający: goździki
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa używana w wielu kuchniach świata, ale też silny środek odchudzający – wskazują amerykańscy naukowcy. Goździki mają też zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetyce.
DietyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Te produkty na pewno poprawią ci humor. To najzdrowsze dodatki do deserów!
Chcesz sobie poprawić humor deserem? To świetny pomysł, ale by dobry nastrój nie zmienił się w poczucie ociężałości i senności, zrób deser na bazie zdrowych składników.
ProduktySkładniki odżywcze -
Zielona herbata z kwiatami. Jakie wiosenne kwiaty możesz wrzucić do filiżanki?
Filiżanka zielonej herbaty wiosną może nabrać zupełnie nowych aromatów. Wystarczy dorzucić do niej świeżej kwiaty.
PrzepisyProdukty -
Przepis na wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami
Mazurek to jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Jak go wykonać? Sprawdź przepis!
PrzepisyProdukty -
Sztuczne słodziki nie są dobrą alternatywą dla cukru. Mogą powodować groźną chorobę
Miliony ludzi na świecie spożywają codziennie produkty spożywcze i napoje zawierające sztuczne słodziki. Bezpieczeństwo tych dodatków było przedmiotem badania przeprowadzonego przez naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Masz dość mazurka i sernika? Wypróbuj w Wielkanoc to oryginalne ciasto Genoise z czekoladą
Puszyste ciasto i wykwintny mus czekoladowy – czy można chcieć czegoś więcej? Wypróbuj ten niesamowity przepis i zaskocz w Wielkanoc swoich gości!
PrzepisyProduktyŻywienie -
Awokado pieczone z jajami przepiórczymi. Zdrowe i sycące danie
Pieczone awokado z jajkami przepiórczymi to danie, które zrobisz w 20 minut. Jest bardzo proste do wykonania.
PrzepisyProdukty -
Diety roślinne wzmacniają odporność. Która z nich przynosi największe korzyści?
Zainteresowanie dietami roślinnymi rośnie. Jak wskazują wyniki badań, liczba wegan w Wielkiej Brytanii wzrosła czterokrokrotnie w okresie od 2014 do 2019 roku. Istnieją dowody, że diety roślinne mogą korzystnie wpływać na układ...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Kolorowa sałatka z kawałkami tuńczyka i jajek z aromatycznym sosem. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu
Sałatek nigdy dość, a ta z jajeczkiem, tuńczykiem z puszki, pomidorkiem, kukurydzą ... bajecznie kolorowa i aromatyczna zachęca do jej skosztowania. Wykonanie nie sprawi ci trudności!
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowy sękacz. Możesz upiec go na blasze
Wielbiciele sękacza z pewnością uwielbiają jego tradycyjną wersję, ale to nie jedyny sposób przygotowania tego ciasta. Sprawdź, jak odtworzyć je w piekarniku.
PrzepisyProdukty -
Jak wyhodować idealną rzeżuchę? Potrzebujesz na to tydzień
Od tygodnia do 10 dni potrzeba, aby wyhodować idealną rzeżuchę. Ta roślina kojarząca się z wiosną i Wielkanocą to skarbnica witamin, a dodatkowo działa... jak afrodyzjak.
Produkty -
Co zrobić, żeby żyć 100 lat? Takich produktów nie znajdziesz w diecie stulatka
Niebieskie strefy na mapie świata to rejony gdzie żyje najwięcej stulatków. Najnowsze badania wskazują jakie czynniki wpływają na długowieczność.
DietyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska