-
Nawłoć pospolita – właściwości i zastosowanie
Nawłoć pospolita, inaczej złotnik, złota rózga czy polska mimoza, ma liczne właściwości lecznicze. Dowiedz się, dlaczego warto zainteresować się nawłocią i jakie zastosowanie ma to ziele.
ProduktySkładniki odżywcze -
Berberys – zastosowanie. Ogrodniczy hit, który ma właściwości lecznicze
Berberys jest ciernistym krzewem ozdobnym, który pochodzi z Azji. Występuje w wielu odmianach. Dość często spotkamy go w ogrodach, gdzie stanowi nie tylko wyjątkową ozdobę, ale także źródło pożywienia dla różnych gatunków ptaków. Roślina...
ProduktyŻywienie -
Wyrzucasz te fragmenty owoców? Popełniasz ogromny błąd – a oto, dlaczego
Gotowanie z resztek nie ogranicza się do warzyw czy pozostałości całych dań. Istnieją również pewne części owoców, które najczęściej wyrzucamy, a z którymi można zrobić coś więcej.
ProduktyŻywienie -
Ten niepozorny składnik zwalcza chorobotwórcze bakterie. Wiedziałeś o tym działaniu?
Substancja wytwarzana przez drożdże w probiotycznym kefirze hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, w tym Vibrio cholerae i Salmonella enterica. Octan tryptofolu, bo o nim mowa, zakłóca komunikację między bakteriami. Odkrycie może...
ProduktySkładniki odżywcze -
Chcesz wzmocnić swoją odporność? Pod żadnym pozorem nie jedz tych 7 produktów
Twoja dieta wpływa na to, jak się czujesz i jak dobrze funkcjonuje twój organizm. Ale może również funkcjonować źle, np. przy obniżonej odporności. Zobacz, czego nie powinieneś jeść, by zachować odporność na dobrym poziomie.
Produkty -
Czy smarowanie twarzy miodem może być korzystne dla zdrowia cery? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Miód staje się coraz bardziej popularny w obszarze pielęgnacji skóry i możemy znaleźć go w wielu produktach. Ludzie od wieków używają miodu ze względu na jego korzystny wpływ na zdrowie skóry.
Produkty -
To smoothie z masłem orzechowym nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia zdrowie twojego mózgu. Zobacz, jak je zrobić
Nie jest nowością, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego by nie postawić zatem na coś pysznego, co poprawi zdrowie naszego mózgu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Te owoce polecają dietetycy. Oto 10 z nich
Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny. Spożywane w umiarze mają mnóstwo potrzebnych zwiazków odżywczych. Dlaczego jednak warto jeść poszczególne z nich?
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego nie warto żuć gumy? Odpowiedź dietetyczki
Wiele osób żuje gumę, by dłużej wytrzymać z przyjmowaniem kolejnego posiłku lub po prostu dlatego, że to lubi. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, że – ze zdrowotnego punktu widzenia – żucie gumy lepiej jednak sobie odpuścić.
ŻywienieProdukty -
Syrop daktylowy: zdrowy zamiennik miodu i cukru
Syrop daktylowy to zdrowy zamiennik cukru pełen wartości odżywczych, który ma walory prozdrowotne. Jakie ma właściwości i do czego go używać?
ŻywienieProdukty -
Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba
Tapenada to prosta pasta z oliwek i kaparów, która zawiera zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin. Do czego wykorzystać tapenadę i jak ją zrobić? Zobacz łatwy przepis.
ŻywienieProdukty -
10 sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy może być stosowany w celu poprawy zdrowia i urody, w kuchni,a także do czyszczenia powierzchni.
ProduktySkładniki odżywcze -
Podgrzewasz jedzenie w kuchence mikrofalowej? Ten nowy trik sprawi, że już nigdy nie popełnisz powszechnego błędu
Wypracowanie idealnej temperatury do ponownego podgrzania resztek w mikrofalówce może być proste – jak twierdzi TikTokerka „howdoesshe”. W niedawno opublikowanym filmie wyjaśnia, że należy od podstaw przemyśleć sposób, w jaki...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Miodownik: przepis na genialne ciasto na bazie miodu
Miodownik to pyszne ciasto na bazie miodu przekładane kremem budyniowym. Pasuje na wiele okazji i nie jest takie trudne jak się wydaje. Jak zrobić miodownik?
ŻywienieProdukty -
Bułeczki cynamonowe to smaczna, słodka przekąska. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić
Oto najlepsze bułeczki cynamonowe na świecie. Puszyste, miękkie i absolutnie pyszne. Po wypróbowaniu tych bułeczek już nigdy nie wrócisz do żadnego innego przepisu!
ProduktyŻywienie -
Fasolka szparagowa: właściwości, wartości odżywcze, przepis
Fasolka szparagowa to warzywo bogate w witaminy E, A i w przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść ją regularnie i jak ją przygotować? Zobacz przepis na fasolkę.
ŻywienieProdukty -
Naukowcy: Jedzenie smakuje lepiej, jeśli obejrzysz je przed powąchaniem
Nowe badanie naukowe ujawnia istotną kolejność interakcji zmysłów z jedzeniem, które masz zamiar spożyć.
Składniki odżywczeProdukty -
Woda owsiana: niweluje uczucie głodu i ma mnóstwo witamin
Woda owsiana zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B, niweluje uczucie głodu i wzmacnia organizm. Jak zrobić wodę owsianą i jak często można ją pić?
ProduktyŻywienie -
Zdrowe śniadanie – to znaczy jakie? Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień
Zdrowe śniadanie powinno zaspokoić głód, pobudzić organizm do pracy i dostarczyć dużo energii na cały dzień. Co jeść na śniadanie, żeby uniknąć napadów głodu?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Nowe badania pokazują, że dieta ketogeniczna może złagodzić objawy odstawienia alkoholu
Zespół naukowców z USA i Danii odkrył, że osoby zmagające się z objawami odstawienia alkoholu doświadczają mniej poważnych objawów, jeśli przechodzą na dietę ketogeniczną.
DietyProdukty -
Truskawka - na co pomaga i czy jest zdrowa? Zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości
Truskawki są symbolem zbliżającego się lata. Na straganach na ogół pojawiają się już w połowie maja. Są źródłem dobroczynnej witaminy C, chronią przed rakiem i zapobiegają wystąpieniu niedokrwistości. Poza tym doskonale smakują i same w...
ProduktyDietyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
Quiz