-
Sałatka Caprese z truskawkami. To zdrowe danie na letnie dni
Tradycyjna sałatka Caprese to oczywiście pomidory, ser mozzarella i bazylia. Jeśli lubisz eksperymenty, zastąp pomidory truskawkami!
PrzepisyProdukty
-
Jak przechowywać cebulę?
Aby cebula dłużej zachowała wartości odżywcze, należy ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jak przechowywać cebulę?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Głodówka 10 dni – efekty, rodzaje
10-dniowa głodówka może pomóc oczyścić organizm. Nie jest to jednak metoda polecana wszystkim. Czy głodówka lecznicza jest bezpieczna?
DietyProdukty
Alicja Kowalczyk Wideo
-
Zdrowy przepis na lato: grillowane rzodkiewki z ziołami
To prosta i zdrowa przekąska. Grillowane rzodkiewki to dla wielu być może zaskakujący pomysł, ale warto go wykorzystać przy najbliższej okazji.
PrzepisyProdukty
-
Jak prawidłowo myć i przechowywać truskawki? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
Najlepiej, jeśli możemy wykorzystać je od razu. Ale jest kilka sposobów na to, żeby truskawki dłużej pozostały świeże.
Produkty
-
GIS wycofuje kolejny produkt. Sprawdź, czy nie masz go w kuchni
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku szczypiec kuchennych stosowanych do gotowania czy grillowania. Jeśli masz takie w domu – nie używaj ich do przyrządzania jedzenia.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Pyłek kwiatowy – jak stosować, jak spożywać? Właściwości i działanie
Pyłek kwiatowy, inaczej pyłek pszczeli, to jeden z produktów pszczelich, które cieszą się rosnącą popularnością. Pod względem właściwości prozdrowotnych znacznie różni się on od miodu, który nie tylko chętnie spożywamy ze względu na jego...
Produkty
-
Sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Niezastąpiony przy infekcjach
Kwiatu czarnego bzu to jeden z prawdziwych skarbów przełomu maja i czerwca. Można z nich zrobić tradycyjny syrop, który jest niezastąpiony przy przeziębieniach. Ale to też świetny dodatek do napojów i deserów.
PrzepisyProdukty
-
Kiedy nadchodzi upał, czas na lemoniadę. Zobacz, jak łatwo ją przygotować
Lemoniada to wszechstronny i uwielbiany przez wielu napój. Jak przygotować ją w domu, by była smaczna, zdrowa i niskokaloryczna?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze
-
Dieta ziemniaczana – dla kogo? Zasady i efekty
Dieta ziemniaczana to dieta oczyszczająca organizm. Na czym polega dieta ziemniaczana i czy można na niej schudnąć?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Niskokaloryczne produkty bogate w błonnik. Właściwości błonnika
Produkty bogate w błonnik nie muszą być wysokokaloryczne. Po jakie produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego warto sięgać?
DietyProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie
-
Popularne drażetki czekoladowe znikają ze sklepów. To decyzja GIS
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu drażetek czekoladowych Lentilky. Powód? Polska etykieta, która wprowadza w błąd.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
To prawdopodobnie najzdrowsze lody świata. Wystarczą dwa składniki
Te lody zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy, że masz w domu mrożone banany. Możesz dodać do nich masło orzechowe, owoce albo jogurt.
ProduktyPrzepisyDiety
-
Ocet jabłkowy na odkwaszenie organizmu – poznaj właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy ma szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą odkwasić organizm i poprawić pracę układu trawiennego. Co warto o nim wiedzieć?
ProduktyDietyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Jak kawa wpływa na organizm?
Kawa wpływa pobudzająco na organizm, ponieważ zawiera kofeinę. Co się dzieje w organizmie po wypiciu kawy?
Produkty
Ewelina Celejewska
-
Kasztany – właściwości lecznicze
Kasztany to nie tylko symbol jesieni, ale także źródło prozdrowotnie działających substancji. Od wieków słyną z licznych właściwości leczniczych, które warto poznać. Jak działają na organizm ekstrakty z owoców kasztanowca? Podpowiadamy.
Produkty
-
Do kiedy suplementować witaminę D?
Suplementacja witaminy D jest niezbędna w naszej strefie geograficznej. Do kiedy należy ją przyjmować?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Osteoporoza – wczesna diagnoza zwiększa szanse na skuteczne leczenie
Osteoporoza to choroba kości, która dotyka która na świecie 22,1 proc. kobiet oraz 6,1 proc. mężczyzn powyżej 50. roku życia. W Polsce cierpi na nią ponad 2 mln osób, z czego ponad 1,7 mln chorych to kobiety. Jest też jedną z...
Artykuł sponsorowany
-
Skórka z cytryny – nie wyrzucaj, wykorzystaj!
Skórka z cytryny ląduje często w koszu, a tymczasem można ją wykorzystać do wielu rzeczy. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Chlorella – na co pomaga? Właściwości zdrowotne chlorelli
Chlorella to alga wodna, która rośnie w wodach Korei Południowej. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd
Smakiem świeżych truskawek można cieszyć się cały rok. Wystarczy je zamrozić. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej mrozić truskawki.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościPrzepisy