-
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Czym jest skrobia oporna? Oto 8 produktów bogatych w ten składnik
Większość spożywanych węglowodanów, takich jak zboża, makaron i ziemniaki, to skrobie. Niektóre rodzaje skrobi są odporne na trawienie, stąd termin „skrobia oporna”. Jednak tylko kilka produktów zawiera duże ilości takiej skrobi. Ponadto...
ProduktySkładniki odżywcze -
Co dobrego może nam dać herbata Pu-erh? Czy pomaga schudnąć?
Herbata Pu-erh – lub pu'er – to wyjątkowy rodzaj sfermentowanej herbaty ulung, która jest tradycyjnie wytwarzana w prowincji Yunnan w Chinach. Zawiera probiotyki i nie tylko!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
FAQ: Co warto wiedzieć o kawie?
Kawa towarzyszy nam od wielu lat. Zwykła zalewana wodą, rozpuszczalna, czy ta z ekspresu – każda ma swoich zwolenników. Co warto wiedzieć o tym napoju?
ProduktyŻywienie -
Czy masło jest zdrowe? Obalamy popularne mity
Niewiele jest rzeczy, które sprawiają, że osoby zdrowo odżywiające się czują wściekłość tak bardzo, jak wtedy, gdy widzą kostkę masła. Z kolei jego fani dodają je nawet do kawy. Jaka jest prawda związana z tym tłuszczem?
ProduktyŻywienie -
Czy oliwa z oliwek pozwala poprawić kondycję skóry? Odpowiedź nie jest oczywista
Oliwa z oliwek to popularny składnik wielu dań. Ale czy poza dodawaniem smaku potrawom może także poprawić kondycję twojej skóry?
Składniki odżywczeProdukty -
W Światowy Dzień Jabłek rozwiąż QUIZ o tych owocach i sprawdź, jak wiele o nich wiesz!
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce! Są soczyste, słodkie i smaczne. Smakują znakomicie bez obróbki, a także upieczone z dodatkiem cukru i cynamonu.
ProduktyŻywienieQuiz -
Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci wśród pacjentów z COVID-19
„Ponieważ niedobór i niedobór witaminy D jest tak powszechny u dzieci i dorosłych w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, szczególnie w miesiącach zimowych, rozsądne jest, aby wszyscy przyjmowali suplement witaminy D w celu...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?
Nie masz nic w lodówce na pyszny deser? Oto najprostsze na świecie pieczone jabłka. Polskie owoce z cynamonem i goździkami to niskokaloryczna i pyszna kompozycja, która sprawdzi się jako rozgrzewający deser. Zobacz prosty i szybki...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Czy osoby chore na cukrzycę mogą pić soki owocowe?
A co z osobami otyłymi albo małymi dziećmi? Wbrew pozorom odpowiedzi na te pytania nie są wcale oczywiste. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o sokach owocowych i jakie są najważniejsze zalecenia ekspertów dotyczące ich picia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dzika róża – pospolita roślina pełna właściwości zdrowotnych
Dzika róża występuje w Polsce w aż 23 gatunkach. Wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie i kuchni. Wszystko dzięki jej właściwościom zdrowotnym i kulinarnym.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant -
Nie tylko skok ciśnienia. 5 objawów przedawkowania kofeiny
Kofeina w postaci naturalnej, która obecna jest m.in. w kawie, a także kofeina syntetyczna to związki, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Powodują one chwilowy przypływ energii i lepsze samopoczucie, jednak...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy żołędzie są jadalne? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Żołędzie, które niegdyś były podstawowym pożywieniem dla różnych społeczności, nie są obecnie spożywane zbyt często. Chociaż te orzechy są pełne składników odżywczych, możesz zastanawiać się, czy można je bezpiecznie jeść.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
5 zdrowotnych właściwości olejku cynamonowego
Cynamon pięknie pachnie – podobnie olejek cynamonowy. Poza tym, jest korzystny dla zdrowia... co można powiedzieć także o olejku!
ProduktyŻywienie -
Jak zadbać o zdrowie jelit? Liczy się każdy wybór, którego dokonujesz
W ludzkim organizmie jest około 40 bilionów bakterii, z których większość znajduje się w jelitach. Znane są jako mikroflora jelitowa i są niezwykle ważne dla zdrowia. Oto naukowe sposoby na poprawę stanu bakterii jelitowych.
ProduktyŻywienieWideo -
Jak usunąć ze skóry plamy po łuskaniu orzechów włoskich?
Wypróbuj jedną z tych metod tak szybko, jak to możliwe, gdy zauważysz zabrudzenie. Im dłużej jest na twoich dłoniach, tym trudniej będzie je usunąć. Następnym razem załóż gumowe rękawice! Tymczasem każda z poniższych metod powinna pomóc.
ProduktyŻywienie -
Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!
Babeczki z żołędzi to prosta w przygotowaniu, odżywcza przekąska, która zawiera 195 kcal na 12 porcji. Jest prawdziwą gratką dla jesiennych smakoszy, do której przekonuje się coraz więcej osób. Chcesz wiedzieć, jak je wykonać? Przeczytaj...
ProduktySkładniki odżywcze -
Kasztany jadalne – ile o nich wiesz? Rozwiąż QUIZ i przekonaj się!
Jesień naprawdę nadeszła. A wraz z nią popularne jesienne przekąski. Wśród nich wyróżnić można kasztany jadalne.
ProduktyŻywienieQuiz -
Zjadł za dużo cukierków, doszło do zatrzymania akcji serca. Nietypowy przypadek 54-latka
Miłość pracownika budowlanego z Massachusetts do czarnej lukrecji kosztowała go życie. Zjadanie niecałych dwóch opakowań cukierków codziennie przez kilka tygodni spowodowało zatrzymanie serca 54-latka.
ProduktyŻywienie -
Ile kolagenu należy przyjmować dziennie?
Kolagen jest jednym z podstawowych białek w organizmie. Składa się z łańcuchów aminokwasów i jest ważną częścią składników strukturalnych i tkanek łącznych, takich jak skóra, ścięgna, mięśnie, więzadła i naczynia krwionośne, a także...
Produkty -
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie