-
Czy wypicie kawy przed drzemką może zwiększyć poziom energii?
Picie kawy przed drzemką może wydawać się sprzeczne z logiką. Jednak wiele osób stosuje ten nawyk jako sposób na zwiększenie poziomu energii. Czy to rzeczywiście działa?
ProduktyŻywienie -
Jedzenie o tej porze dnia powoduje przyrost masy ciała
Wszyscy wiemy, że więcej kalorii oznacza przyrost masy ciała, a mniej oznacza utratę wagi. Ważne są także rodzaje i ilości spożywanego jedzenia. Jednak nowe badanie ujawnia, że pora dnia, w której spożywasz większość kalorii, jest...
ProduktySkładniki odżywcze -
8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
Mleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywnościWideo -
Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
ProduktySkładniki odżywcze -
Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
ProduktyŻywienieWideo -
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?
Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
Jedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Na co pomoże nalewka z pigwy?
Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Twój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczego
Większość ludzi wyrzuca stary czosnek, gdy wyrośnie z niego jasnozielony pęd. I chociaż na czosnku faktycznie może wyrosnąć szkodliwa pleśń, jeśli będzie przechowywany w lodówce, odrobina kiełków w istocie zwiększa jego właściwości...
ProduktyŻywienie