-
To przysmak dzików, ale zajadają się nim także ludzie
Jesień to czas na orzeszki bukowe. To inaczej bukiew. Te trójgraniaste, niewielkie orzechy można jeść. Są bogate w mikroelementy, ale uwaga – zawierają też toksyczne alkaloidy.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Zjedz kwiaty dyni. Nietypowy i zdrowy przysmak
Królową jesieni bezsprzecznie jest dynia. Można się prześcigać, jak ją przyrządzić. Ale dynia to nie tylko pękate owoce. To także jadalne kwiaty, które pięknie wyglądają na stole, dobrze smakują i są bardzo zdrowe.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Zupa grzybowa – syci i ma mało kalorii
Zupa grzybowa to danie idealne na jesień – aromatyczne i sycące. W dodatku ma wiele wartości!
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Orzechy piniowe – orzeszki, które wspomagają płodność. Piniole to afrodyzjak!
Orzechy piniowe wspomagają płodność i przedłużają żywotność plemników. Jakie jeszcze mają zalety?
ProduktySkładniki odżywcze -
Mąka owsiana pomaga zapobiec biegunce, nadciśnieniu i otyłości
Mąka owsiana zawiera dużo błonnika i doskonale wpływa na układ trawienny. Dlaczego warto ją jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Miód rzepakowy dodaje energii i poprawia koncentrację. Czym się różni od innych miodów?
Miód rzepakowy poprawia pracę mózgu i pobudza organizm do pracy. Czym się różni od innych miodów?
ProduktySkładniki odżywcze -
Mąka jaglana idealna do naleśników i wypieków. Nie zawiera glutenu i obniża cholesterol
Mąka jaglana jest bardzo zdrowa, zawiera dużo witamin z grupy B i potasu. Jak można ją wykorzystać?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Makaron wysokobiałkowy syci i ma mało węglowodanów. Czy jest zdrowy?
Makaron wysokobiałkowy ma niewiele węglowodanów, a smakuje tak jak zwykły makaron. Czy warto go jeść?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kasztany jadalne. Czy wiesz, że można je znaleźć w Polsce?
Kasztany jadalne rosną także w Polsce. Początek października to czas, kiedy można je zbierać.
ProduktyPrzepisyŻywienie -
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy
Grzyby można wykorzystać jako znakomitą przyprawę, która podkręci smak potraw i nada im aromatu. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny proszek grzybowy oraz domowe kostki grzybowe. Zarówno jedno jak i drugie może być świetnym dodatkiem do...
ProduktyŻywieniePrzepisyBezpieczeństwo żywności -
Pasta z makreli jedną z ulubionych past Polaków. Jakie ma właściwości?
Pasta z makreli jest zdrowa i sycąca, a dodatkowo dostarcza cennych witamin i tłuszczy. Jak ją zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Sos kurkowy – aromatyczny dodatek do jesiennych dań o zaskakujących właściwościach
Sos kurkowy to aromatyczny i pyszny sos idealnie pasujący do makaronu. Dlaczego warto go jeść?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
5 owoców bogatych w błonnik. Które najlepiej wspomagają jelita?
Owoce bogate w błonnik wspomagają pracę układu trawiennego i metabolizm. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?
Kiszone owoce zawierają wiele witamin i dobrych bakterii probiotycznych. Dlaczego warto je jeść?
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Gofry jaglane – zdrowe i chrupiące śniadanie dla całej rodziny
Gofry jaglane to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, którego przygotowanie zajmie 5 minut. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kasza owsiana wciąż mało znana. A doskonale syci, rozgrzewa i poprawia nastrój
Kasza owsiana to produkt, który pobudza krążenie i dzięki temu mocno rozgrzewa. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Witamina K podczas pandemii Covid – dlaczego warto ją przyjmować?
Ma wpływ na krzepnięcie krwi, reguluje gospodarkę wapniową w organizmie i wspomaga układ sercowo- naczyniowy. Najnowsze badania pokazują, że może pomagać w zwalczaniu COVID. Przedstawiamy witaminę K, jedną z najważniejszych witamin dla...
Artykuł sponsorowany -
Dyniowe curry idealne na jesienny chłód. Jak je zrobić?
Dyniowe curry to sycące i rozgrzewające danie, które pachnie jesienią. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kaszotto z grzybami – proste i pyszne danie na jesień
Kaszotto z grzybami to sycące i rozgrzewające danie, które warto zrobić jesienią. Jak je przygotować?
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Kawa z masłem pomaga schudnąć. „Kawa kuloodporna” pobudza i hamuje apetyt
Kawa z masłem to oryginalne połączenie, które ma pobudzać mocniej niż zwykła kawa. Czy to jest zdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Okra – mało znane warzywo, które obniża cholesterol i wspomaga serce
Okra to warzywo, które w Polsce nie jest zbyt dobrze znane, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych.
ProduktySkładniki odżywcze