-
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia COVID u pracowników służby zdrowia
Nowe badanie przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Birmingham wykazało, że pracownicy służby zdrowia, którzy izolowali się po wystąpieniu objawów COVID-19, częściej mieli niedobór witaminy D. Co to oznacza dla ich odporności?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy na diecie odchudzającej można jeść wszystkie owoce?
Dieta odchudzająca nie musi być traumatycznym przeżyciem. Choć kojarzy się nam zwykle z wieloma wyrzeczeniami, to dobrze skomponowana może doskonale smakować, wpływać na redukcję zbędnych kilogramów i zapewniać odpowiednią ilość energii....
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Czy ostropest plamisty może leczyć kaca?
Ostropest plamisty bywa często wymieniany jako jeden ze sposobów na kaca. Czy rzeczywiście radzi sobie z nim skutecznie? Co innego można stosować na kaca?
ŻywienieProdukty -
Co daje (lub powinno) picie nalewki bursztynowej?
Nalewka bursztynowa jest jednym ze znanych i cenionych, nie tylko przez starsze pokolenie, naturalnych preparatów na różne dolegliwości. Jej prozdrowotne właściwości związane są z leczniczym działaniem bursztynu i zostały potwierdzone...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dużo przebywasz w domu? Sięgnij po te 5 produktów z witaminą D
Epidemia COVID-19 wciąż trwa. A wraz z nią mamy jesień... i konieczność izolacji przed wirusem i światem zewnętrznym. To nie sprzyja poziomowi witaminy D w organizmie. Co warto jeść, by pozyskać ten składnik?
ProduktySkładniki odżywcze -
Im jesteśmy starsi, tym więcej musimy pić wody. Oto dlaczego
Naukowcy zachęcają starsze osoby do picia wody nawet, gdy nie są spragnione i do ograniczenia picia napojów gazowanych i kawy. Dlaczego?
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Jak jeść węglowodany, żeby nie przytyć? Musisz pamiętać o 3 rzeczach
W obliczu popularnych diet niskowęglowodanowych te składniki odżywcze jawią się wszystkim niczym wróg numer 1. Ale wcale tak nie jest! Spożywanie węglowodanów jest ważnym elementem diety i może pomóc w utracie wagi. Kluczem jest wybór...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Ta jedna „zdrowa” przekąska rujnuje twoją talię
Masło orzechowe uznawane jest za naprawdę zdrowe pożywienie. Zmielona z orzeszków ziemnych pasta ma całkiem sporo składników odżywczych. Jednak w połączeniu z lodami (co często się zdarza) jest prawdziwą bombą kaloryczną.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie -
Miód manuka – co dobrego może dla nas zrobić? Czy pomoże przy przeziębieniu i grypie?
Wiemy, że wiele osób kojarzy jesień z flanelą, zbieraniem jabłek i kremem z dyni, ale ta pora roku wielu osobom kojarzy się też z miodem manuka. Dlaczego? Ponieważ właśnie teraz ludzie nie przestają mówić o tym miodzie i jego mocach...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czy można przedawkować kwas foliowy w ciąży?
Badanie przeprowadzone przez Instytut UC Davis MIND na ciężarnych myszach wykazało, że duże ilości kwasu foliowego podczas ciąży szkodzą rozwojowi mózgu zarodków. Naukowcy twierdzą, że odkrycia wskazują, że potrzebne są dalsze badania...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy jogurt naturalny naprawdę pomaga schudnąć?
Jogurt jest bogaty w białko, tłuszcze sycące i korzystne mikroelementy. Oprócz tego ma minimalną zawartość cukru. Wydaje się być idealną przekąską dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać niską wagę.
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanie -
To dzieje się z twoim ciałem, kiedy pijesz zieloną herbatę. Wiedziałeś o tym?
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Niestety nie ma magicznej pigułki, która w cudowny sposób pomoże ci szybko schudnąć. Zrzucanie tłuszczu wymaga starannego połączenia odpowiedniego jedzenia, ćwiczeń, zmniejszenia stresu i wystarczającej...
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy ludzie, a dzieci w szczególności, mogą pić krowie mleko?
Krowie mleko jeszcze 20 czy 30 lat temu podawano dzieciom na co dzień. Czy słusznie? Czy krowie mleko jest zdrowe? Czy człowiek może pić krowie mleko?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Matcha to twój ulubiony napój? Możesz z niej zrobić nawet muffiny!
Matcha to zielona sproszkowana herbata. Nie trzeba jednak z proszku przygotowywać wyłącznie napoju. Można go wykorzystać jako bazę do muffinów.
ŻywienieProdukty -
Chroniczny głód i jego przyczyny. Skąd apetyt mimo najedzenia?
Głód to sposób, w jaki organizm mówi osobie, że potrzebuje pożywienia. Czasami jednak możesz czuć się tak, jakbyś był głodny przez cały czas. Ciągły głód może być również oznaką pewnych schorzeń, które mogą wymagać leczenia.
ŻywienieProdukty -
Odczuwasz głód mimo jedzenia? To może być jedna z tych przyczyn
Głód jest jednym z podstawowych sygnałów biologicznych. Sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, informującym o konieczności zaspokojenia potrzeby. Ale co jeśli niedawno zjadłeś, ale nadal jesteś głody?
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Jak gotowanie wpływa na różne rodzaje żywności?
Każdy rodzaj obróbki cieplnej potraw zmienia ich konsystencję i smak. „Gotowanie żywności zazwyczaj poprawia trawienie i zwiększa wchłanianie wielu składników odżywczych” – mówi Amy Goodson, certyfikowany specjalista w dziedzinie...
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kolejność, w jakiej układasz jedzenie na półkach w lodówce ma znaczenie! Jak to zrobić właściwie?
Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce? Poniżej przedstawiamy, jak to zrobić, by żywność jak najdłużej zachowała świeżość.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Lukrecja – przysmak czy trucizna? O tym nie wiedziałeś
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Sezon na orzechy włoskie w pełni. Dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie to jedne z wyjątkowych skarbów jesieni. Mając do nich nieograniczony dostęp, powinniśmy zrobić zapasy na zimę, aby móc na co dzień korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Kiedy zacząć przyjmować witaminę D? Czy to już?
Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie