-
Skrobia kukurydziana – zastosowanie kosmetyczne
Skrobia kukurydziana jest powszechnym składnikiem wytwarzanym z części ziaren kukurydzy, znanej bielmem. Jest stosowana jako środek zagęszczający do sosów, marynat, sosów, zup i zapiekanek. Chociaż większość ludzi stosuje ją do...
Składniki odżywczeProdukty -
Słodycze bez wyrzutów sumienia. Przepis na ciasteczka owsiane z marchwią
Wystarczy trochę płatków owsianych, marchwii, mąki i jajek, a wyczarujesz zdrowe ciasteczka owsiane – które sprawdzą się również na diecie.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Przepyszna i prosta zapiekanka z brukselki. Idealna na jesienny obiad
Brukselka to wciąż niedoceniane warzywo. Nie masz pomysłu, jak ją przyrządzić? Podpowiadamy: zrób prostą zapiekankę.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Nalewka na dolegliwości trawienne. Przepis na pieprzówkę
Nalewka na pieprzu to tradycyjny domowy specyfik na dolegliwości trawienne. Taką nalewkę bardzo łatwo zrobić.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Jesienna bomba witaminowa. Przepis na dwukolorowy koktajl z dyni i buraka
Połączenie dyni i buraka to pomysł na smoothie, które nie tylko przepięknie wygląda, ale świetnie smakuje i jest bardzo zdrowe.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Jak pozyskuje się olej z wątroby rekina i jakie ma korzyści zdrowotne?
Olej z wątroby rekina to olej pozyskiwany głównie od gatunków rekina głębinowego, żarłacza olbrzymiego i rekina kolenia. Od dawna jest stosowany w skandynawskiej medycynie ludowej w leczeniu wielu dolegliwości, w tym ran, raka, chorób...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
QUIZ wiedzy o jabłkach. Już pierwsze pytanie może cię zaskoczyć
Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Na świecie jest ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Sprawdź, co wiesz o jabłkach.
ProduktySkładniki odżywczeDiety Quiz -
Masz w kuchni ten model łyżki? Lepiej ją wyrzuć, jest niebezpieczna
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed użyciem łyżki kuchennej marki Florina, w której wykryto niebezpieczną dla zdrowia substancję.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki
Ta sałatka dostarczy czy ci niemal wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
4 ważne witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Inaczej organizm ich nie przyswaja
Niektóre witaminy przyswajają się tylko wtedy gdy są rozpuszczone w tłuszczu. Jakie to witaminy?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tradycyjna nalewka z pigwy. Idealna na wzmocnienie odporności
To jedna z najbardziej popularnych w Polsce nalewek. Nic dziwnego, bo pigwówka jest ceniona nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść i jakie wybierać?
Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem błonnika, ale mają też inne zalety. Co trzeba o nich wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Przyprawy na trawienie - których warto używać w kuchni?
Zioła i przyprawy oferują szerokie spektrum prozdrowotnych korzyści, które nauka zaczyna dopiero odkrywać. Kuchnia każdej kultury wykorzystuje różne aromatyczne rośliny ze względu na ich smak, ale także ich specyficzne właściwości...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Pomysł na proste danie z dyni. Upiecz ją z ziołami serem
Dynia to jedno z najtańszych i najbardziej dostępnych jesiennych warzyw. Kończą ci się pomysły na jej przyrządzenie? Podpowiadamy: upiecz dynię z ziołami i serem.
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeDiety -
Te suszone owoce opóźniają procesy starzenia. Mają też inne zalety
Morele to bardzo zdrowe suszone owoce, które zawierają wiele witamin i mikroelementów. Dlaczego warto je jeść?
Składniki odżywczeProdukty -
Czy w czerwonych cukierkach są zmielone owady? Trudny QUIZ z wiedzy o żywności
Czytasz etykiety na produktach spożywczych? Ale czy je rozumiesz? Sprawdź swoją wiedzę w naszym teście.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościDiety Quiz -
Kiszone pomidory obniżają ciśnienie i wspierają jelita. Jak je zrobić?
Kiszone pomidory są naturalnym probiotykiem, który wzmacnia odporność i wspomaga serce. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Krem z białych warzyw – zdrowa i rozgrzewająca propozycja na jesień
Krem z białych warzyw to rozgrzewająca i pełna witamin zupa na jesień. Jak ją zrobić?
DietyProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Wędzony łosoś na mixie sałat – zdrowy pomysł na obiad
Nie masz pomysłu na lekki i dietetyczny obiad? Wypróbuj wędzonego łososia na mixie sałat z grzanką i domowym sosem vinegret. Palce lizać!
ProduktyDiety -
Chcesz zahamować wypadanie włosów? Sprawdź na początek, co jesz
„Pokaż mi swoje włosy, a powiem ci jak się odżywiasz”. W tym zdaniu jest wiele prawdy, ponieważ na włosach odbijają się kluczowe błędy dietetyczne, które mogą prowadzić do ich wypadania.
ProduktySkładniki odżywcze -
Szykujesz dynie na Halloween? Podpowiadamy, co zrobić z miąższu dyni
Dekorowanie domu lampionami z wydrążonych dyni to świetna zabawa. Ale zostaje dylemat: co zrobić z miąższem dyni. Zdradzamy najprostszy sposób.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze