-
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe?
Robaki w czereśniach świadczą o tym, że owoce nie były opryskiwane w celu zabezpieczenia ich przed szkodnikami. To dobry znak, bo możemy cieszyć się smakiem naturalnych i wolnych od chemicznych substancji owoców, jednak nawet...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Tajny sekret pięknych włosów: skrzyp. Czego jeszcze o nim nie wiemy?
Skrzyp to popularna paproć, która była używana jako lek ziołowy od czasów imperium greckiego i rzymskiego. Uważa się, że ma wiele właściwości leczniczych i jest głównie stosowany do poprawy zdrowia skóry, włosów i kości. Jednak zioło to...
ProduktySkładniki odżywcze -
Owoce mocy, czyli figi. Jakie są ich korzyści zdrowotne?
Figi – i ich liście – są pełne składników odżywczych i oferują wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mogą promować zdrowe trawienie, zmniejszać ryzyko chorób serca i pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Składniki odżywczeOdchudzanieProdukty -
Dieta 1200 kalorii: skuteczna, ale czy bezpieczna?
Niektórzy ludzie przestrzegają diety 1200 kalorii, aby promować utratę tłuszczu i jak najszybciej osiągnąć docelową wagę. Chociaż prawdą jest, że redukcja kalorii jest skutecznym sposobem na utratę wagi, badania pokazują, że zbyt...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy człowiek może bezpiecznie jeść karmę dla psów?
W obliczu niedoborów żywności lub niewystarczających środków na zakup artykułów spożywczych możesz się zastanawiać, czy karma twojego psa jest opcją, która pomoże ci wyrwać się z opresji. W końcu, jeśli twój pies od czasu do czasu...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak długo należy pościć w celu utraty wagi? Naukowcy już to wiedzą
Zgodnie z nowym badaniem opublikowanym przez naukowców z University of Illinois w Chicago, dwie codzienne diety na czczo, zwane również dietami ograniczonymi w czasie, są skuteczne w utracie wagi.
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak walczyć z nieświeżym oddechem? Naturalne metody higieny
Czy chcesz uniknąć wstydu związanego z nieświeżym oddechem? Spróbuj wypróbować te naturalne środki w swojej codziennej rutynie dentystycznej. Jeśli zrobiłeś wszystko, co możesz i nadal masz przewlekły cuchnący oddech, porozmawiaj o tym...
Produkty -
Jesz zbyt dużo soli? Zobacz, co ci się stanie
Sól składa się z około 40% sodu i 60% chloru. Jest powszechnie stosowana do dodawania smaku potrawom lub do ich konserwowania. Co może się stać, gdy spożywasz jej za dużo?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Ile hot dogów może zjeść człowiek w ciągu 10 minut? Naukowcy obliczyli rekord
Amerykański badacz wykorzystał ustalone modele plastyczności jelit, aby określić absolutnie maksimum hot dogów, jakie człowiek może spożyć w ciągu 10 minut. Naukowiec wykazał także, że postępy, jakie można zrobić w tej dziedzinie, nie...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jak długo można przechowywać makaron w lodówce?
Suchy makaron może przetrwać w spiżarni przez lata. Ale pewnie zastanawiasz się, jak długo można trzymać go w lodówce po ugotowaniu. Za chwilę twoje wątpliwości znikną.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Prebiotyki i probiotyki w leczeniu zaburzeń lękowych oraz depresji u dorosłych
W ciągu ostatnich kilku lat coraz większe zainteresowanie wśród naukowców wzbudza relacja między przewodem pokarmowym a funkcjonowaniem mózgu. Do badanych obecnie kwestii należy wpływ stanu mikrobiomu jelitowego na leczenie depresji i...
ProduktySkładniki odżywczeMikołaj Kamiński -
Przepis na długowieczność? Eksperci mają prostą radę: Odstaw białko zwierzęce
Naukowcy odkryli, że codzienne spożywanie białka z roślin zamiast ze zwierząt zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Koronawirus. Czy suplementy z cynkiem zmniejszają ryzyko zachorowania? Naukowcy to sprawdzili
Naukowcy z Uniwersytetu Sechenov we współpracy z kolegami z Niemiec, Grecji i Rosji dokonali przeglądu artykułów naukowych na temat roli cynku w zapobieganiu i leczeniu infekcji wirusowych i zapalenia płuc, z prognozami dotyczącymi tych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Niesamowite doniesienia na temat marynowanych kaparów. Od dziś będziesz je jadł częściej
Wykazano, że związek powszechnie występujący w marynowanych kaparach aktywuje białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu i serca, a nawet może prowadzić do przyszłych terapii w leczeniu padaczki i nieprawidłowych...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dzięki tej diecie można w zdrowiu dożyć starości. W dodatku jest wyjątkowo smaczna
Przyjęcie diety roślinnej może pomóc w promowaniu zdrowego starzenia się i złagodzić globalne obciążenie chorobami, jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie Journal of American College of Nutrition.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Jęczmień czy pszenica: co jest lepsze dla zdrowia?
Jęczmień i pszenica mogą wyglądać bardzo podobnie, ale w rzeczywistości mają pewne kluczowe różnice pod względem sposobu ich przetwarzania, odżywiania i skutków zdrowotnych. Skład pokarmowy jęczmienia i pszenicy różni się w zależności od...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego trawa cytrynowa zwiększa odporność? Od teraz dodasz ją do swojej diety
Każdy, kto chce zwiększyć swoją odporność i zachować zdrowie szuka lepszej diety i zdrowszych wyborów żywieniowych. A jeśli jesteś jedną z tych osób, proponujemy dodanie trawy cytrynowej do swojej diety. Dlaczego?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Korzyści zdrowotne i skutki uboczne jedzenia sera. Ta lista może być zaskakująca
Wszyscy uwielbiamy kremowy i delikatny smak sera. Niezależnie od tego, czy jest spożywany osobno na przystawkę, czy jako dodatek do potraw takich jak hamburgery, ciasta lub sałatki, ten sfermentowany produkt mleczny smakuje ludziom w...
ProduktyOdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Pokarmy bogate w witaminę D – przydadzą się w czasie infekcji koronawirusa
Dla wielu osób, które od miesięcy ukrywały się w swoich domach w obawie przed zarażeniem, wyjście na zewnątrz nadal jest stresujące. Naraża to ich na niedobór „witaminy słońca”, co prowadzi do różnych długoterminowych problemów...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
ProduktySkładniki odżywczeWideo -
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów
To, co jemy po porodzie, może nam pomóc zebrać energię na kolejne nieprzespane godziny, regenerację fizyczną i karmienie piersią. Nie chodzi o to, by posiłek był olbrzymi, lecz zapewniał cenne składniki odżywcze.
ProduktySkładniki odżywcze