-
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Niewielkie ilości mlecznej czekolady spożywanej o poranku mogą wbrew pozorom przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz przyspieszenia tempa spalania tłuszczu – twierdzi międzynarodowy zespół neurobiologów z Hiszpanii i USA.
OdchudzanieDietyProduktyŻywienieMonika Piorun
-
Niski wskaźnik tego minerału jest równie szkodliwy, co palenie
To, jak ważne są kwasy omega-3 dla organizmu wykazało Framingham Heart Study, jedno z najdłużej prowadzonych badań na świecie.
Składniki odżywczeProdukty -
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
Zapomnij o pełnych cukru marmoladach i słodkich konfiturach! Nowoczesne wersje popularnych przetworów wcale nie wymagają używania kalorycznych dodatków. Wyjaśniamy, jak zrobić banalnie prosty dżem ze składników, które znakomicie się...
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Czy „roślinne mięso” faktycznie jest zdrowe? Naukowcy mają odpowiedź
Roślinne produkty, które mają zastępować mięso są coraz popularniejsze również w Polsce. Jak jest z ich zawartością odżywczą?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Pigwa to polska cytryna, która wzmacnia odporność. Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Pigwa to owoc, który poprawia odporność i obniża poziom cukru we krwi. W jakiej formie go spożywać?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Limonka: do koktajli, drinków i... na ukojenie nerwów. Przepis na lemoniadę
Limonka to owoc, który rewelacyjnie orzeźwia, dostarczając przy tym witamin. Jak go wykorzystać?
ProduktyŻywienie -
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia czereśni, których nie znałeś
Sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca. Warto poznać ich zalety zdrowotne i w pełni je wykorzystać.
Składniki odżywczeProdukty -
Domowa sałatka Cezar z kurczakiem i pysznym dressingiem – przepis
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Wypróbuj przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i domowym dressingiem.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
„Mam alergię na nikiel i całe życie nieświadomie trułam się... płatkami owsianymi”
17 proc. kobiet, 8 proc. dzieci oraz około 3 proc. dorosłych mężczyzn na świecie jest uczulonych na nikiel – metal ciężki, którego obecność we wszystkich przebadanych płatkach owsianych wykazała jedna z niezależnych fundacji Pro-Test....
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
GIS ostrzega przed kaszą z Biedronki. Zawiera pozostałości pestycydów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kaszy gryczanej Plony Natury. Powód? Producent przekroczył dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Toksyny w płatkach owsianych? Producenci Płatków Zbożowych wydali oświadczenie
Po zaskakujących wynikach testu płatków owsianych, w których wykryto nikiel, glifosat i mykotoksyny, producenci płatków zbożowych zajęli stanowisko w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Czy jedzenie wpływa na odczyt ciśnienia krwi?
Nasze ciśnienie krwi zmienia się w ciągu dnia w zależności od jedzenia, które spożywamy lub czynności, które wykonujemy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie toksyny znajdują się w najpopularniejszych płatkach owsianych? Zaskakujące wyniki testów
Rakotwórczy glifosat do zwalczania chwastów, szkodliwy dla zdrowia nikiel, a także mykotoksyny pochodzące z pleśni – to tylko niektóre ze składników, które wykryła podczas testów jedna z niezależnych fundacji po przebadaniu 12 rodzajów...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Najlepsze suplementy dla zdrowia mózgu polecane przez dietetyków
Do szerokiej listy suplementów, które wspierają zdrowe mózgu zalicza się m.in. witamina E, witaminy z grupy B, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe omega-3.
ProduktySkładniki odżywcze -
Botwinka obniża poziom cholesterolu i zwalcza zaparcia. Oto przepis na chłodnik
Botwinka to młode liście buraka, które są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety?
ProduktyŻywienie -
Poziomki: drogie owoce, które mają leczniczą moc
Poziomki to owoce bogate w witaminę C, potas i mikroelementy. Dlaczego warto po nie sięgać?
ProduktyŻywienie -
Czy jedzenie po upływie daty ważności może być bezpieczne?
Wydaje nam się, że data przydatności do spożycia bezwzględnie oznacza czas zepsucia się żywności. Jednak czy tak jest?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
10 największych bomb cholesterolowych. Ta lista może was zaskoczyć
Które produkty spożywcze mają najwyższą zawartość cholesterolu? Oto ranking, który warto wziąć sobie do serca, bo w przeciwnym razie... nasze żyły szybko odpłacą nam miażdżycą i innymi poważnymi problemami ze zdrowiem.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań
Keczup wcale nie musi składać się tylko z samych pomidorów. Jeśli dodamy do nich garść świeżych truskawek, powstanie obłędnie smaczny sos, który idealnie skomponuje się z letnimi potrawami. Jak go przygotować?
PrzepisyProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Woda kokosowa nawadnia 10 razy lepiej niż zwykła woda. 7 powodów, dla których warto ją pić (nie tylko) w upały
Od dawna uznaje się ją za naturalny eliksir młodości, a na jej punkcie oszalała nawet sama Madonna, która pije ją częściej niż zwykłą wodę. Na czym polega fenomen tego niezwykłego napoju?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na zdrowe lody, czyli jak zrobić obłędnie smaczny sorbet owocowy?
Deser wcale nie musi być kaloryczny – zwłaszcza jeśli do jego przygotowania wystarczą świeże, sezonowe owoce. Jak zrobić wyśmienity sorbet z truskawek, jagód, brzoskwiń lub melonów? To banalnie proste!
PrzepisyProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeDiety Wideo