-
Naukowcy: Niski poziom tej witaminy wydaje się być niezależnym czynnikiem ryzyka zakażenia COVID-19 i hospitalizacji
Wspólna grupa naukowców z Leumit Health Services (LHS) i Wydziału Lekarskiego Azrieli Uniwersytetu Bar-Ilan miała na celu określenie związków niskiego stężenia 25 (OH) D w osoczu z ryzykiem zakażenia COVID-19 i hospitalizacji....
Produkty -
Jak obniżyć ciśnienie krwi bez leków? Naukowcy mają prostą radę
Zgodnie z nowymi badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie Warwick, spożywanie diety roślinnej może obniżyć ciśnienie krwi, nawet jeśli spożywa się niewielkie ilości mięsa i nabiału.
DietyProdukty -
Nie tylko dieta. Jak zadbać o zdrowie jelit?
Trawią i wchłaniają pokarm, zatem oczywiste jest, że dla ich zdrowia istotna jest odpowiednia dieta. Ale nie tylko. Na to, jak będą działać jelita, olbrzymi wpływ ma dużo więcej czynników. Sprawdź, jak możesz o nie zadbać nie tylko za...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Sassy Water – rewelacyjny napój na płaski brzuch czy zwykła ściema?
Sassy Water to prosty w przygotowaniu napój na płaski brzuch, który ma pomóc w pozbyciu się zbędnego tłuszczu. Pokochały go wielkie gwiazdy kina i muzyki, a także celebrytki, jednak czy faktycznie jest to dietetyczny hit? Poznaj prawdę...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeDiety -
Napój, który pomaga pozbyć się oponki na brzuchu podczas... snu
Oponka na brzuchu to dość popularny problem. Tkanka tłuszczowa lubi się odkładać szczególnie w tym miejscu. Warto jednak zastanowić się, czy to aby na pewno sam tłuszcz. Winowajcą może być również nadmiar wody w organizmie. Wiemy, że...
OdchudzanieProdukty Quiz -
Jak organizm radzi sobie z jednorazowym obżarstwem? Uczestnicy eksperymentu jedli tyle kawałków pizzy, ile tylko udało im się wcisnąć. Jakie były skutki?
Naukowcy z Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia (tj. „Jedz, aż będziesz najedzony”) z maksymalnym obżarstwem (tj. „Jedz, dopóki nie będziesz w stanie poradzić sobie z...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Nie wypluwasz pestek z arbuza? Sprawdź, czy coś ci grozi
Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie, że można jeść arbuza razem z pestkami, inni kompletnie się nimi nie przejmują w czasie konsumpcji. Z pewnością znajdą się też tacy, którzy wierzą, że połknięcie pestki może spowodować, że w brzuchu...
ProduktySkładniki odżywcze -
Sondaż: Jak zmieniło się odżywianie Polaków po domowej izolacji? Zaskakujące wyniki
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Składniki odżywczeProduktyDiety -
Czy jedzenie czereśni razem z pestkami jest niebezpieczne?
Jedzenie czereśni z pestkami może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Przypadkowe połknięcie jednej lub dwóch pestek nie zakończy się poważnymi problemami zdrowotnymi, jednak spożycie większej ilości pestek czereśni, wiśni i innych owoców...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak sprawdzić, czy śliwki są robaczywe?
Sezon na krajowe śliwki dopiero się rozpoczyna, jednak w sklepach już od dłuższego czasu dostępne są śliwki importowane m.in. z Holandii i Mołdawii. Pojawiają się one na rynku znacznie wcześniej i raczej nie znajdziemy w ich wnętrzu...
ProduktySkładniki odżywcze -
7 nasion, które powinieneś jeść. Mają fantastyczne działanie zdrowotne
Nasiona są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka wegetariańskiego, błonnika i polifenoli przeciwutleniających. Są niezwykle łatwe do dodania do sałatek, jogurtów, płatków owsianych i koktajli.
Składniki odżywczeProdukty -
5 składników, których nigdy nie powinieneś dodawać do smoothie
Ponieważ koktajle stają się coraz bardziej stałym elementem diety, masz większe szanse na popełnienie błędu, przygotowując go samodzielnie. Aby zrobić naprawdę zdrowy koktajl, spójrz na sześć najgorszych składników, których nie powinno...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie -
Zaskakujące fakty na temat cynamonu. Cukrzycy będą tym zainteresowani
Badania wykazały, że cynamon wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi w stanie przedcukrzycowym. Podczas gdy nauka nadal testuje skuteczność cynamonu, eksperci twierdzą, że może być on dobrym substytutem cukru, soli i innych środków...
ProduktySkładniki odżywcze -
6 produktów, których nigdy nie powinieneś mieć w swojej kuchni
Dietetycy w tej kwestii wydają się być zgodni – tych produktów nie warto trzymać w kuchni. Są wypełnione cukrem, sztucznymi dodatkami lub konserwantami. Jeśli nie masz nawyku czytania etykiet, sprawdź, czego powinieneś unikać w sklepie.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Naukowcy ostrzegają przed słodzonymi napojami alkoholowymi
Te słodzone napoje alkoholowe mogą sprzyjać szkodliwemu spożyciu alkoholu wśród nastolatków – ostrzegają naukowcy z University of Guelph.
Produkty -
W serach z Lidla wykryto groźne bakterie. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wszystkich rodzajów sera korycińskiego swojskiego, który kupić można było w sklepach sieci Lidl. Wykryto w nim bakterie Listeria monocytogenes - czynnik etiologiczny...
ProduktyŻywienie -
Lubisz gorzką czekoladę? Oto powód, by sięgać po nią częściej. Badania nie kłamią!
Otwórz usta. Włóż kostkę gorzkiej czekolady. Przeżuwaj powoli i delektuj się. Uśmiechnij się szeroko i poczuj ulgę. Ta z pozoru grzeszna przyjemność... pomaga twojemu sercu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Alarm w Wieliczce i okolicach. Woda skażona bakteriami coli – nie należy jej pić!
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa poinformowało, że w Wodociągu Publicznym Wieliczka doszło do skażenia wody bakterią grupy Coli. Wody w części powiatu nie można spożywać. Nie nadaje się też ona do mycia.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Korzyści zdrowotne herbaty z nagietka. Od teraz będziesz pić ją codziennie
Kwitnąca roślina nagietka może być podawana jako herbata lub jako składnik różnych preparatów ziołowych. Mimo lekko gorzkiego smaku jest tradycyjnym środkiem leczniczym stosowanym w medycynie ludowej ze względu na przypisywane jej...
Składniki odżywczeProdukty -
Co producenci dodają do żywności i po co?
Producenci żywności lubią anonsować, że ich produkt nie zawiera konserwantów, zdając sobie sprawę z tego, że wielu konsumentów obawia się szkodliwego wpływu na zdrowie tego rodzaju składników produktów. Poznaj prawdę o stosowanych w...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Badanie: Jak koronawirus zmienia to, co jemy i kupujemy?
W związku z pandemią COVID-19 nieco chętniej gotujemy, marnotrawimy trochę mniej jedzenia. Rzadziej też wybieramy się do sklepów stacjonarnych. Nawykom żywieniowym i zakupowym Polaków przyjrzała się prof. Grażyna Wąsowicz z Akademii...
ProduktyŻywienie