Powszechnie wiadomo, że regularne picie dużej ilości alkoholu prowadzi do raka, stłuszczenia wątroby, jej niewydolności, a w konsekwencji do wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Chociaż lekarze mówią o tym głośno, trudno nam sobie...
Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej...
Kiwi to mały włochaty owoc, który najczęściej jest sprzedawany w opakowaniach po kilka sztuk. Kiwi jest zielone w środku i zawiera mnóstwo drobniutkich, czarnych pestek. Chociaż obieranie lub wydrążanie kiwi może być zajęciem uciążliwym,...
Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie ma niekorzystny wpływ na zdrowie – sprzyja występowaniu cukrzycy, zwiększa ryzyko otyłości, pobudza apetyt i powoduje nagłe skoki cukru we krwi. Jednakże, w przeciwieństwie do wielu innych...
MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z...
Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo...
Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy...
Woda kokosowa cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania i „superfoods”. Napój ten można kupić w większości supermarketów i we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Jaki ma wpływ na zdrowie i czy naprawdę...
O kolagenie mówi się w ostatnim czasie bardzo dużo. Możemy znaleźć go w kremach, kosmetykach, a nawet suplementach diety. I nie ma się do dziwić – kolagen jest nam niezwykle potrzebny do zachowania dobrego zdrowia i młodego wyglądu.
Wszyscy wiemy, że w trakcie antybiotykoterapii i po zakończeniu leczenia należy przyjmować probiotyki, by ochronić i wzmocnić florę bakteryjną, znajdującą się w naszych jelitach. Ale czy tylko wtedy powinniśmy pamiętać o probiotykach?...
Kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania smacznej, warzywnej zupy, ale miłośnicy kalafiora chętnie podają go także do obiadu, na ogół w towarzystwie zasmażki. Jakie właściwości...
Jak przyspieszyć porost włosów? To pytanie zadaje sobie wiele kobiet, które nie są zadowolone z wizyty u fryzjera lub żałują swojej decyzji, dotyczącej skrócenia włosów. Aby przyspieszyć porost włosów, należy postawić przede wszystkim na...
W składzie ponad jednej piątej mięs badanych w 2017 roku przez brytyjską Food Standards Agency w Anglii, Walii i Irlandii, znajdowały się domieszki mięsa niewiadomego pochodzenia, których nie odnotowano na etykietach.
Węglowodany nie cieszą się dobrą sławą. Utarło się, że mają niekorzystny wpływ na masę ciała, sprzyjają tyciu i utrudniają odchudzanie. Dlatego też wiele osób, będących na diecie, postanawia drastycznie ograniczyć węglowodany. Niestety,...
Dietetyczne napoje cieszą się ogromną popularnością już od bardzo dawna. Sięgają po nie osoby w różnym wieku, nawet dzieci. Wydają się być świetną alternatywą dla osób, które lubią słodkie napoje, ale dbają o sylwetkę. Niestety, to...
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że właśnie jest najlepszy moment, by zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność zanim na dobre zacznie się sezon chorobowy. Jednym z najważniejszych elementów jest dieta. Czego nie może...
Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane...
Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma...
Cebulę możemy kupić właściwie w każdym sklepie. Niektórzy ją uwielbiają, inni nie znoszą jej zapachu. Czerwona cebula świetnie nadaje się do sałatek, ponieważ swoją barwą ożywia danie. To nie jedyna jej zaleta. Dlaczego warto częściej...