Gotowana czy smażona wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni jedzą ją regularnie, inni na samą myśl dostają torsji. Ci, którzy chcieliby spróbować, ale wciąż się wahają, powinni dowiedzieć się, jakie korzyści dla...
Wątroba jest wyjątkowo zapracowanym organem. Nieustannie wykonuje szereg funkcji, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo pracować i nie szwankuje z powodu nadmiaru przeróżnych toksyn. Czy wiesz, jak w naturalny sposób wspierać i...
W jelitach każdego z nas znajduje się całe mnóstwo bakterii. Są to tzw. dobre bakterie, które tworzą florę jelitową. To w trosce o nie w czasie antybiotykoterapii przyjmujemy osłonowo probiotyki. Jakie objawy daje wyjałowienie organizmu...
Niektórzy z nas chętnie sięgają po przeróżne suplementy diety. Największą popularnością cieszą się tabletki, kapsułki i syropy. Niedawno na rynku pojawiły się też kroplówki witaminowe, podawane w specjalnych klinikach. To jednak za mało....
O niedoborze magnezu mówi się bardzo wiele. W telewizji i w radio nieustannie reklamują suplementy diety z magnezem. Niektórzy sięgają po nie dla świętego spokoju. Ale czy faktycznie powinni? Jakie są główne objawy niedoboru magnezu?
Picie wody (szczególnie z cytryną) stało się modne już jakiś czas temu. Wiele osób uważa, że ten prosty nawyk ułatwia odchudzanie i przyspiesza metabolizm, jeszcze zanim zjemy pierwszy posiłek. Dowiedz się, dlaczego warto pić wodę tuż po...
Kurkuma, czasami nazywana szafranem indyjskim lub złotą przyprawą, to wyjątkowo cenna roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Środkowej. Niewiele osób ma jednak świadomość, że kurkuma wykazuje silne właściwości prozdrowotne. Między innymi...
Koci pazur – nazwa tego zioła może wprawić w konsternację, jednak nie osoby, które zmagają się z boreliozą. Tak nazywa się roślina, którą powszechnie stosuje się w ziołolecznictwie. Dlaczego koci pazur znajduje się w Protokole Buhnera?
Witamina B12 ma ogromny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Niektórzy twierdzą, że może dodawać energii, poprawiać pamięć lub koncentrację. Czy faktycznie witamina B12 daje energetycznego kopa? I tak, i nie.
Witamina D, zwana także „witaminą słońca”, pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Naukowcy już od wielu lat poświęcają jej mnóstwo uwagi, wykonując różne testy, eksperymenty i badania. Jej właściwości prozdrowotne są...
Witamina D wciąż nie traci na popularności i bardzo dobrze. Ta niepozorna witamina słońca jest dla nas wyjątkowo cenna. Z jej prozdrowotnych właściwości korzysta każdy z nas. A dlaczego witamina D jest tak ważna dla kobiet?
Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy...
Andrographis ( łac. Andrographis paniculata) jest bardzo popularną rośliną, z powodzeniem wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Nie bez powodu znalazła się w tzw. Protokole Buhnera – specjalnie opracowanej mieszance ziół, wspomagającej...
Protokół Buhnera został opracowany przez amerykańskiego, wybitnego zielarza i autora wielu publikacji, Stephena Harroda Buhner. Jest to specjalny zestaw ziół, który ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, wspomaga leczenie...
O boreliozie, choć jest potwornie groźna, wciąż niewiele się mówi. Ja w tej chorobie przeżywałam momenty na granicy obłędu. Człowiek nieraz myśli, by otworzyć okno i skoczyć – mówi Magdalena Piekorz, reżyserka.
Kiedy konwencjonalne metody leczenia boreliozy nie przynoszą oczekiwanych efektów, chorzy szukają pomocy na własną rękę. Ukojenie przynoszą wówczas naturalne metody leczenia. Nawet łagodzenie objawów jest bezcenne.
Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z...
Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz...
Regularne spożywanie pokarmów, takich jak bekon i kiełbasy, może zwiększać ryzyko raka piersi – twierdzą naukowcy. Przegląd badań wykazał, że kobiety, które spożywały duże ilości przetworzonego mięsa miały o 9% większe ryzyko...
Regularne (nawet codzienne) picie niedużej ilości alkoholu było przez długi czas uznawane za bezpieczne. Tymczasem najnowsze badania wykazały, że nawet jeden czy dwa drinki dziennie zwiększają szanse przedwczesnej śmierci. Ta wiadomość...