-
Czym zastąpić sól? Poznaj zamienniki soli
Nadmiar soli w diecie może prowadzić do wielu chorób. Czym zastąpić sól, by jeść zdrowiej, ale by dania nie były bez smaku? Poznaj zamienniki soli.
ŻywienieDietyProdukty -
Najzdrowsze tłuszcze, jakie można dodać do diety
Zasadniczo zdrowe tłuszcze zwykle pochodzą z warzyw, orzechów, nasion i ryb oraz są płynne w temperaturze pokojowej.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Syrop z sosny: właściwości i zastosowanie
Syrop z sosny to naturalny antybiotyk polecany na kaszel i ból gardła. Przeczytaj, jak zrobić syrop z pędów sosny.
ŻywienieProdukty -
Co musisz wiedzieć o pomarańczach w kontekście zdrowia?
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Nic dziwnego, ponieważ są bardzo zdrowe.
Składniki odżywczeProdukty -
Wielkanoc już niedługo! Sprawdź, co podać na uroczyste śniadanie wielkanocne
Powrót z rezurekcji zwiastuje jedno: czas nakryć stół i podać pyszne potrawy! Ale z czego właściwie powinno składać się śniadanie wielkanocne?
ProduktyŻywienie -
Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka
Dzisiejszy świat niestety nas nie oszczędza. Wszechobecny stres, choroby cywilizacyjne, infekcje, pandemia COVID-19, nazbyt częste stosowanie antybiotyków, brak snu. To wyzwania, z którymi musi się mierzyć nasze pokolenie. Jak możemy...
Artykuł sponsorowany -
Wpływ stosowania sterydów na jądra. Skutki mogą być nieodwracalne
Dla osiągnięcia umięśnionego ciała mężczyzna jest w stanie zrobić wiele. Jednak czy wszystko jest bezpieczne?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kefir a zdrowie jelit. Jaki jest związek?
Kefir jest gęstym napojem z mleka fermentowanego, zawierającym bogatą florę bakteryjną ziaren kefirowych.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pijemy znacznie mniej wody, niż nasi przodkowie. Naukowcy ustalili, dlaczego tak się dzieje
Ludzki organizm zaadaptował się do obecnych warunków życia na ziemi. Mamy duże, żądne energii mózgi, które wymagają od nas spożywania o wiele więcej kalorii niż ma to miejsce w przypadku naszych najbliższych „krewnych” – prehistorycznych...
ProduktyŻywienie -
Jaki jest najzdrowszy sposób przygotowania i jedzenia jajek? Nauka mówi jasno
Jajka to tani i niezwykle pożywny pokarm.Mają stosunkowo mało kalorii, ale zawierają białka, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze. Jak je przyrządzać i jeść z korzyścią dla zdrowia?
ProduktyŻywienie -
Tofu kontra tempeh. Który zamiennik mięsa wybrać?
Tofu i tempeh często są mylone, ponieważ oba te produkty są wytwarzane z soi. Który z nich jest zdrowszy?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Hit TikToka: Pieczone płatki owsiane z dodatkiem czekolady. Jak je przyrządzić?
TikTok odmienia nasze gotowanie. Tym razem rekordy popularności bije przepis na pieczone płatki owsiane.
Produkty -
Zasady zbilansowanej diety są proste – ale czy na pewno je znasz?
Nie wiesz, co umieścić na swoim talerzu, by jeść zdrowo? Sprawdź podstawowe zasady zbilansowanej diety.
Składniki odżywczeProduktyDiety -
Naukowcy: Suplementy zielonej herbaty modulują rozwój twarzy dzieci z zespołem Downa
W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali wpływ suplementów zielonej herbaty na rozwój twarzy w zespole Downa.
Produkty -
Przepis na pizzę: jak zrobić domową pizzę?
Przepis na pizzę jest prosty i zawsze się udaje! Zobacz, jak zrobić domową pizzę, którą zachwycisz bliskich. Sekretem jest ciasto do pizzy.
ŻywienieProdukty -
Co jest zdrowsze: surowe czy gotowane warzywa? Zdziwisz się!
Spożywanie szerokiej gamy warzyw jest kluczem do osiągania różnych celów zdrowotnych. Wysoka zawartość błonnika w warzywach zapewnia uczucie sytości na dłużej. Warzywa zapewniają nam też wiele ważnych witamin, minerałów i...
ProduktySkładniki odżywcze -
Siemię lniane to coś więcej niż dodatek do śniadania. Może zdziałać wiele dla zdrowia
Te pożywne ziarenka zawierają mnóstwo zdrowych dla serca nienasyconych tłuszczów, a także witaminy i minerały.
Składniki odżywczeProdukty -
Piołun na pasożyty - zalety stosowania
Piołun to gorzkie zioło znane jako składnik absyntu. Może oferować wiele korzyści, jeśli jest przyjmowany z umiarem. Należą do nich zwalczanie stanów zapalnych i infekcji pasożytniczych, a także łagodzenie bólu. Podobnie jak w przypadku...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Laski cynamonu mogą być dodatkiem do ryżu, mięs lub owsianki. Sprawdź, jak ich użyć
Laski cynamonowe to aromatyczna, korzenna przyprawa, która może wzbogacić smak wielu dań. Jak ich używać?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
10 najlepszych pokarmów dla zdrowia serca
Zdrowa dieta ma duży wpływ na choroby układu krążenia. Które produkty wybierać dla zdrowia serca?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ostra jak brzytwa, a do tego zdrowa! Oto, dlaczego warto dodać papryczkę jalapeno do codziennej diety
Jalapeno to pikantna papryczka i niedaleka kuzynka chili. Papryczki jalapeno mają zielony lub czerwony kolor i są niezwykle zdrowe. Dlaczego? Czytaj dalej i przekonaj się sam!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie