-
Pyszne dania z kalafiora. Zdrowe i idealne przy odchudzaniu
Kalafior jest popularnym, choć niedocenianym warzywem. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, a sam w sobie ma raczej nijaki smak. Pewnie dlatego większość osób dodaje do niego zasmażkę z bułki tartej lub mąki. W kuchni programu...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
5 zalet rodzynek, które czynią z nich zaskakująco dobrą przekąskę przed treningiem
Winogrona są powszechnie lubiane, także w innej postaci: wina. Za to wiele osób nadal ma mieszane myśli na temat ich wysuszonej postaci, czyli rodzynek: czy są one dla nas dobre, czy nie? Sprawdźmy to.
ProduktyŻywienie -
6 oznak, że twoje dziecko je zbyt dużo cukru. Ogranicz mu słodycze natychmiast!
Wiele produktów spożywczych i napojów, które kupujesz dzisiaj w sklepach spożywczych, jest wypełnionych cukrem. Chociaż ciężko jest nauczyć dzieci zdrowego odżywiania, dieta pełna cukru i fast foodów będzie miała na nich wpływ na resztę...
ProduktyŻywienie -
Tych produktów nigdy nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej
Większość z nas, a szczególnie ci zapracowani doceniają, jak łatwe jest użycie kuchenki mikrofalowej. Ale warto wiedzieć, że nie wszystko nadaje się do podgrzania. Niektóre substancje pod wpływem mikrofali mogą stać się niebezpieczne,...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Naukowcy: Te owoce zawierają związek, który leczy stany zapalne
Pewne rośliny – w tym borówki amerykańskie – zawierają składniki bioaktywne, które mogą łagodzić choroby u ludzi. Te fitozwiązki często mają regenerujące właściwości biologiczne, takie jak działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Oto 5 pożywnych produktów na jesień. Czy zaopatrzyłeś w nie już swoją spiżarnię?
Dobrze zaopatrzona spiżarnia pomaga w szybkim przygotowaniu posiłków w nagłych sytuacjach. Gdy robi się chłodniej i zaczynasz mieć ochotę na jesienne smaki, te pięć składników to obowiązkowa pozycja w spiżarni.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Czym jest skrobia oporna? Oto 8 produktów bogatych w ten składnik
Większość spożywanych węglowodanów, takich jak zboża, makaron i ziemniaki, to skrobie. Niektóre rodzaje skrobi są odporne na trawienie, stąd termin „skrobia oporna”. Jednak tylko kilka produktów zawiera duże ilości takiej skrobi. Ponadto...
ProduktySkładniki odżywcze -
Co dobrego może nam dać herbata Pu-erh? Czy pomaga schudnąć?
Herbata Pu-erh – lub pu'er – to wyjątkowy rodzaj sfermentowanej herbaty ulung, która jest tradycyjnie wytwarzana w prowincji Yunnan w Chinach. Zawiera probiotyki i nie tylko!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
FAQ: Co warto wiedzieć o kawie?
Kawa towarzyszy nam od wielu lat. Zwykła zalewana wodą, rozpuszczalna, czy ta z ekspresu – każda ma swoich zwolenników. Co warto wiedzieć o tym napoju?
ProduktyŻywienie -
Czy masło jest zdrowe? Obalamy popularne mity
Niewiele jest rzeczy, które sprawiają, że osoby zdrowo odżywiające się czują wściekłość tak bardzo, jak wtedy, gdy widzą kostkę masła. Z kolei jego fani dodają je nawet do kawy. Jaka jest prawda związana z tym tłuszczem?
ProduktyŻywienie -
Czy oliwa z oliwek pozwala poprawić kondycję skóry? Odpowiedź nie jest oczywista
Oliwa z oliwek to popularny składnik wielu dań. Ale czy poza dodawaniem smaku potrawom może także poprawić kondycję twojej skóry?
Składniki odżywczeProdukty -
W Światowy Dzień Jabłek rozwiąż QUIZ o tych owocach i sprawdź, jak wiele o nich wiesz!
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce! Są soczyste, słodkie i smaczne. Smakują znakomicie bez obróbki, a także upieczone z dodatkiem cukru i cynamonu.
ProduktyŻywienie Quiz -
Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko powikłań i śmierci wśród pacjentów z COVID-19
„Ponieważ niedobór i niedobór witaminy D jest tak powszechny u dzieci i dorosłych w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, szczególnie w miesiącach zimowych, rozsądne jest, aby wszyscy przyjmowali suplement witaminy D w celu...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?
Nie masz nic w lodówce na pyszny deser? Oto najprostsze na świecie pieczone jabłka. Polskie owoce z cynamonem i goździkami to niskokaloryczna i pyszna kompozycja, która sprawdzi się jako rozgrzewający deser. Zobacz prosty i szybki...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czy osoby chore na cukrzycę mogą pić soki owocowe?
A co z osobami otyłymi albo małymi dziećmi? Wbrew pozorom odpowiedzi na te pytania nie są wcale oczywiste. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o sokach owocowych i jakie są najważniejsze zalecenia ekspertów dotyczące ich picia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dzika róża – pospolita roślina pełna właściwości zdrowotnych
Dzika róża występuje w Polsce w aż 23 gatunkach. Wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie i kuchni. Wszystko dzięki jej właściwościom zdrowotnym i kulinarnym.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Nie tylko skok ciśnienia. 5 objawów przedawkowania kofeiny
Kofeina w postaci naturalnej, która obecna jest m.in. w kawie, a także kofeina syntetyczna to związki, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Powodują one chwilowy przypływ energii i lepsze samopoczucie, jednak...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy żołędzie są jadalne? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Żołędzie, które niegdyś były podstawowym pożywieniem dla różnych społeczności, nie są obecnie spożywane zbyt często. Chociaż te orzechy są pełne składników odżywczych, możesz zastanawiać się, czy można je bezpiecznie jeść.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
5 zdrowotnych właściwości olejku cynamonowego
Cynamon pięknie pachnie – podobnie olejek cynamonowy. Poza tym, jest korzystny dla zdrowia... co można powiedzieć także o olejku!
ProduktyŻywienie -
Jak zadbać o zdrowie jelit? Liczy się każdy wybór, którego dokonujesz
W ludzkim organizmie jest około 40 bilionów bakterii, z których większość znajduje się w jelitach. Znane są jako mikroflora jelitowa i są niezwykle ważne dla zdrowia. Oto naukowe sposoby na poprawę stanu bakterii jelitowych.
ProduktyŻywienie Wideo