-
Pokarmy bogate w witaminę D – przydadzą się w czasie infekcji koronawirusa
Dla wielu osób, które od miesięcy ukrywały się w swoich domach w obawie przed zarażeniem, wyjście na zewnątrz nadal jest stresujące. Naraża to ich na niedobór „witaminy słońca”, co prowadzi do różnych długoterminowych problemów...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jajka to niedoceniony składnik naszej diety. Niesłusznie uważa się, że to one są źródłem złego cholesterolu. Powinny być obowiązkowym składnikiem diety każdego miłośnika sportu, ponieważ białko oraz witaminy budują mięśnie i dodają siły.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów
To, co jemy po porodzie, może nam pomóc zebrać energię na kolejne nieprzespane godziny, regenerację fizyczną i karmienie piersią. Nie chodzi o to, by posiłek był olbrzymi, lecz zapewniał cenne składniki odżywcze.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kto naraża nas na jedzenie nieświeżych potraw? Jak pokazują badania, przyszli teściowie
Naukowcy zapytali o jedzenie wątpliwej jakości dań w różnych sytuacjach społecznych i naszą skłonność do odmowy. Okazało się, że ludzie częściej wyrażali chęć, aby mimo wszystko zasiąść do stołu, w sytuacjach uznanych za mające duże...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
4 popularne herbaty, których lepiej nie przedawkować
Herbaty uważane są za zdrowe napoje. Takie same zdanie mamy na temat naparów ziołowych i herbat owocowych, jednak nawet naturalne napoje mogą nam zaszkodzić, jeżeli nie zachowamy umiaru podczas ich spożywania. Jakie skutki uboczne niesie...
ProduktySkładniki odżywcze -
„Metoda Mayra” na odchudzanie powstała 100 lat temu. Dlaczego znów jest tak popularna?
Amerykańska aktorka Rebel Wilson ogłosiła rok 2020 „rokiem zdrowia” i przyznała, że korzysta z metody Mayra, aby zrzucić zbędne kilogramy. Faktycznie, Wilson chudnie w oczach, a ludzie interesują się tym sposobem odżywiania.
OdchudzanieProdukty -
Czy za tycie zawsze odpowiada nadmierna ilość kalorii w diecie? Niekoniecznie
Niekoniecznie. Choć najczęściej osoby z nadwagą i otyłością rzeczywiście za dużo jedzą i za mało się ruszają, to jednak warto wiedzieć, że są pewne choroby, których efektem lub objawem jest przybieranie na wadze, i to pomimo stosowania...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm. Czy warto ją stosować?
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
DietyProduktyŻywienie -
Masz cukrzycę? Dodaj do diety te produkty. To prawdziwe superfoods!
Jeżeli zmagasz się z cukrzycą, wiesz, że wiele pokarmów musisz wyeliminować z diety. Ale są też takie, które powinieneś uwzględnić w diecie.
ProduktyŻywienie -
Skończyłaś 40 lat? Sięgaj często po te produkty – są najlepsze dla twojego zdrowia
Po 40. roku życia wiele rzeczy ulega zmianie. Zmienić należy też jedzenie, po jakie sięgasz. Co warto wtedy jeść?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Herbata z chryzantemy – czy to nowy sposób na odchudzanie?
Chryzantema to dobrze znany kwiat – ale z pewnością mało komu kojarzy się z herbatą. A jednak, herbata z chryzantemy istnieje i może być pomocna w wielu przypadłościach zdrowotnych.
ProduktyŻywienie -
Post wodny, czyli najbardziej ryzykowna z diet. Jakie ma korzyści, a jakie wady?
Eksperci medyczni zalecają, aby pić co najmniej sześć do ośmiu szklanek wody każdego dnia. Niektóre osoby idą o wiele dalej i decydują się na post wodny, czyli zastępowanie określonych posiłków piciem wody.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeProdukty -
Składniki odżywcze w mikroalgach. Przyjazna dla środowiska alternatywa dla ryb?
Mikroglony mogą stanowić alternatywne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 dla ludzi, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż popularne gatunki ryb. Jest to wynik nowego badania naukowców z Martin...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zbyt mało węglowodanów w diecie skraca życie?
To FAKT! W ostatnich latach popularność zyskały diety niskowęglowodanowe. Faktycznie, pozwalają schudnąć, ale ceną może okazać się nowotwór lub choroby układu krążenia.
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Znajdziesz ją w lodach, jogurcie i sosach. Co to jest guma guar i czy na pewno jest zdrowa?
Znana również jako guaran, guma guar jest wytwarzana z roślin strączkowych zwanych fasolą guar. Guma guar jest często stosowana jako dodatek do żywności w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Nowe rekomendacje: Osoby o wysokim poziomie cholesterolu powinny wyeliminować węglowodany, a nie tłuszcze nasycone
Przez dziesięciolecia ludzie, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, byli pouczani, aby zminimalizować spożycie tłuszczów nasyconych w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Jednak nowe...
ProduktySkładniki odżywcze -
Naukowcy: Probiotyki same lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję
Probiotyki przyjmowane osobno lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję – sugeruje przegląd dostępnych dowodów opublikowany w BMJ Nutrition Prevention & Health. Jednak naukowcy twierdzą, że nie jest jeszcze jasne, czy...
ProduktySkładniki odżywcze -
7 produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, które są bardzo zdrowe
Od lat mówi się, że pokarmy o wysokim poziomie cholesterolu zwiększają ryzyko chorób serca. Ale okazuje się, że są też takie, które mogą nam pomagać.
ProduktyŻywienie -
8 korzyści zdrowotnych związanych z pigwą. Jak włączyć ją do diety?
Pigwa (Cydonia oblonga) to starożytny owoc pochodzący z różnych części Azji i Morza Śródziemnego. Jest stosowana w medycynie ludowej od dziesięcioleci, a badania naukowe nad jej korzyściami są wciąż na wczesnym etapie.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie
Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Ale co się stanie, gdy mamy jej za dużo?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
6 skutków ubocznych zbyt dużej ilości cynamonu
Cynamon to przyprawa wykonana z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum. Jest szeroko wykorzystywana i powiązana z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa kontroli poziomu cukru we krwi i obniżenie niektórych czynników ryzyka chorób serca.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty