-
Zrobiłam „kocie oczka” według przepisu Ani Starmach. To mój pomysł na szybki walentynkowy deser
Długo szukałam pomysłu na walentynkowe słodkości. W sieci natrafiłam na „kocie oczka” z przepisu Ani Starmach i postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że wyszły naprawdę dobre, choć nie mam takiej wprawy, jak zawodowi kucharze.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Kluski na parze, czyli kultowe pampuchy, pamiętam jeszcze z przedszkola. To pomysł na ekspresowy obiad
Okrągłe i puchate pampuchy to dla wielu smak dzieciństwa. Tłumaczymy, jak je przygotować, żeby wyszły naprawdę obłędnie smaczne. Ważne jest przestrzeganie zasady dotyczącej temperatury.
PrzepisyProdukty -
Francuskie kawy zaskakują połączeniem smaków. Zobacz, co piją się nad Sekwaną
Francuskie sposoby przyrządzania kawy i wzbogacania „małej czarnej” mogą zaskoczyć niejednego kawosza. Przekonajcie się, jakie napoje serwują w kawiarniach nad Sekwaną.
ProduktyŻywienie -
Katarzyna Bosacka przestrzega, czego nie robić z mięsem. Kiedyś notorycznie popełniałam ten błąd
Drób to mięso, po które sięgamy najczęściej i najchętniej. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jedna rzecz przed rozpoczęciem jego przyrządzania jest surowo zabroniona. O co dokładnie chodzi?
ŻywienieProdukty -
Zamiast owsianki zaczęłam jeść gryczankę. To moje nowe, ulubione śniadanie podczas diety odchudzającej
Jeśli lubicie śniadania w wersji słodkiej, to śmiało możecie postawić na pyszną alternatywę owsianki. Zjecie wtedy pożywny posiłek, który zaspokoi wasz głód na najbliższe godziny. Tłumaczymy, jak przygotować gryczankę.
OdchudzanieProdukty -
Czemu Koreanki zawdzięczają „talię osy”? Poznajcie dietę k-pop
W czym tkwi sekret idealnej figury Koreanek? Ich sposób żywienia budzi spore kontrowersje, bo nie wszystkie jego zasady służą zdrowiu. Przekonajcie się, jakie reguły diety k-pop warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, a które lepiej...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Nigdy nie przechowujcie tak wędlin, popsują się w mig. Sama wcześniej nie wiedziałam, że to błąd
Sprawdźcie, w jaki sposób pod żadnym pozorem nie można przechowywać wędliny. Dzięki temu dłużej będziecie cieszyć się jej świeżością, ale też przestaniecie ją wyrzucać i zaoszczędzicie pieniądze.
ProduktyŻywienie -
Zrobiłam jajka po szkocku. To połączenie smaków wszystkich zaskoczyło
Do tej pory hasło „Szkocja” przywodziło mi na myśl głównie zamki, kilty i dudy. Niedawno do tej listy dołączyła nowa pozycja. Tym razem to skojarzenie kulinarne – jajka po szkocku. Zrobiłam je z ciekawości. Efekt przeszedł moje...
PrzepisyProduktyŻywienie -
Piję to na dobry sen. Odkąd sięgam po ten napój zasypiam dużo szybciej
Co pić, by się wyspać? Postawiłam na moon milk i nie żałuję. Dzięki niemu znacznie lepiej śpię i wstaję wypoczęta. Zobaczcie, jak przygotować „księżycowe mleko”.
PrzepisyProduktyŻywienie -
To spaghetti bolognese zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Pamiętaj o dodaniu tego składnika
Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej. Połączenie mielonego mięsa, passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów, aromatycznych ziół oraz parmezanu to sprawdzony sposób na pyszny obiad lub...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Kawa, jaką pijemy, zdradza naszą osobowość. Dietetyczka o psychologii kawy
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Jedni uwielbiają „małą czarną” bez dodatków, inni nie wyobrażają sobie dnia bez latte. Okazuje się, że to, po jaki rodzaj kawy sięgamy, może wiele powiedzieć o nas samych.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Mięso z laboratorium: „Kilogram kurczaka rośnie ok. 3 tygodni, wołowiny 6-8 tygodni”
Aby mięso komórkowe urosło, trzeba mieć komórki żywego zwierzęcia. Początkowo pozyskiwano je przez biopsję, ale to już historia. Funkcjonują firmy, start-upy zajmujące się tworzeniem linii komórkowych, które można od nich kupić i...
ProduktyKrystyna Romanowska
-
Wielu Polaków nie używa tego oleju w kuchni, a szkoda. To skarbnica cennych właściwości
Por to popularny składnik sałatek i zup. Niewiele osób wie, że można wykorzystać to warzywo do zrobienia nietypowej wersji oleju. Jej przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Bez trudu poradzisz sobie z tym zadaniem, a przy okazji sporo...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Afrodyzjaki na talerzu. Sprawdź, co jeść, by „podkręcić” libido nie tylko na walentynki
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz romantyczną kolację i zastanawiasz się, co umieścić w menu, to mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Postaw na afrodyzjaki. Wiele z nich znajdziesz w swojej kuchni.
ProduktyDietyŻywienie -
Znalazłam niezawodny sposób, by pozbawić cykorię goryczki. Jej smak już mi nie przeszkadza
Cykoria ma wiele cennych właściwości. Mimo to rzadko gości na polskich stołach. Do konsumpcji warzywa zniechęca tkwiąca w nim gorycz. Wiele osób nie wie, co zrobić, by się jej pozbyć. A wystarczy trochę cierpliwości i kilka łatwo...
ProduktyŻywienie -
Tak odświeżam zeschnięty ser. Przestałam w końcu wyrzucać jedzenie i marnować pieniądze
Myślicie, że zeschnięty ser do niczego się już nie nadaje? To duży błąd. Zaczęłam stosować trik, dzięki któremu wcale nie muszę wyrzucać takiej resztki sera, która nie była szczelnie przykryta. Sprawdźcie, jak szybko i prosto odświeżyć...
ProduktyŻywienie -
Tłusty czwartek 2024. Przepisy na najlepsze faworki i pączki
Pączki i faworki należą do karnawałowych „klasyków”. Nie może ich zabraknąć, zwłaszcza w tłusty czwartek. Specjalnie dla was zebraliśmy najlepsze przepisy na te wyjątkowe smakołyki.
ProduktyPrzepisyŻywienie -
Dziś tłusty czwartek. Dlaczego zajadamy się pączkami?
Tłusty czwartek oznacza koniec karnawału i początek Wielkiego Postu. Skąd pochodzi tradycja objadania się pączkami w tłusty czwartek?
ProduktyZofia Andruszewska
-
Kawa po arabsku to moje wspomnienie Orientu. Czarna jak noc, bajecznie esencjonalna i w mig stawia na nogi
Kawa po arabsku ze swojego cudownego smaku i aromatu znana jest na całym świecie. Jeśli chcecie ją zrobić – skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Podczas jej przygotowywania ważny jest każdy szczegół.
PrzepisyProdukty -
Ta pasta do kanapek jest lepsza niż wszystkie sklepowe gotowce. Poleciła mi ją dietetyczka
Długo szukałam pomysłu na pastę do kanapek. Smarowidła, które stosowałam do tej pory, po prostu mi się przejadły. Chciałam spróbować czegoś nowego. Znajoma dietetyczka poleciła mi pastę z czerwonej fasoli. To był strzał w dziesiątkę....
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Hiszpanie kochają tę przekąskę. To poważna konkurencja dla polskich pączków i faworków
Churros cieszą się dużą popularnością nie tylko w Hiszpanii, ale w całej Ameryce Południowej. Zyskują coraz większe grono fanów również nad Wisłą. Jeśli macie już dość pączków czy faworków i szukacie innej karnawałowej przekąski, to...
PrzepisyProdukty