-
Popularny składnik sushi poprawia pamięć? Wyniki zaskoczyły naukowców
Nowe badanie sugeruje, że popularny składnik sushi wyraźnie poprawia pamięć. Autorzy badania nie kryją, że „siła wyników” ich zaskoczyła.
Produkty -
Pieczone gruszki w tym wydaniu to mistrzostwo świata. Zrobisz je w pół godziny
Przepisem na pieczone gruszki podzielił się z nami znany kucharz Jarek Uściński. To danie bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie gwarantujemy: jedząc gruszki w tym wydaniu, poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
PrzepisyProdukty -
Lekarka ostrzega rodziców przed słodkimi posypkami. Uważać musi określona grupa
Przed świętami półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju kolorowych posypek, cukierków i pisaków do dekorowania. Nie dla każdego jednak będą one dobre i przypomina o tym pediatra Monika Działowska.
ŻywienieProdukty -
Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie był gorzki? Stosuję patent mamy i pozbywam się problemu
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej lubianych dań w moim domu. Moja mam zdradziła mi wcześniej, co zrobić, by, zupa nie była gorzka. Z tym przepisem barszcz czerwony zawsze jest smaczny.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ranking najlepszych mięsnych zup świata. Polski specjał w ścisłej czołówce
Ranking zup mięsnych opublikował kulinarny serwis Taste Atlas. W zestawieniu w pierwszej dziesiątce znalazła się jedna z tradycyjnych polskich zup.
ProduktyPrzepisy -
Chcesz schudnąć kilka kilogramów do świąt? Dieta maślankowa to ostatnie koło ratunkowe
Dieta maślankowa to last minute dla tych, którzy chcą wyszczuplić się w krótkim czasie. Stosowanie tej diety przez 3 dni daje dobre efekty – sylwetka staje się zgrabniejsza, oponka brzuszna mniejsza, a kilogramy lecą w dół. Sprawdź, czy...
OdchudzanieDietyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Skrobia kukurydziana to świetny zagęszczacz zup i sosów. Wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Skrobia kukurydziana to produkt naturalnego pochodzenia, zaliczany do grupy węglowodanów złożonych. Jest to proszek, który ma biały kolor oraz neutralny smak i zapach. Do czego stosowana jest skrobia kukurydziana i czym różni się od mąki...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Trzy patenty na cudownie smaczne i delikatne uszka do wigilijnego barszczu
Uszka do wigilijnego barszczu śmiało możecie przygotować już teraz. Jeśli je zamrozicie – zyskacie więcej czasu na zrobienie innych potraw tuż przed Bożym Narodzeniem. Zdradzamy wam patenty, dzięki którym wszyscy goście będą chwalić...
ŻywienieProdukty -
Oszukane pierniczki. Wystarczy szybko zagnieść ciasto i gotowe
Tradycyjne pierniczki wymagają nieco zachodu, użycia miodu, podgrzewania składników, leżakowania ciasta. Oszukane pierniczki to po prostu kruche ciasta, które wyglądają i smakują niemal jak tradycyjne pierniki. Ich zrobienie jest za to...
PrzepisyProdukty -
Tanie cytrusy do niedzieli w Lidlu. W ofercie cytryny, pomarańcze, grejpfruty i pomelo
Do niedzieli (to niedziela handlowa) można zaopatrzyć się w tanie cytrusy w Lidlu. To m.in. cytryny tańsze o ponad połowę.
ProduktyPrzepisy -
Za dwa złote zrobiłam pyszną domową herbatę zimową. Smakuje jak ta z Maka!
Zimowa herbata z jabłkami z restauracji McDonald’s podbija kubki smakowe fanów rozgrzewających napojów. Postanowiłam przyrządzić ją w domu, nieco eksperymentując. Wyszła przepyszna, a do tego sporo zaoszczędziłam.
ProduktyPrzepisy -
Dodaję ten składnik do gorącej czekolady. Smakuje obłędnie i rozgrzewa
Kiedy pogoda na dworze nie rozpieszcza i temperatura powietrza spada poniżej zera, zdarza mi się sięgać po gorącą czekoladę. Dodaję do niej jeden wyjątkowy składnik. Dzięki niemu napój zyskuje niepowtarzalny aromat i smak, a poza tym...
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co zrobić, żeby makowiec nie popękał? Ciocia Helcia zdradziła mi patent, który zawsze działa
Podczas pieczenia makowca najważniejszy jest oczywiście finalny efekt smakowy, jednak warto zadbać też o estetykę tego ciasta. Podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie popękał i naprawdę pięknie prezentował się na świątecznym stole.
ProduktyŻywienie -
Bułka grahamka to źródło błonnika. Poznaj też inne zalety tego pieczywa i zobacz, czy jeść je na diecie
Bułka grahamka to smaczny i zdrowy rodzaj pieczywa, który warto włączyć do codziennej diety. Tradycyjna bułka grahamka powstaje z pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850 (mąka graham z pełnego przemiału), do której dodawane są woda, sól,...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Znajoma powiedziała mi, jak „podkręcić” śledzie w śmietanie. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Śledzie w śmietanie goszczą w moim domu nie tylko od święta. Często przyrządzam je bez żadnej szczególnej okazji. Ostatnio znajoma zdradziła mi, jak podkręca ich smak. Wypróbowałam jej trik i wyszły naprawdę pyszne.
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Co jeść, a czego unikać przy bólu żołądka? Najczęstsze przyczyny dolegliwości
Ból żołądka może mieć różne przyczyny – często związany jest np. ze spożywaniem ciężkostrawnych potraw – i wskazują na niego nieprzyjemne dolegliwości zlokalizowane w górnej części brzucha. Na jakie choroby może wskazywać? Co wtedy jeść,...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ten składnik rujnuje smak sałatki jarzynowej. Unikam go, a goście chwalą jak nigdy
Sałatka jarzynowa, czyli klasyk na polskich stołach, nie zawsze smakuje tak dobrze, jak spodziewają się tego goście. Ja przestałam dodawać do niej jeden składnik i od tej pory jest naprawdę znakomita. Podpowiadamy, co musicie zmienić...
ProduktyŻywienie -
Trzymasz jedzenie w pudełkach po lodach i margarynie? Specjaliści ostrzegają
Mrożenie różnych produktów czy trzymanie ich w lodówce w pudełkach po lodach i margarynie dla wielu osób może być czymś oczywistym. Specjaliści jednak zdecydowanie odradzają takie praktyki. Tego typu pojemniki nie nadają się do...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
„Drwal lepszy niż ten z Maka”. Influencerka podaje przepis na obłędnego burgera jak z restauracji
Burger drwal z restauracji McDonald`s to dla wielu fanów tej kanapki synonim zimy. Mimo że kosztuje prawie 30 zł, jego popularność wzrosła nawet w czasie inflacji. Drwala można przygotować również w domu. Przepisem podzieliła się z nami...
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka