-
Goździki – właściwości zdrowotne, zastosowanie, działania niepożądane
Goździki to suszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Warto wiedzieć, że goździki to nie tylko przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, który kojarzymy m.in. ze świętami Bożego Narodzenia, ale także...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Kultowa sałatka rybna w Biedronce. Co to jest słowacka treska i z czym ją jeść?
W sieci Biedronka trwa promocja na słowackie specjały. Wśród nich do kupienia jest słynna słowacka treska, czyli sałatka rybna z dorsza i majonezu. Jak ją wykorzystać? Podpowiadamy.
ProduktyPrzepisy -
Jak prawidłowo kroić pomidory w plastry? Zawsze robiłam to źle, też pewnie popełniacie błąd
Umiejętność krojenia pomidora w odpowiedni sposób nie jest najważniejsza, jednak z pewnością przekłada się ona na efekt wizualny naszych potraw. Wbrew pozorom wiele osób nie robi tego tak, jak się powinno. Tłumaczymy, jak prawidłowo...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak spienić mleko do kawy lub deseru bez spieniacza? Domowe sposoby
Jak spienić mleko bez spieniacza? Gdy mój domowy sprzęt odmawia posłuszeństwa, a mam akurat ochotę na pyszne latte „pod pierzynką”, wykorzystuje domowe, sprawdzone sposoby na przygotowanie pysznej, mlecznej pianki. Przy okazji mogę...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Pij więcej kawy, żeby schudnąć. Nowe badania naukowe
Nowe badania ucieszą kawoszy i tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy albo po prostu: utrzymać prawidłową wagę. Picie kawy pomaga schudnąć, ale jest jeden warunek.
OdchudzanieProdukty -
6 błędów, które robisz, pijąc wodę. Nawet nie wiesz, że je popełniasz
Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż picie wody. Okazuje się jednak, że mnóstwo osób nie robi tego właściwie. Błędy popełniane podczas picia wody mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jedz orzechy włoskie każdego dnia. Unikniesz wielu chorób i poprawisz urodę
Orzechy włoskie (Juglans regia) to skarbnica witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych, których często brakuje w naszej diecie. Spożywając orzechy włoskie, możemy przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób i zadbać o ogólny stan...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Serowe miotełki na Halloween. Prosta przekąska dla dzieci i dorosłych
Żeby zrobić serowe miotełki, nie potrzebujesz nic piec ani gotować. Wystarczą proste składniki i odrobina cierpliwości.
PrzepisyProdukty -
Nocną owsiankę robię na dwa sposoby. Wystarczą tylko dwa składniki
Uwielbiam nocne owsianki. Nie chodzi tylko o smak, ale też o to, że wstaję i mam już gotowe śniadanie, które na mnie czeka. Nocną owsiankę robię na dwa sposoby.
PrzepisyProdukty -
Smalec z fasoli z suszoną śliwką pokochali także mięsożercy. Niebo w gębie!
Smalec niekoniecznie musi być tłusty i niezdrowy. Jego wersja z fasoli z suszoną śliwką podbiła żołądki nie tylko wegetarian, ale także mięsożerców. Poznaj przepis na pastę, która zmienia zwykłe kanapki w bajeczne przekąski.
PrzepisyProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Mumie z parówek i dyniowe ciasteczka to kultowe przekąski na halloween. Zobacz, jak je zrobić
Idealne przekąski na halloween muszą być pyszne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście liczy się również fantazyjny wygląd. Przedstawiamy kilka przepisów, które spełniają te kryteria i będą ciekawym uzupełnieniem imprezowego menu....
PrzepisyProduktyPaulina Cywka
-
Mąż zaskoczył mnie tym daniem. To najlepsze warzywa z piekarnika, jakie jadłam
Warzywa są zdrowe, to wie każdy, ale ważne, by umieć je dobrze przygotować. Po wersję warzyw z piekarnika, które robi mój mąż, chętnie sięgają nawet dzieci. Polecam sprawdzony przepis, który łatwo modyfikować do własnych potrzeb i upodobań.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zamrozić brokuły? Nie zapomnij o prostym zabiegu, a będą idealne
Zostały ci brokuły? Możesz je przechować na dłużej w zamrażarce. Podpowiadamy, jak zamrozić brokuły. Mrożenie brokułów to prosta czynność, ale warto pamiętać o prostej sztuczce, która sprawi, że zachowają kolor i jędrność.
ProduktyPrzepisy -
Marynowany imbir spala tłuszcz i oczyszcza kubki smakowe. Przepis na pyszną przekąskę
Marynowany imbir cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich. W Polsce nie budzi dużego zainteresowania. A szkoda. Ta prosta przekąska ma bowiem wiele cennych właściwości. Wspomaga organizm w walce z infekcjami, rozgrzewa i...
OdchudzaniePrzepisyProduktyPaulina Cywka
-
Dodawaj mak nie tylko do ciasta! Jego małe ziarenka to „elektrownia odżywcza”
Wokół maku narosło wiele mitów, z powodu których wykorzystujemy go prawie wyłącznie do świątecznych wypieków. A warto włączać ten produkt do diety o wiele częściej. Jak wykorzystać mak w kuchni?
ProduktyŻywienieOdchudzanieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Sposoby na naturalne budowanie odporności
Odporności nie buduję się w pięć minut. Należy podejść do tematu stopniowo i wieloaspektowo. Poza dbaniem o swoje zdrowie, należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę i suplementację. Można by wypisać całą listę sposobów na budowanie...
Artykuł sponsorowany -
Czosnek konfitowany zachwyca smakiem. Możesz smarować nim kanapki
Czosnek konfitowany to czosnek długo gotowany lub pieczony w tłuszczu. Końcowy efekt zachwyca: aromatyczne ząbki rozpływają się w ustach, można smarować nimi chleb, ale też dodawać do wielu potraw.
PrzepisyProdukty -
Najbardziej puszyste placki z dyni. Takich jeszcze nie jedliście
W większości przepisów na placki z dyni do ciasta dodaje się po prostu startą dynię. W tym przepisie główną rolę gra dynia pieczona. A placuszki wychodzą idealnie miękkie i puszyste.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić puder dyniowy? Proszek z suszonej dyni możesz dodać do wielu potraw
Puder dyniowy ma pomarańczowy kolor i lekko słodki smak. Możesz go zrobić nawet ze skórki dyni. Dodaje się go do ciast, zup, sosów czy makaronów.
PrzepisyProdukty -
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?
Wyglądają jak ziemniaki z ogniska, a w łatwy sposób możesz zrobić je w domu. – To papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Kurkuma – wartości, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która jest bliską kuzynką imbiru. Kurkuma znana jest z intensywnej, pomarańczowej barwy, dzięki której znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk