-
Specjalna czekolada pomoże w walce z osteoporozą. Smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna
Specjalnie zaprojektowana czekolada ma uzupełnić dietę osób zmagających się z osteoporozą. W dodatku jej smak wcale nie odbiega od tego tradycyjnego, który uwielbia niemal każdy z nas. Czym więc różni się od zwykłej?
ŻywienieProdukty -
Niebieska herbata ma cenne właściwości. Obniża poziom cukru we krwi i wspomaga odchudzanie
„Niebieska herbata” (Butterfly Pea Tea) jest niezwykle popularna w krajach azjatyckich. W Polsce słyszało o niej jednak niewiele osób. A szkoda. Napój ma bowiem wiele cennych właściwości. Ułatwia walkę z nadprogramowymi kilogramami i...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ta przyprawa pomoże ci schudnąć. Przyspiesza metabolizm i spala tłuszcz
Niektóre przyprawy przyspieszają spalanie kalorii. Podczas odchudzania warto sięgać między innymi po curry. Wyjaśniamy, jak wpływa na nasz organizm oraz do jakich dań możecie je dodać.
OdchudzanieProdukty -
Włoskie sery w promocji w Biedronce. Co zrobić z burraty, ricotty i stracciatelli?
Sieć sklepów Biedronka 2 listopada rozpoczyna trwającą trzy dni promocję „Czas na Włochy”. W ofercie są m.in. klasyczne włoskie sery. Podpowiadamy, jak wykorzystać burratę, ricottę czy stracciatellę.
ProduktyPrzepisy -
Czarnuszka to zdrowie z natury. Poznaj jej właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni
Czarnuszka siewna to roślina o wielu cennych właściwościach, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Jej nasiona i liście są używane zarówno w celach przyprawowych, jak i w celach leczniczych. Czarnuszka bywa nazywana...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Cmentarne przysmaki. To nie tylko pańska skórka
Warszawiacy nie wyobrażają sobie Wszystkich Świętych bez słodkiej pańskiej skórki sprzedawanej tego dnia przed wszystkimi cmentarzami. Ale nie jest to jedyny cmentarny przysmak znany w Polsce.
ProduktyPrzepisy -
Z tym składnikiem kluski będą puszyste jak chmurka. Przepis na leniwe z serkiem wiejskim
Jako miłośniczka leniwych klusek jestem zachwycena tym przepisem. Wystarczy zastąpić twaróg… serkiem wiejskim! Dzięki temu trikowi danie nabiera zupełnie nowego wymiaru i jest bardziej fit!
ProduktyPrzepisyOdchudzanieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy trzeba obierać fasolkę szparagową i jak to robić? Jest na to prosty trik
Fasolka szparagowa często gości na naszych stołach. Jej przygotowanie nastręcza jednak nierzadko sporych trudności. Przysłowiowe schody zaczynają się już na samym początku przy obieraniu warzywa. Podpowiadamy, jak i kiedy to zrobić. Ta...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Po kefir warto sięgać codziennie. Jest zdrowy i pozwala schudnąć
Kefir to smaczny i zdrowy fermentowany napój mleczny, który powstaje z mleka krowiego, mleka koziego lub mleka owczego. Kefir to jeden z najstarszych i najbardziej popularnych przetworów mlecznych. Ze względu na wysokie wartości odżywcze...
ProduktyOdchudzanieMaja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały? Prosty i szybki trik
Jabłka już niedługo po obraniu stają się lekko brązowe i nieapetyczne? Jest na to prosty patent. Co więcej, jest on też bardzo tani. Podpowiadamy, co zrobić, żeby jabłka nie ściemniały tak szybko.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Makaron ryżowy idealny na odchudzanie. Azjaci nazywają go „makaronem długiego życia”
Azjaci uwielbiają makaron, a większość z nich nie ma problemów z dodatkowymi kilogramami. Powód? W ich diecie króluje makaron ryżowy. Można dodawać go do zup, sałatek czy past.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dodałam liście pelargonii do swojego menu. Efekt mnie zaskoczył
Geranium (inaczej pelargonia pachnąca, anginowiec lub anginka) gości w moim domu od bardzo dawna, ale dopiero jakiś czas temu odkryłam jego kulinarne zastosowanie. Choć przyznam szczerze, że początkowo pomysł włączenia tej rośliny do...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Nie wyrzucaj pestek dyni. Jest łatwy sposób, aby je oczyścić
Jak oczyścić pestki wyjęte ze świeżej dyni? Wielu osobom wydaje się to pracochłonne i trudne, dlatego często pestki lądują w koszu. Podpowiadamy, jak łatwo przygotować pestki dyni.
ProduktyPrzepisy -
Duża promocja na filety z kurczaka w Lidlu. Czy mięso z kurczaka można zamrozić?
Lidl przez dwa dni sprzedaje filety z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie. Podpowiadamy, jak wykorzystać mięso w kuchni i czy piersi z kurczaka można zamrozić.
ProduktyPrzepisyBezpieczeństwo żywności -
Idealnie wilgotny sernik dyniowy. Szef kuchni zdradził nam swój sekret
Sernik dyniowy w tym wydaniu jest idealnie wilgotny i puszysty. Autorskim przepisem na sezonowy deser podzielił się z nami Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola. Sekretem jest sposób pieczenia ciasta.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
5 zdrowych przekąsek na Halloween. Na liście bananowe duchy i makaron z oczami
Zdrowe przekąski na Halloween? Jak najbardziej! Są bardzo proste do zrobienia i zarazem bardzo efektowne.
PrzepisyProdukty -
To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty
To danie zrobicie w niecałe pół godziny, a my gwarantujemy: efekt was zachwyci, bo sami lepszego makaronu z dynią nigdy nie jedliśmy. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Tabletki na erekcję wycofywane z rynku. Jest ostrzeżenie GIS
Tabletki na erekcję sprzedawane jako suplement diety, zawierają substancję, która może znajdować się tylko w lekach. „Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia” – ostrzega Główny Inspektor Sanitarny (GIS).
Produkty -
Komosa ryżowa (quinoa) to idealny składnik diety osób odchudzających się i dbających o linię. Poznaj jej właściwości
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to roślina nazywana „matką zbóż”. Uprawiana jest w Ameryce Południowej od około 5 tysięcy lat, a obecnie cieszy się popularnością na całym świecie, stanowiąc ważny składnik m.in. diety bazującej na...
ProduktyOdchudzanie -
Błonnik pokarmowy to cenny składnik zdrowej diety, ale jedzony w nadmiarze może zaszkodzić
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to ważny składnik zdrowej diety, który pomaga zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Nie jest on trawiony przez człowieka – przechodzi przez jelita, czyszcząc je z zalegających resztek...
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Kalmary mają cenne właściwości zdrowotne. Jak je przygotować, by nie były gumowate?
Kalmary (kałamarnice, kalmarokształtne) to głowonogi z rodziny kalmarowatych, które coraz częściej goszczą na polskich stołach. Mięso kalmara jest delikatne o lekko gumowatej konsystencji. Ma słodkawo-morski smak oraz wysokie wartości...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościMaja Błaszczyk