-
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?
Wyglądają jak ziemniaki z ogniska, a w łatwy sposób możesz zrobić je w domu. – To papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Kurkuma – wartości, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która jest bliską kuzynką imbiru. Kurkuma znana jest z intensywnej, pomarańczowej barwy, dzięki której znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ryż basmati – jak gotować, wartości odżywcze, odmiany, wpływ na zdrowie
Ryż basmati to bardzo aromatyczny ryż, który uprawiany jest u podnóża Himalajów. Stanowi tradycyjny składnik dań kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Od innych odmian ryżu można go odróżnić m.in. po długich, smukłych ziarnach barwy białej...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Chrzan – jak wygląda, zastosowanie i właściwości lecznicze. Syrop i nalewka z chrzanu
Chrzan pospolity stosowany jest jako roślina lecznicza i dodatek do potraw. W kuchni korzeni chrzanu używa się m.in. do przyprawiania mięs i ryb, a także jako dodatek do wędlin, ogórków kiszonych, ogórków konserwowych, buraków, białego...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Kasza manna z kardamonem. Przepis na przyspieszony metabolizm
Połączenie kardamonu i kaszy manny sprawi, że danie będzie nie tylko lekkie, ale i zmobilizuje jelita do sprawniejszej pracy. Potrawę przygotujesz błyskawicznie! Poznaj przepis na mannę z kardamonem i przyspiesz swój metabolizm.
ProduktyPrzepisyOdchudzanieŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Wystarczy szczypta tego produktu
Większość osób zaczyna dzień od kawy. Nie zawsze wychodzi ona jednak smaczna i aromatyczna. Czasami wyczuwalna jest w niej nieprzyjemna gorycz. Dlaczego tak się dzieje i co zrobić, żeby kawa nie była gorzka? Podpowiadamy!
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Zakwas z buraków działa antyrakowo i wzmacniająco. Sprawdzony przepis
Składniki na zakwas z buraków są łatwo dostępne i tanie. Warto zrobić z nich ten wyjątkowo zdrowy napój. Domowy zakwas należy pić jako napój wzmacniający, a do tego można wykorzystać go do ugotowania domowego barszczu.
ProduktyPrzepisyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak obrać migdały ze skórki? Sprawdzone sposoby
Migdały, czyli nasiona migdałowca, to popularna przekąska i składnik wielu deserów. Zanim jednak przystąpimy do pałaszowania migdałów, warto obrać ją ze skórki. Podpowiadamy, jak zrobić to bez dużego wysiłku.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Powstał ranking najlepszych likierów świata. Na liście dwa trunki z Polski
Jest ranking 50 najlepszych likierów świata. Zwyciężył tradycyjny japoński likier śliwkowy, ale na liście znalazły się również dwa likiery z Polski.
Produkty -
Szarlotka na cieście jogurtowym. Przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi
Szarlotkę w tej wersji zrobisz w niecałą godzinę. A samo ciasto jogurtowe, które jest jej bazą, to jedno z najprostszych ciast.
PrzepisyProdukty -
Jak zagęścić zupę krem? Tego sposobu prawdopodobnie nie znaliście
Lubisz zupy kremy? Ten przepis jest dla ciebie. Jeśli raz spróbujesz, jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego sposobu. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino.
ProduktyPrzepisy -
Włosi zszokowani polskim nawykiem. Nie wyrzucajcie skórek parmezanu!
To, co Polacy wyrzucają, we Włoszech można kupić na kilogramy. Chodzi o skórki parmezanu. Włosi nie marnują ani okruszka. Podpowiadamy, w jaki sposób można je wykorzystać.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kawa z pieprzem zadziała jak spalacz tłuszczu. Oryginalny napój na rozkręcenie metabolizmu
Kawa z pieprzem? To połączenie może wydawać się dziwne, ale gwarantujemy: nie tylko dobrze smakuje, ale rozgrzewa i pobudza metabolizm.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Jak obrać czosnek? Trzy sposoby na łatwe obieranie czosnku
Obieranie czosnku to – zdaniem wielu – jedna z najbardziej nielubianych czynności w kuchni. Są jednak sposoby, które sprawią, że będzie to łatwe i szybkie.
ProduktyPrzepisy -
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Wystarczy w nią zapukać
Chcesz kupić idealną dynię i przygotować z niej pyszny posiłek? Nie wystarczy na nią popatrzeć, aby ocenić, czy jest dojrzała. Warto zastosować też inny sprawdzony sposób.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Mleko z miodem i czosnkiem – na co pomaga? Poznaj przepis
Mleko z miodem i czosnkiem to jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Ta specyficzna w smaku mikstura jest naturalnym remedium m.in. na uporczywy kaszel i drapanie w gardle. Sprawdźmy, co sprawia, że mleko z czosnkiem i miodem...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Połącz siemię lniane z imbirem. Napój na odchudzanie i wzmocnienie odporności
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
PrzepisyProdukty -
Jak pokroić mango w kostkę? Jest na to prosty sposób
Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
PrzepisyProdukty -
Tymianek na kaszel – czy to działa? Poznaj przepis na napar z tymianku
Ziele tymianku od wieków stosowane jest na układ oddechowy. Z jego właściwości korzystają nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej, ale także lekarze – tymianek znajduje się m.in. w składzie dostępnych w aptekach syropów na kaszel suchy...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić pieczone jabłka? Prosty i zdrowy deser na jesienne dni
Pieczone jabłka to prosty pomysł na rozgrzewający, pyszny i zarazem zdrowy deser. Można je zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyProdukty