-
Garam masala – mieszanka 7 rozgrzewających przypraw idealnych na jesień
Garam masala to mieszanka przypraw, które działają rozgrzewająco na organizm. Jak ją wykorzystać?
Składniki odżywcze -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
ŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Brukselka wzmacnia serce i obniża ciśnienie. Jak ją prawidłowo przyrządzić?
Brukselka to warzywo pełne witamin i składników odżywczych. Jak ją prawidłowo przyrządzić?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
Składniki odżywczeŻywienie Wideo -
Pesto – pyszna zielona pasta, która rewelacyjnie wspomaga serce
Pesto to pyszna pasta z bazylii, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?
Zupa dyniowa to niezwykle proste, aromatyczne i sycące danie. Często bywa gotowana na jesień, kiedy dyni jest pod dostatkiem.
Produkty -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
Żywienie Wideo -
Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!
Zgłodniałeś? Zamiast szukać wymyślnych receptur na małe co nieco, skorzystaj z najprostszego i najsmaczniejszego rozwiązania. Obłędnie pyszne jabłka z odrobiną aromatycznego cynamonu mogą zasmakować ci bardziej niż tradycyjna szarlotka....
ŻywienieOdchudzanie Wideo -
Ryż biały – zdrowy czy szkodliwy? Dodaje energii, ale też tuczy
Ryż nazywany jest białą trucizną. Czy w tym stwierdzeniu tkwi ziarno prawdy? Poznaj właściwości ryżu.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czerwona porzeczka – polska superfood. Właściwości i przepis na dżem
Czerwona porzeczka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
ŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Nie chcesz zmarnować warzyw z lodówki? Przygotuj minestrone – zupę z „resztek”
Zwana włoską zupą, minestrone to gęsta, pożywna i zdrowa zupa, która doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.
Składniki odżywcze -
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
Żywienie Wideo -
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
Żywienie Wideo -
Zwana jest najsłynniejszym deserem świata. Przepis na bezę Pavlova z owocami
Na zewnątrz chrupka i słodka, w środku delikatna i kremowa. Jej wysokość beza Pavlova – a oto przepis.
Produkty -
Sałatka jak z restauracji? Dzięki jednej przyprawie, którą masz w swojej kuchni!
Czy spróbowałeś kiedyś posolić swoją sałatkę? Jak zdradza Mark Bittman, to niezawodny sposób na podkreślenie smaku zieleniny.
Składniki odżywczeProdukty -
Nalewka z aronii: rozgrzewający trunek na jesienne dni. Domowa receptura
W drugiej połowie sierpnia aż do późnych dni września zazwyczaj trwają zbiory aronii. Z owoców można wykonać m.in. nalewkę – oto przepis.
Produkty -
Ryż z warzywami – prosty przepis na obiad w mniej niż 30 minut
Ryż z warzywami to popularny pomysł na obiad w wielu krajach świata. Nic dziwnego – jest prosty, tani, szybki i niezwykle odżywczy.
Produkty -
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
ŻywienieOdchudzanie Wideo -
Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis
Buraki na zimę to świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie obiadów. Jak zrobić sałatki z buraków?
Składniki odżywcze -
Smaki dzieciństwa: przepis na ryż z jabłkami i cynamonem
Kto z nas nie uwielbia delikatnego, mlecznego ryżu z pachnącymi cynamonem jabłkami? To danie może być idealne na śniadanie.
Składniki odżywcze