-
Chcesz, żeby w twoim mieszkaniu pięknie pachniało? Sprawdź, do czego możesz wykorzystać skórkę z cytryny
Kupujesz cytryny, żeby podczas ciepłych, słonecznych dni przyrządzić orzeźwiającą domową lemoniadę? Nie wyrzucaj skórek z cytryny, ani resztek owoców! Wykorzystaj odświeżającą moc cytrusów i wypróbuj sprawdzone przepisy, którymi dzieli...
Produkty
Monika Witkowska
-
Mniszek lekarski kryje w sobie moc zdrowia. Zrób z niego syrop!
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych roślin w Polsce. Być może z powodu jej „pospolitości” nie zawsze dostrzegamy jej zdrowotne właściwości.
ŻywienieSkładniki odżywcze
-
Nie łącz owoców z mlekiem! To może być katastrofalne w skutkach
Owoce są istotną częścią naszej diety, gdyż dostarczają organizmowi witamin i minerałów, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Trzeba jednak wedzieć kiedy jeść owoce, z czym można je łączyć, a z czym nie? Zobacz listę...
Składniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska
-
Surowe szparagi połącz z truskawkami! Zdrowy przepis na wiosnę
Surowe szparagi i soczyste truskawki to połączenie nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Te sezonowe produkty to źródło cennych antyoksydantów.
Składniki odżywcze
-
Trzy najzdrowsze chwasty. Te dzikie rośliny rosną niemal wszędzie
Te rośliny rosną niemal wszędzie i są uznawane za uciążliwe chwasty. To jednocześnie bardzo zdrowe produkty, które możesz wykorzystać w kuchni.
Produkty
-
Wielkanoc 2022. Magda Gessler zdradziła przepis na idealną sałatkę jarzynową
Jeden przepis, a u każdego smakuje inaczej. Magda Gessler zdradziła przepis na potrawę, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Jak przygotować idealną sałatkę jarzynową?
Żywienie
-
Jak zrobić sernik... bez sera? Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców
Można nazwać go wegańskim sernikiem, można jagielnikiem, można nerkownikiem. To roślinna wersja tradycyjnego ciasta: bez glutenu i bez laktozy.
Produkty
-
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny
To lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej galarety z wieprzowych nóżek. Wegańska galaretka bez żelatyny to idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia.
Produkty
-
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom
Rukola, zwana również włoską rzeżuchą, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Ze względu pikantny, lekko orzechowy smak, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje przygotowana z niej sałatka, ale też może służyć jako...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Najprostszy przepis na domowy zakwas na żurek. Idealny na Wielkanoc
Wypróbuj najprostszy przepis na zakwas na żurek. To ostatni moment, aby go nastawić, by zdążyć na Wielkanoc.
Produkty
-
Bananowa herbata. Najlepsza na sen
Chociaż zestawienie składników może wydawać ci się dziwne, to zapewniamy, że bananowa herbata jest pyszna. Regularnie pita przed snem koi nerwy i działa usypiająco.
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Pij go każdego dnia
Limonka, zwana także limą i limetką, to cytrus z rodziny rutowatych, sprowadzony prawdopodobnie z Azji. W krajach wschodu jej właściwości odżywcze są od dawna znane i doceniane. Sok wyciśnięty z tego cytrusa warto pić regularnie,...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Nie masz czasu na wypieki? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może zabraknąć nam czasu na upieczenie smacznego ciasta. Jednak nie musimy z niego rezygnować – wystarczy mądrze wybrać przepis.
ProduktyŻywienie
-
Wegański majonez z mleka sojowego. Jak zrobić domowy majonez bez jajek?
Majonez bez jajek? To jest możliwe. Majonez z mleka sojowego doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych dań, w tym do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
ProduktyDiety
-
Uniwersalny i zdrowy sos z awokado, który pasuje niemal do wszystkiego
Jogurtowy sos z awokado zrobisz dosłownie w kilka minut. To ultrazdrowy dodatek do potraw na zimno i na gorąco.
Produkty
-
Przepis na niskokaloryczne babeczki wielkanocne. Palce lizać!
Czekoladowe babeczki nie muszą być bombą kaloryczną, jeśli ograniczymy ilość cukru, a słodką czekoladę zastąpimy... gorzkim kakao. Do dzieła!
ProduktyŻywienie
-
Wiosenny omlet z zielonymi warzywami. Idealny na chłodniejsze dni
Kiedy wiosna nie rozpieszcza pogodą, postaw na pożywne śniadanie na ciepło. Idealnie sprawdzi się tu omlet z dodatkiem zielonych warzyw.
Składniki odżywcze
-
Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach
Żurek to symbol Wielkanocy. Przygotowanie żurku w chlebie jest ciekawym pomysłem na efektowne podanie dania.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Warstwowa sałatka ukraińska. Jest smaczna i łatwo ją przygotować
Warstwowa sałatka ukraińska jest bardzo smaczna – twierdzą ci, którzy jej spróbowali. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Będziemy potrzebować kilku warzyw i majonezu, żadnych przypraw ani dodatków.
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Co to jest grzybowa kawa? Dodawanie grzybów do kawy staje się popularne
Chociaż grzyby od dawna są stosowane w medycynie, szczególnie w krajach azjatyckich, dodawanie ich do kawy jest nowym zjawiskiem, które zyskuje na popularności. Napój smakuje zaskakująco podobnie do zwykłej kawy i jest korzystny dla...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Wielkanocne baranki – przepis. O dziwo nie jest trudny
Wielkanocny baranek to chrześcijański symbol Wielkanocy. Zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Nie jest trudno upiec go z ciasta.
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska