-
Niezdrowy dodatek w aromacie waniliowym i przyprawach do ciast. Jak go unikać?
Dbasz o to, aby twoje wypieki były zdrowe i starasz się ograniczać cukier? Czytaj etykiety, bo niektóre dodatki do ciast zawierają niepotrzebny cukier.
Produkty -
Rukiew wodna: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Rukiew wodna to roślina, którą inaczej nazywa się wodną rzeżuchą. Ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo zdrowa.
DietyProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
ProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Cztery kulinarne triki na udany barszcz czerwony. Jeden sposób to... surowy burak w gotowej zupie
Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego barszczu czerwonego. Podpowiadamy cztery kulinarne triki, dzięki którym barszcz wyjdzie idealnie.
-
Najzdrowsze chipsy z jarmużu - jak zrobić? Przepis
Nie wyobrażasz sobie życia bez podjadania chipsów? Wypróbuj ich najzdrowszą wersję. Chipsy z jarmużu robi się szybko i łatwo.
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Pieczone pierogi wigilijne – nowy świąteczny trend
Pieczone pierogi wigilijne to pomysł na przygotowanie świątecznego przysmaku w inny sposób. Jak je zrobić?
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Jak zrobić idealne świąteczne dania? Magda Gessler zdradziła swoje sekretne przepisy
Tradycyjne, polskie święta nieodłącznie wiążą się z suto zastawionym stołem uginającym się od tradycyjnych dań. Co zrobić, aby były one idealne? Magda Gessler zdradziła swoje przepisy na makowiec, barszcz czerwony i sałatkę jarzynową.
Żywienie -
10 pomysłów na świąteczne śniadania dla dzieci. Wśród nich... naleśnikowy renifer
Kolorowe i zabawne, ale też pełne zdrowych składników. Świąteczne śniadania nie muszą być nudne, a naleśnikowy renifer czy bananowe bałwanki w owsiance przekonają największego niejadka.
-
Jak zrobić „śledzie” z boczniaków? Ta potrawa zaskoczy nie tylko wegetarian
Czy grzyby mogą udawać ryby? W tym przypadku tak. „Śledziki” z boczniaków to roślinna alternatywa dla tradycyjnych śledzi. Posmakuje nie tylko wegetarianom.
ProduktySkładniki odżywcze -
Wigilijne śledzie w śmietanie z przepisu Anny Starmach. Internauci: To jest hit!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie w śmietanie, zdaj się na recepturę Ani Starmach. Jej przepis jest prosty, zaś danie wychodzi bardzo smaczne – o czym świadczą komentarze zadowolonych internautów.
ProduktySkładniki odżywcze -
Ten sos pasuje i do pieczonej ryby, i do lasagne. Jest kulinarnym hitem
Sos beszamelowy to pyszny i zawiesisty sos, który pasuje do wielu dań. Jak go zrobić i czy jest zdrowy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Czarna sól, która pachnie... jajkiem. Co to jest sól Kala Namak?
Czarna sól ma intensywny smak i zapach przypominający... jajko. Chętnie wykorzystują ją weganie, ale doskonale nadaje się też do przyprawiania ryb. Co to jest sól Kala Namak?
Produkty -
5 pomysłów na rozgrzewające napoje z kakao
Napoje z kakao świetnie rozgrzewają w chłodne zimowe dni. Jak zrobić pyszne rozgrzewające kakao?
ProduktySkładniki odżywcze -
Sprawdzony przepis na wigilijny barszcz na zakwasie. Jest naprawdę łatwy do zrobienia!
Jeśli choć raz ugotujesz barszcz na naturalnym zakwasie, prawdopodobnie nigdy już nie sięgniesz po sklepowe gotowce. Taki barszcz idealnie się sprawdzi na wigilijnej kolacji.
Produkty -
Idealna polewa czekoladowa z kakao. Można ją zrobić w wersji tradycyjnej lub wegańskiej
Polewa czekoladowa z kakao jak na babcinym cieście? Bardzo łatwo ją zrobić, a podstawowy przepis można modyfikować w zależności od potrzeb.
Produkty -
To jedne z najlepszych świątecznych ciastek. Przepis na półksiężyce z migdałami i wanilią
Vanillekipferl to tradycyjne migdałowe półksiężyce z wanilią. Mają prosty skład, robi się je bardzo szybko i łatwo. Można je piec cały rok, ale idealnie pasują na Boże Narodzenie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kompot z gruszek – pyszny napój na zimę pełen witamin
Kompot z gruszek to zdrowy napój, który może być alternatywą dla kupnych soków. Jak go przygotować?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ciasta na Boże Narodzenie: 3 przepisy na tradycyjne ciasta świąteczne
Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na Boże Narodzenie?. Poznaj przepisy na świąteczny piernik last minute, makowiec oraz keks.
ŻywienieProdukty -
Jak działa grzybek tybetański?
Czy wiesz, czym jest grzybek tybetański? Okazuje się, że charakteryzuje się on szerokim działaniem prozdrowotnym. Dowiedz się, w jaki sposób działa, jakie ma właściwości i na co pomaga, a także jak przygotować z niego zdrowy kefir.
Artykuł sponsorowany -
Jedz tych 5 produktów, a zmniejszysz ryzyko demencji
Dieta na demencję to dieta wzmacniająca mózg. Co jeść, by poprawić pamięć i koncentrację?
DietySkładniki odżywcze -
Naturalne i zdrowe barwniki do lukru. Z czego je zrobić?
Ręcznie dekorowane pierniczki są ozdobą Świąt, ale też smakołykiem, po który chętnie sięgają najmłodsi. Podpowiadamy, jak zabarwić lukier, używając tylko naturalnych składników.
ProduktyBezpieczeństwo żywności