-
Te błędy popełniamy, jedząc lody. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Lody są smaczne i jak żaden inny deser orzeźwiają w upalny dzień. Jednak ich jedzenie – zarówno tych, które trzymamy w domowej zamrażarce, jak i tych z automatu – bywa ryzykowne. Poznaj najczęstsze błędy popełniane przez lodożerców i...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z tymi dodatkami pomoże w zgubieniu boczków. Co do niej dodać?
Owsianka z dietetycznymi dodatkami świetnie sprawdzi się jako poranny posiłek nawet dla osób na diecie. Warto eksperymentować i korzystać z cennych właściwości, które kryją się w płatkach owsianych.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Biała dieta – co jeść, a czego unikać? Dieta po wybielaniu zębów
Biała dieta jest tematem, który często pojawia się w gabinetach stomatologicznych. To sposób odżywiania oparty na spożywaniu produktów w białym kolorze, pozbawionych barwników. Kto powinien zastosować taką dietę? Jak długo można żywić...
DietyŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Girl dinner to wirusowy trend na TikToku. Może wyrządzić wiele szkód
Girl dinner budzi spore zainteresowanie w mediach społecznościowych. Ten niepozorny trend kulinarny wydaje się nieszkodliwy, ale dietetycy przed nim przestrzegają. Sprawdź dlaczego.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Zmiksuj ogórka z tymi dodatkami. Ogórkowe smoothie orzeźwi i pomoże schudnąć
Sezon ogórkowy trwa, więc czerp z niego pełnymi garściami. Ogórkami można zajadać się bezkarnie, bo 100 g tego warzywa to zaledwie 16 kalorii. Podpowiadamy, jak robić pyszne i zdrowe ogórkowe smoothie.
ŻywienieProduktyPrzepisy -
Dieta a rak jelita grubego. Co jeść, aby zatrzymać falę zachorowań na ten nowotwór?
Rak jelita grubego należy do tych nowotworów, którym można skutecznie przeciwdziałać, wprowadzając do swojego życia właściwe nawyki żywieniowe. Jakie produkty należy włączyć do diety, a z jakich zrezygnować, aby nie znaleźć się wśród 18...
DietyŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Banalne błędy podczas kiszenia ogórków. Babcia dawałaby za to „po łapach”
Co zrobić, żeby ogórki po ukiszeniu były idealnie chrupie i nieziemsko smaczne? Wystarczy, że będziecie wystrzegać się banalnych błędów, które mogą popsuć cały efekt.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Bezpłatny poradnik dietetyczny. Nie pomijaj śniadań, jedz powoli
Osoby chorujące na otyłość mogą pobrać bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), a dokładnie z dostępnego dla każdego i darmowego Centrum Dietetycznego Online.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Ogórek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu. Czy warto jeść ogórki?
Ogórki w ponad 96 procentach składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie. Są też niskokaloryczne – 100 g ogórków to zaledwie 14 kcal. Nie ma wątpliwości, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć ogórków. Te warzywa mają...
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimą
Leczo ze słoików idealnie sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Wystarczy, że wyjmiecie słoik ze swojej spiżarni i odgrzejecie pyszne i aromatyczne danie.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Spotyka się z tym co trzeci chory na otyłość
Agresja werbalna wobec chorych na otyłość może przybierać bolesne formy, a w powszechnym użyciu funkcjonuje cały szereg obraźliwych określeń kierowanych do osób z otyłością. Dlatego język, który funkcjonuje wokół choroby otyłościowej,...
Artykuł sponsorowany -
Jak uniknąć raka trzustki? Dieta może w tym pomóc. Poznaj ważne zasady
Szacuje się, że rak trzustki to jeden z częściej spotykanych nowotworów. Coraz więcej naukowych dowodów mówi o tym, że niewłaściwa dieta ma bardzo duży wpływ na wystąpienie tego raka. Co warto jeść, aby uniknąć raka trzustki, a jakie...
ŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Okazuje się, że tradycyjne gotowane ziemniaki nie są najlepszą opcją dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak, przygotować ziemniaki, aby były najzdrowsze.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Miłośnicy kebabów mogą stracić apetyt. Kontrola ujawniła, co można znaleźć w tym daniu
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z pestek dyni chroni przed chorobami prostaty. Jak i ile go jeść?
Olej z pestek dyni ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. funkcje prostaty, chroni przed nowotworem prostaty. Ceniony jest również za charakterystyczny smak, który nadaje potrawom.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd
Okazuje się, że zjedzenie niektórych słodkości wieczorem może korzystnie wpływać na jakość snu. Zobacz, co warto jeść, by dobrze spać.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jedzenie tego chleba pomaga schudnąć. Zgubisz nawet 4 cm w talii
Czy rezygnacja z jedzenia chleba jest konieczna, aby schudnąć? Japońscy naukowcy mają dobre wiadomości dla osób, które mimo stosowania diety odchudzającej nie mogą pozbyć się „oponki” na brzuchu. Chodzi o zmianę pewnego nawyku żywieniowego.
OdchudzanieDietySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te przyprawy to pogromcy tłuszczu. Skutecznie odchudzają i wzbogacają smak potraw
Te cztery przyprawy zwane są pogromcami tłuszczu. Nie tylko podkręcają metabolizm, ale sprawiają, że potrawy nabierają oryginalnego smaku. Co ważne, są tanie i prawdopodobnie znajdziesz je w swojej kuchni.
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czerwony koktajl na odchudzanie sprawi, że boczki znikną znacznie szybciej
Czerwony koktajl na odchudzanie pomoże pozbyć się wam zbędnych kilogramów. Sprawdzi się świetnie jako podwieczorek lub drugie śniadanie.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Masz stan przedcukrzycowy? Zastosuj te patenty, aby nie rozwinął się w cukrzycę
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy? Poznaj opinię eksperta
Syrop glukozo-fruktozowy to popularny zamiennik tradycyjnego cukru, wykorzystywany w przemyśle spożywczym. W ostatnich latach jego konsumpcja znacznie wzrosła. O wpływ tej substancji na zdrowie człowieka zapytaliśmy dietetyczkę Magdę...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka