-
Tak fundujesz sobie zmarszczki. Jedzenie tych produktów przyspiesza starzenie
O tym, że dieta wpływa na wygląd, nie trzeba nikogo przekonywać. Nie chodzi tu jednak wyłącznie o kwestie nadprogramowych kilogramów. Jedzenie może również przyspieszać procesy starzenia. Sprawdź, jakie produkty dodają lat i wyeliminuj...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Sos czosnkowy z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomnisz o tradycyjnej wersji dipu
Sos czosnkowy wygrywa w moim domu konkurs na najlepszy dip do pizzy. Choć nie zawsze cieszył się pozycją lidera w rankingu dodatków. Zyskał ją dopiero po tym, jak dokonałem drobnej modyfikacji w przepisie. Wzbogaciłam go o jeden prosty,...
ProduktyŻywieniePrzepisyPaulina Cywka
-
Kuzyn zaserwował mi holenderskie naleśniki. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Każdy z nas zna smak polskich naleśników i większość uwielbia te placuszki. Dziś z okazji Dnia Naleśnika koniecznie spróbujcie holenderskich naleśników. Gwarantuję, że nie pożałujecie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Przepis...
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Jedzenie tej egzotycznej potrawy może chronić przed otyłością. Zrobicie ją sami, ale też bez trudu kupicie
Z najnowszego badania wynika, że codzienne jedzenie kimchi może zapobiec przybieraniu na wadze. Badacze sprecyzowali również, po jaki rodzaj tej potrawy najlepiej sięgnąć.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Nie wiesz, co zrobić z czerstwym pieczywem? Nie wyrzucaj go! Wykorzystaj przepis na tani deser
Chleb jest jednym z najczęściej marnowanych artykułów żywnościowych, na świecie i w Polsce. Czerstwe pieczywo zwykle ląduje w koszu. Nie popełniaj tego błędu. Wykorzystaj je, zamiast wyrzucać, na przykład do zrobienia deseru. Słodkości z...
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak ludzie z różnych zakątków świata dbają o figurę? Zaskakujące sztuczki, które pomogą schudnąć
Gdy walczycie z nadprogramowymi kilogramami, warto skorzystać z różnych patentów na szczupłą sylwetkę. Możecie wdrożyć w życie sposoby, które są popularne w innych krajach. Co zrobić, żeby cieszyć się tak piękną figurą jak na przykład...
OdchudzanieŻywienie -
To „królowa” herbat. Opóźnia starzenie, pobudza do działania i wzmacnia odporność
Wygląda niczym dzieło sztuki, wspaniale smakuje i dostarcza organizmowi wielu mikroelementów. A jednak Polacy nie sięgają po nią zbyt często. Najwyższa pora to zmienić. Wyjaśniamy, czym jest kwitnąca herbata i dlaczego warto włączyć ją...
ProduktySkładniki odżywczeŻywieniePaulina Cywka
-
Wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność, a Polacy omijają ją szerokim łukiem
Ma mnóstwo cennych właściwości, ale w rankingu popularności przegrywa ze swoimi bardziej znanymi „kuzynami” – kapustą, brukselką, jarmużem i brokułem. Polacy zwykle nie myślą o kalarepie podczas codziennych zakupów, przez co rzadko...
OdchudzanieProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Ta zasada pomogła mi wskoczyć w wymarzony rozmiar. Odchudzanie wreszcie było przyjemne
Coraz więcej dietetyków odchodzi od polecania restrykcyjnych diet, które mogą zniechęcać do walki z nadprogramowymi kilogramami. W tej sytuacji idealnie sprawdza się zasada 80/20. Zobaczcie, na czym dokładnie polega.
OdchudzanieŻywienie -
Jak w ekspresowym tempie obrać ziemniaki? Odkąd znam ten trik przestałam się męczyć
Obieranie ziemniaków to czasami prawdziwe utrapienie. Mamy patent, by nie zabierało wam to tak dużo czasu. Sami przekonacie się, jak takie kuchenne triki potrafią ułatwić życie.
ProduktyŻywienie -
Sporo osób je wyrzuca. Tymczasem to wzmacniacz odporności. Zobacz, jak wykorzystać pestki z cytryny
Cytryny to popularne i lubiane owoce. Sięgamy po nie podczas przyrządzania różnego rodzaju napojów czy deserów. Wykorzystujemy miąższ i skórkę z cytrusów. Ich pestki zwykle lądują w koszu. To błąd. Zobacz, jak można je wykorzystać.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Ten składnik wznosi zupę pomidorową na wyższy poziom. Zobaczcie, jak podkręcić jej smak
Nie znam osoby, która nie lubi zupy pomidorowej. Sama należę do grona fanów tego dania. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie próbowała ulepszyć jego tradycyjnej receptury. Znalazłam sposób na to, jak podkręcić smak klasycznej pomidorówki....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dlaczego rosół robi się kwaśny po jednym dniu? Wszystko przez te banalne błędy
Zazwyczaj gotujemy większą ilość rosołu, by móc go później wykorzystać na przykład do przyrządzenia zupy pomidorowej. Co zrobić, by nie skwaśniał w błyskawicznym tempie? Pomoże wam w tym prosty trik.
ŻywieniePrzepisy -
Koleżanka zaprosiła mnie na „lany” chrust z przepisu Kasi Tusk. Patent na błyskawiczne faworki
Koleżanka, która śledzi blog Kasi Tusk, zrobiła lany” chrust według receptury celebrytki. Zaprosiła mnie na kawę, więc miałam okazję zjeść ten smaczny i błyskawiczny deser. Zobacz, jak wyglądają i jak zrobić te nietypowe faworki.
PrzepisyŻywienie -
Uważajcie na cytrusy. Chemiczka ostrzega przed szkodliwymi substancjami
Skórka z cytrusów – cytryny lub pomarańczy – jest popularnym składnikiem różnego rodzaju dań. Często dodajemy ją do ciast i innych deserów, a także koktajli i potraw wytrawnych. Jednak, że nie zawsze to dobry pomysł. Chemiczka Sylwia...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Znajoma zdradziła mi przepis na „płynną pizzę”. Smakuje obłędnie i nie tuczy
Pizza, która nie tuczy a odchudza? Myślałam, że takie cuda nie istnieją. Dopóki nie spróbowałam płynnej wersji włoskiego przysmaku. Smakuje obłędnie, nie idzie w boczki i nie wymaga dużej liczby składników.
OdchudzanieŻywieniePaulina Cywka
-
Nie kupuję już „piegusek”. Robię je sama w muffinowej wersji. Wszyscy proszą o dokładkę
Ciasteczka „pieguski” to popularne i lubiane słodycze. Kiedyś często gościły w moim domu, ale już ich nie kupuję. Robię je sama w mniej klasycznej wersji. Są zdrowsze i przepyszne. Poznajcie mój przepis na pieguskowe muffinki.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak zrobić chleb w jajku „na słodko”? To najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
Chleb w jajku to szybki i smaczny sposób na urozmaicenie tradycyjnych posiłków. Warto przygotować go w nieco innej odsłonie niż zawsze. Jak zrobić taki chleb w jajku „na słodko”?
PrzepisyŻywienie -
Dodaję do surówki z marchewki nietypowy składnik. Wszyscy łapią się za głowę, ale efekt ich zachwyca
Surówka z marchewki nigdy nie należała do moich ulubionych. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie próbowała tego zmienić. Długo szukałam składnika, który mógłby mi w tym pomóc. I wreszcie znalazłam. Poznajcie mój sposób na „podkręcenie”...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Co pić do obiadu, by schudnąć? Znajoma poleciła mi nietypową herbatę, która smakuje jak morski popcorn
„Ryżowa herbata” nie cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Wiele osób nie wie nawet o istnieniu tego napoju. Byłam jedną z nich. „Oświeciła” mnie znajoma. Powiedziała, że to właśnie on pomógł jej schudnąć. Nie chciałam wierzyć, ale...
OdchudzanieŻywienie -
Co zrobić, żeby banany tak szybko nie ściemniały? Banalnie prosty patent, który stosuję od lat
Niektóre osoby z dużą niechęcią sięgają po mocno dojrzałe banany z ciemniejszą skórą. Co zrobić, by dłużej zachowały swój żółty kolor? Wystarczy, że wykorzystacie prosty trik, a będziecie mogli cieszyć się apetycznym wyglądem tych owoców.
ProduktyŻywienie