-
Dobroczynna mikstura na odchudzanie, która rozkręci metabolizm. Przepis
Mikstura na odchudzanie nie tylko pomoże w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale będzie też bardzo smaczna, a do tego dostarczy wam wielu witamin.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Małże – wartości odżywcze, gatunki jadalne i sposób przygotowania
Małże to jedne z najchętniej spożywanych mięczaków. Zaliczają się do grupy smacznych i zdrowych owoców morza. Jakie gatunki małży są spożywane najczęściej? Jakie wartości odżywcze mają te mięczaki oraz jak nie popełnić błędu podczas ich...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Krewetki – wartości odżywcze, pomysły na dania oraz jak sprawdzić, czy są świeże
Krewetki to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne owoce morza, które coraz częściej goszczą w diecie Polaków. Wybieramy je nie tylko z karty dań w restauracjach, ale także przygotowujemy samodzielnie w domowym zaciszu. Dlaczego warto jeść...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Spalanie tłuszczu z brzucha. 5 zaleceń od dietetyczki
Tkanka tłuszczowa na brzuchu jest niekorzystna dla zdrowia, a co gorsze bardzo trudno się jej pozbyć. Jej nadmiar zwiększa ryzyko stanów zapalnych, rozwoju cukrzycy i innych chorób cywilizacyjnych. Co robić, aby wspomóc spalanie tłuszczu...
OdchudzanieProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Domowy budyń to pomysł na deser bez grama konserwantów. Prosty przepis
Domowy budyń to świetny pomysł na pyszny deser. Wydaje wam się, że jego zrobienie jest trudne i czasochłonne? Nic bardziej mylnego!
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Czy warto jeść ziemniaki na śniadanie? Dowiedz się, jak przygotować z nich pyszną frittatę
Ziemniaki kojarzą nam się z daniem obiadowym, w polskiej kuchni są najczęściej dodatkiem do mięs. Dietetycy wskazują jednak, że to zdrowe warzywo warto jeść również na śniadanie. Poznaj sposób na przyrządzenie z nich pysznego, pożywnego...
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Słodkie napoje a rak wątroby. Piją je prawie wszyscy, nie wiedząc, czym to grozi
Nie możesz odmówić sobie wypicia oranżady, słodkich napojów owocowych czy gazowanych? To wielki błąd. Po raz kolejny naukowcy wykazali, w jaki sposób spożywanie takich produktów niszczy wątrobę, powodując m.in. nowotwór tego narządu. Kto...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy solić fasolę? Odpowiedź może być zaskakująca
Fasola to jeden z najzdrowszych dostępnych produktów spożywczych. Jednocześnie wcale nie jest łatwo ugotować ją tak, aby była miękka i kremowa. Okazuje się, że mity na temat solenia fasoli wcale nie są prawdą.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Kotlety mielone zróbcie metodą „trzech jedynek”. Już nigdy nie wrócicie do starego przepisu
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze niż dotychczas. Wystarczy, że zastosujecie bardzo prosty patent dotyczący proporcji użytego mięsa. Na czym dokładnie polega?
ŻywieniePrzepisyJoanna Biegaj
-
Stabilna masa ciała przedłuża życie osób z tej grupy. Zaskakujące wyniki badań
Częste wahania wagi to problem wielu kobiet. Nowe badania dowodzą, że może mieć on znacznie poważniejsze konsekwencje niż wcześniej sądzono.
ŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka
-
Makaron na diecie odchudzającej. Jak i którą pastę jeść najlepiej?
Nie wyobrażasz sobie życia bez makaronu, ale próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i zastanawiasz się, czy całkowicie musisz zrezygnować z tego produktu? Mamy dobrą wiadomość – jedzenie makaronu na diecie redukcyjnej jest dozwolone, ale...
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dżem, marmolada i konfitura – dlaczego warto je robić i co ma mniej cukru?
Przetwory w postaci dżemu, marmolady i konfitury to sposobów na przechowanie owoców na zimę. Na które z nich najlepiej się zdecydować, podpowiada dietetyczka Jadwiga Przybyłowska.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Cyberchondria, czyli nowa odmiana hipochondrii. Na czym polega?
Cyberchondria jest zaburzeniem, odmianą hipochondrii. Jak ją rozpoznać, jakie daje objawy i czy można skutecznie leczyć cyberchondryka?
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Pistacje chronią przed źle rokującymi nowotworami. Ile pistacji warto jeść dziennie?
Pistacje nazywane są uśmiechniętymi lub szczęśliwymi orzechami. Ich regularne jedzenie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Niewiele osób wie, że warto włączyć je do swojej diety choćby z tego powodu, że chronią przed zachorowaniem...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Prosty przepis na domowy sok z malin. Będzie idealny na jesienne dni
Domowy sok z malin jest pysznym, ale przede wszystkim bardzo zdrowym sposobem na wykorzystanie tych owoców. Sprawdźcie, jak go zrobić.
ŻywieniePrzepisyJoanna Biegaj
-
Jak jeść makaron i nie przytyć? Poznaj sekrety Włochów
Makaron jest bardzo popularnym daniem na całym świecie i pozwala na przygotowanie różnych pysznych potraw. Jednocześnie jest to jedzenie o złej reputacji, uważane za jedno z najbardziej tuczących. Dowiedz się, co robią Włosi, aby nie tyć...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na dżem z aronii. Będzie smakować jak ten z babcinej spiżarni
Dżem z aronii wspaniale smakuje, ale skrywa w sobie też bardzo dużo witamin. Będzie więc idealny na chłodniejsze dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, by nie był cierpki.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak schudnąć w okresie menopauzy? Poznaj „talerz zdrowego odżywiania”
Menopauza to nowe i czasem trudne doświadczenie dla kobiet. Jednym z wyzwań staje się utrzymanie prawidłowej wagi ciała, co jest ważne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Dowiedz się jakie działania podjąć w tym okresie, aby...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Czy można żyć bez cukru? Australijka Carolyn Hartz nie je go od ponad 30 lat
Od ponad 30 lat nie je cukru i uważa, że tej zmianie zawdzięcza swoją młodzieńczą figurę i dobre samopoczucie. Kobieta udowadnia, że zmiany w sposobie odżywiania mogą doskonale wpłynąć na zdrowie i wygląd. Poznaj sekrety diety Carolyn.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Placki z cukinii bez smażenia zrobicie raz-dwa. Koniec z pryskającym olejem
Placki z cukinii to szybka i wyjątkowo smaczna potrawa. Okazuje się, że ich przygotowanie może być jeszcze łatwiejsze. Wystarczy, że zamiast smażenia wybierzecie inny sposób.
ŻywieniePrzepisyJoanna Biegaj
-
Co kawa robi z wątrobą? Badania są jednoznaczne
Czy picie kawy szkodzi wątrobie? Wpływ kofeiny i samej kawy na wątrobę sprawdzali naukowcy z różnych ośrodków badawczych. Wnioski ucieszą kawoszy.
ProduktyŻywienie