-
Herbaty na mdłości. Jakie zioła stosować na mdłości?
Herbaty ziołowe mogą pomóc zwalczyć mdłości i pomóc pokonać dolegliwości trawienie. Jakie Herbaty na mdłości warto pić?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Pizza, gotowe dania i piwo po pracy. Fatalne zwyczaje dyżurujących medyków
To woła o pomstę do nieba – skomentowała wyniki nowych badań prof. Ewa Stachowska. Okazuje się, że dyżurujący lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni odżywiają się byle jak i często sięgają po niezdrowe produkty.
ŻywienieDietyKatarzyna Świerczyńska
-
Chcesz schudnąć? Koniecznie musisz mieć w kuchni te 5 produktów
Planujesz schudnąć? Przygotuj się do tego. Sprawdź, co masz w szafkach, lodówce i zamrażarce. Może jest tam paczka frytek, czekoladki albo czipsy? Mając w zasięgu ręki śmieciowe jedzenie, możesz łatwo ulec pokusie i zniweczyć wysiłki,...
ŻywienieProdukty -
Nie pij tych 3 napojów na pusty żołądek, jeśli nie chcesz mieć problemów ze zdrowiem
Chociaż wiele osób na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki czarnej kawy czy herbaty, nie zdaje sobie sprawy, że nie jest to korzystny dla zdrowia wybór. Zawarta w nich kofeina, która z jednej strony dostarcza energii i pobudza, szkodzi...
ŻywienieProdukty -
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana wspiera przemianę materii i jest bogata w składniki odżywcze. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyMonika Piorun
-
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienie -
Owady na talerzach, powrót do korzeni i kuchnia wege – poznaj trendbook Food and Design na lata 2023–2030
Pierwszy e-book w wykonaniu nowo powstałego projektu Food and Design to zbiór przewidywań blisko 80 ekspertów na temat przyszłości branży food. Specjaliści wskazali trzy główne trendy żywieniowe, które będą dominować na polskim i...
Artykuł sponsorowany -
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?
Łososia norweskiego często spożywa się w wersji surowej. Czy taka ryba jest bezpieczna?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Tak żywią się polscy pracownicy. Dieta pozostawia wiele do życzenia
Firma Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera zrealizowała drugą edycję badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022”. Co wykazał raport?
ŻywienieDiety -
Jak przechowywać ziemniaki, by długo były dobre do spożycia?
Ziemniaki przechowywane w nieodpowiednich warunkach potrafią dość szybko się zepsuć. Jak najlepiej przechowywać ziemniaki?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy kawa wypłukuje wapń z kości? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób powtarza twierdzenie, że kawa wypłukuje wapń z kości. Czy picie kawy przyczynia się do powstawania osteoporozy? Wyjaśniamy.
ProduktyŻywienie -
Ogromny problem otyłości w Polsce. Naukowcy chcą zacząć od szkół
Polska boryka się z plagą nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w 2025 roku – 26% kobiet i 30% mężczyzn będzie zmagać się z problemem otyłości, która uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Międzynarodowa grupa naukowców, wśród nich prof....
OdchudzanieŻywienie -
Trzy najgorsze śniadania dla dziecka (i nie tylko). Co dać w zamian?
O najgorszych i najlepszych śniadaniach pisze prof. Ewa Stachowska, ekspertka ds żywienia. Na liście najgorszych śniadań dla dziecka wymienia m.in. tosty z białego pieczywa.
DietyŻywienie -
Cola – skutki uboczne. Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?
Regularne spożywanie coli może nie tylko podnosić poziom cukru we krwi, ale również mieć inne skutki uboczne. Co się dzieje, gdy pijemy za dużo coca coli?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ruszył pierwszy w Polsce projekt poświęcony tematyce food design
Agencja Od kuchni powołała nowatorski na polskim rynku projekt skupiony wokół tematyki food i food design. Misją projektu jest zrzeszanie specjalistów, edukowanie oraz inspirowanie. Jak zapewniają twórcy: wypełniamy lukę na rynku i...
Artykuł sponsorowany -
Czym się różni ortoreksja od jedzenia emocjonalnego? Zaburzeniom przyjrzeli się badacze z Polski
Ortoreksja występuje najczęściej u osób, które mają dużą wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego żywienia oraz uprawiają sport, z kolei na jedzenie emocjonalne narażeni są ci, którzy prowadzą niehigieniczny tryb życia.
Żywienie -
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
ŻywieniePrzepisy Wideo -
Co daje jedzenie kasztanów? Poznaj ich intrygujące korzyści dla zdrowia
Kasztany są pyszne, mają lekko słodki smak, można jeść je jako przekąskę, przyrządzić z nich zupę, czy ciasto. Warto sięgać po nie, zwłaszcza jesienią, gdyż są bogate w składniki odżywcze i mają szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Kiedy chudniemy najszybciej? Sprawdź, po jakim czasie widać efekty odchudzania
Proces odchudzania u każdego może przebiegać inaczej. Jakie powinno być prawidłowe tempo chudnięcia i co zrobić, by spalać większe ilości tkanki tłuszczowej?
OdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
3 najzdrowsze herbaty. Którą herbatę warto pić i dlaczego?
Zdrowe herbaty oczyszczają organizm, obniżają ciśnienie i wspierają odporność. Które herbaty warto pić?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Kardamon – idealny nie tylko na jesień. O tym działaniu mogłeś nie wiedzieć
Kardamon to przyprawa, której używano od stuleci zarówno do gotowaniu, jak i jako lek. Kardamon, pierwotnie popularny składnik bliskowschodnich i arabskich potraw, zyskał również popularność na zachodzie.
Żywienie