-
Kardamon – idealny nie tylko na jesień. O tym działaniu mogłeś nie wiedzieć
Kardamon to przyprawa, której używano od stuleci zarówno do gotowaniu, jak i jako lek. Kardamon, pierwotnie popularny składnik bliskowschodnich i arabskich potraw, zyskał również popularność na zachodzie.
Żywienie -
Post przerywany – efekty, wady i zalety
Post przerywany uważany jest za jedną z najzdrowszych diet świata. Jakie są zalety postu przerywanego i jakie można osiągnąć efekty na tej diecie?
OdchudzanieŻywienieDietyAlicja Kowalczyk
-
Brak ci energii, często zapadasz na infekcje, borykasz się z nadwagą? Czas na detoks
Jednym z klasycznych objawów, wskazujących na to, że przydałby się nam detoks, jest uczucie ociężałości w ciele i głowie, często mylone ze zmęczeniem, choć to nie to samo. Jeśli od dłuższego czasu masz problemy z rozruszaniem się z rana,...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Niskokaloryczne śniadanie – co warto jeść? Sposoby na lekkie śniadanie
Dietetyczne śniadanie jest pełne składników odżywczych i potrafi dostarczyć energii na cały poranek. Jak skomponować zdrowe śniadanie?
OdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zajadasz czekoladą stres? Dowiedz się, jakie są skutki gdy odstawisz ją na miesiąc
Zjedzenie czekolady to jeden ze sposobów na uspokojenie niewygodnych emocji. Czy jednak zdrowy? Dietetycy z portalu Eat This, Not That! wskazują, że zajadanie stresu słodyczami nie jest dobrym nawykiem, nawet jeśli jest to gorzka...
Żywienie -
Jedz te zupy jesienią! Wspierają odchudzanie
Jesienią, gdy robi się coraz chłodniej, nie tylko nakładamy dodatkowe warstwy ubrań, ale też przybywa nam kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że gdy jest zimno, instynktownie sięgamy po kaloryczne potrawy – tłumaczą dietetycy. Doradzają,...
ŻywienieOdchudzanie -
10 ziół i przypraw, które ułatwiają odchudzanie
Zioła i przyprawy są rewelacyjne nie tylko dlatego, że nadają smak potrawom. Niektóre z nich potrafią regulować poziom glukozy we krwi, usprawniają metabolizm tłuszczów lub tłumią apetyt. Włączenie ich do diety to prosty sposób...
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie straciły swojego zapachu? Wypróbuj ten sposób
Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. Wielu z nas zapach suszonych grzybów kolarzy z wigilijną kolacją. Co zrobić, żeby grzyby na długo zachowały swój wspaniały aromat. Wypróbuj sprawdzony przepis!
ŻywieniePrzepisy -
Zadziwiające działanie mieszanki 4 przypraw. Pobudza metabolizm, usprawnia pamięć
Mieszankę 4 przypraw stosuje się przede wszystkim, żeby pobudzić i usprawnić trawienie i spalanie tłuszczu, ale nie tylko. Zestawienie tych 4 przypraw ma także wiele innych zalet. Dowiedz się, jakie korzyści dla zdrowia ma mieszanka...
Żywienie -
Post przerywany. Co można pić podczas postu przerywanego?
Post przerywany to model żywienia, który polega na ograniczonym przyjmowaniu pokarmów. Co można pić na poście przerywanym?
OdchudzanieŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czym zastąpić śmietanę 30? Poznaj zdrowe zamienniki śmietany kremówki
Śmietana 30 zawiera całkiem sporo kalorii, dlatego warto zastąpić ją innymi produktami. Co można użyć zamiast śmietany?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Lasy Państwowe ostrzegają przed wiralowym filmem. Tiktokerka zrobiła jajecznicę z trujących grzybów
Na TikToku zrobiło furorę nagranie z grzybobrania. Autorka nagrania pochwaliła się "kurkami", które w rzeczywistości okazały się trującymi grzybami. „Miłośniczki grzybów, trendujące obecnie na TikToku, mogą już narobić ambarasu (...)...
Żywienie -
Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
PrzepisyŻywienie -
Dynia jest zdrowa i smaczna. Dodaj ją do leniwych klusków
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Ci, którzy często jedzą leniwe, zachwycą się ich delikatnym, lekko słodkawym smakiem, gdy dodamy do nich...
ŻywieniePrzepisy -
Dlaczego warto jeść orzechy jesienią? Tego mogłeś nie wiedzieć
Orzechy, nasiona i pestki to najbardziej skoncentrowana żywność, jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych dobrych kwasów tłuszczowych, mają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białko. Co jeszcze?
ŻywienieProdukty -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę, ale nie zawsze masz czas wypić ją w ulubionym miejscu „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
PrzepisyŻywienie -
Chcesz obniżyć poziom cholesterolu? Wypij codziennie szklankę tego soku
Niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, nadwaga to tylko niektóre z przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu. Specjaliści wskazują, że w obniżeniu poziomu cholesterolu kluczowe jest wspieranie wątroby za pomocą...
Żywienie -
Ile cukru ma piwo?
Zawartość cukru w piwie jest uzależniona od jego rodzaju. Ile cukru ma piwo bezalkoholowe, a ile piwa o wyższej zawartości alkoholu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dlaczego kurki nie bywają robaczywe? Okazuje, że są lekiem na pasożyty
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to bardzo charakterystyczny grzyb, który łatwo rozpoznać. W polskich lasach można go spotkać do końca października. Okazuje się, że kurka, oprócz walorów smakowych ma działanie przeciwpasożytnicze. Trzeba...
Żywienie -
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?
Maślanka powstaje z mleka krowiego, ale wbrew pozorom nie zawiera masła. Jakie ma właściwości odżywcze?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Jak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieni
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
PrzepisyŻywienie Wideo