-
Chcesz poprawić wyniki krwi? Jedz któryś z tych trzech zestawów na śniadanie
Dietetycy wciąż podkreślają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dostarcza energii, ale może też poprawić wyniki krwi. Kluczowe jest nie tylko, żeby pierwszy posiłek zjeść nie później niż dwie godziny po...
Żywienie -
Problemy z koncentracją, bóle głowy? To mogą być skutki stosowania popularnej diety
Chodzi o niskowęglowodanową dietę low carb, która jak się okazuje, może nie być bezpieczna dla zdrowia. Dietetycy wskazują, że u osób, które zaczynają ją stosować, może pojawić się spadek energii, problemy z koncentracją i ból głowy, a...
Żywienie -
Odstawienie kawy. Jak detoks kawowy wpływa na organizm?
Kawowy detoks może poprawić sen i zmniejszyć trudności z koncentracją. Jak odstawić kawę?
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy migdały są trujące? Sprawdź, których odmian lepiej nie jeść
Migdały często uznawane są za jeden z rodzajów orzechów, ale tak naprawdę są to nasiona migdałowca zwyczajnego. Ich spożywanie przynosi korzyści dla zdrowia, bo są bardzo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy E...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Białko – funkcje, zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko i źródła białka w diecie
Białka (proteiny) to jeden z bardzo ważnych składników pokarmowych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jakie funkcje pełni białko w ludzkim organizmie? Ile białka powinniśmy spożywać i jak uzupełnić niedobory tego...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jeść więcej i chudnąć? To możliwe. Czym jet „gęstość kalorii”?
Wiele osób stosując różnorodne diety, odczuwa głód i marzy o tym, żeby najeść się do syta. Okazuje się, że jest na to sposób. Trzeba tylko wybrać produkty o niskiej gęstości kalorycznej. Dietetycy tłumaczą, co to oznacza.
Żywienie -
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
Żywienie -
Profesorka od ziół: „Jest dużo produktów niskiej jakości. Słuchajmy zaufanych farmaceutów i zielarzy”
Rynek roślinny cały czas kusi nowościami, ale zalecam zachowanie ostrożności i powściągliwość w stosowaniu wielu specyfików jednocześnie. Najlepiej zdecydować się po prostu na jeden – mówi dr hab. n. farm. Wirginia Kukuła-Koch, profesor...
ŻywienieKrystyna Romanowska
-
Sezon na dynie. Wypróbuj przepis na gulasz z dyni
Sezon na dynie przychodzi jesienią. To warzywo skrywa w sobie ogromny potencjał, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Zadbaj, żeby w tym okresie dynia znalazła się na twoim stole. Przygotuj pyszny gulasz z dyni o...
Żywienie -
Bierzesz leki na tarczycę? Uważaj z piciem kawy
Powszechnie wiadomo, żeby leków nie popijać kawą. Jednak reakcje między zażytymi lekami a wypitą kawą mogą być bardzo różne. Szczególnej ostrożności wymagają leki na tarczycę. Sprawdź najnowsze zalecenia.
Żywienie -
Grzane wino na zimowe wieczory i... na przeziębienie. Jak zrobić grzańca?
Grzane wino, oczywiście spożywane z umiarem, rozgrzewa zimne dni i umila długie wieczory. Jak zrobić grzańca z imbirem i pomarańczą i jakie ma on właściwości zdrowotne?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak smakuje wodny kasztan i dlaczego warto go spróbować jesienią?
W Chinach kasztany wodne są spożywane zarówno na surowo, lekko posłodzone słodzone, jak i gotowane na parze lub smażone z warzywami. Mieli się je również na drobną mąkę i używa do wypieku ciasta kasztanowego. Świeże kasztany wodne można...
Żywienie -
Czy herbata jest zdrowa? Wady i zalety picia herbaty
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jakie ma właściwości i czy herbata jest zdrowa?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Ta dieta uchroni cię przed skutkami miejskiego smogu. Zasady są bardzo proste
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia 33 z 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej znajduje się właśnie w Polsce. Z powodu smogu co roku umiera przedwcześnie w naszym kraju ok. 47 tys. osób. Jego szkodliwe...
Żywienie -
Nie każdy powinien jeść grzyby! Na te objawy uważaj
Jak co roku z wytęsknieniem czekasz na rozpoczęcie sezonu na grzybobranie? Właśnie się zaczął. Jeśli poza zbieraniem lubisz także dania z grzybami, sprawdź, czy nie jesteś na liście osób, które powinny ich unikać.
Żywienie -
20 miesięcy podatku cukrowego. Szykują się zmiany
Po 20 miesiącach funkcjonowania rząd planuje wprowadzenie zmian w tzw. podatku cukrowym. Zakładają one m.in., że daniną objęte będą również napoje sprzedawane przez internet.
Żywienie -
Tapioka – bezglutenowy zamiennik tradycyjnej mąki. Jakie ma właściwości?
Tapioka jest produktem dostarczającym opornej skrobi, ale niewielu składników odżywczych. Jakie są jej właściwości zdrowotne? Jak gotować i gdzie kupić tapiokę?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Ten owoc zregeneruje stłuszczoną wątrobę. Jedz go codziennie
Nadużywanie alkoholu, niezdrowa żywność i życie w ciągłym stresie mają negatywny wpływ na pracę wątroby i przyczyniają się do stłuszczenia tego organu. Choroba w początkowym stadium nie jest groźna, jednak nieleczona może prowadzić do...
Żywienie -
Nieustannie odczuwasz głód? Jest sposób, żeby temu zaradzić
Jeśli prowadzisz siedzący ryb życia i mało się ruszasz, to teoretycznie, apetyt powinien się zmniejszać. Coraz więcej osób, odczuwa jednak ciągły głód, który nie jest związany ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym organizmu....
Żywienie -
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Lecznicze właściwości miodu. Który typ jest najlepszy dla zdrowia?
Miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany „płynnym złotem”. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru.
Żywienie