-
Tych liści nigdy nie wyrzucaj! Możesz stworzyć z nich zdrowy posiłek
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wizyta u psychologa. Ile kosztuje prywatna opieka tego specjalisty?
Zaburzenia zdrowia psychicznego są coraz powszechniejszym zjawiskiem. Zmaga się z nimi ponad 25 proc. polskiego społeczeństwa. Poszukiwanie pomocy psychologicznej bywa utrudnione z uwagi na długie kolejki do specjalistów świadczących...
ŻywieniePaulina Cywka
-
Wcale nie musicie wyrzucać zwiędniętych szparagów. Istnieje prosty sposób na ich uratowanie
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Możemy wtedy do woli cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Co jednak gdy trafią nam się lekko zwiędnięte szparagi? Jest dla nich ratunek.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Najnowsze badania pokazują, że łożysko odgrywa większą rolę w rozwoju schizofrenii niż sądzono
Naukowcy przez ponad stulecie zakładali, że geny związane z ryzykiem schizofrenii dotyczą głównie mózgu. Najnowsze badania naukowe sugerują jednak, że kluczowa może być ocena zdrowia łożyska.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Zafiksowani na utracie kilogramów. Czy istnieje dieta cud?
Po raz kolejny zaczynasz się odchudzać i znów czujesz, że ta próba skończy się niepowodzeniem? Szukasz diety cud, ale żadna z zastosowanych nie przynosi efektów? Specjalistka z Uniwersytetu SWPS tłumaczy, dlaczego tak się dzieje.
OdchudzanieDietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
Składniki odżywczeŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Polacy z zespołem stresu pourazowego. Nie trzeba przeżyć wojny, żeby go mieć
Nie trzeba wyjechać na wojskową misję, żeby doświadczyć zespołu stresu pourazowego. Zmaga się z nim coraz więcej Polaków. Stresorem może być pukający do drzwi windykator czy bolesne rozstanie. Przybywa też osób z zaburzeniami lękowymi. O...
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dziecko kaszle w nocy? Pół godziny przed snem podaj mu łyżeczkę miodu
Już nasze prababcie miały rację – miód jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Łyżeczka miodu podana 30 minut przed snem zadziałają kojąco na błonę śluzową dziecka i wpłyną pozytywnie na jakość jego snu. Są na to dowody naukowe.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeProduktyPaulina Cywka
-
Tego nie wiesz o mrożonkach i konserwach. Sprawdź, które warto jeść
Nie ma jak świeży pomidor czy groszek prosto z krzaka. Jednak mrożone produkty i konserwy znów wracają do łask! Odkrycie brytyjskich naukowców dowodzi, że niektóre owoce i warzywa – zamrożone lub zakonserwowane – mogą być tak samo bogate...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Takich bananów nie powinniście jeść, mogą wam zaszkodzić. Istotny jest 1 szczegół
Niektórzy kupują tylko idealnie żółte banany, inni chętnie jedzą też te znacznie bardziej dojrzałe. One wszystkie są odpowiednie, dopóki nie występuje w nich mały szczegół, świadczący o tym, że mogą być niebezpieczne dla waszego zdrowia.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościJoanna Biegaj
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?
Właściwości lecznicze ziół pozwalają szybko uporać się z niestrawnością. Co więcej, zioła skutecznie wspierają pracę układu pokarmowego, zapobiegając wystąpieniu uciążliwych dolegliwości po ciężkostrawnym posiłku. Zobacz, jakie zioła na...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony
Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Uwaga na miksowanie alkoholu z napojami typu light. To niebezpieczne połączenie – może odurzyć szybciej niż tradycyjny drink. A pijący nawet tego nie zauważy.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Owsianka na śniadanie to sposób na szybki, pyszny, ale przede wszystkim pożywny posiłek. Niestety w bardzo łatwy sposób można pozbawić płatki owsiane cennych wartości odżywczych. Zobacz, czego pod żadnym pozorem nie należy robić podczas...
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Truskawki na śniadanie? Dietetyczka poleca dwie najzdrowsze wersje. Wśród nich owsianka
Czy warto jeść truskawki na śniadanie? Jak najbardziej, ale niekoniecznie powinny to być truskawki ze śmietaną i z cukrem. Co dodać do owoców?
ŻywienieProdukty -
Czy znasz niebieską herbatę? Poznaj 5 korzyści dla zdrowia z jej picia
Każdy zna czarną herbatę, wiele osób lubi herbatę zieloną, jednak o herbacie niebieskiej mało kto słyszał. Okazuje się, że picie herbaty oolong (czyt. ulung) nie tylko jest dobre dla zdrowia, ale może też wpływać na utratę wagi. Dowiedz...
ProduktyŻywienieOdchudzanieMonika Witkowska
-
Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc
Czujesz nagły spadek energii, nie możesz się skoncentrować, a do tego ogarnia cię senność? Dobrym sposobem, na to, aby dodać sobie energii, jest zjedzenie owocu, który zadziała jak zastrzyk mocy. Mamy kilka sprawdzonych propozycji.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz