-
Niewielkie ilości alkoholu mogą chronić przed... atakiem serca. Zaskakujące wyniki 20-letnich badań
Jeśli cierpisz na choroby układu krążenia i przeżyłeś zawał, to picie maksymalnie jednej butelki wina tygodniowo (lub kilku butelek niskoprocentowego piwa) wbrew pozorom może chronić cię przed kolejnym atakiem serca – dowodzą naukowcy z...
ŻywienieMonika Piorun
-
W tych rybach wykryto zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega
Ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego szkodliwym dla zdrowia tlenkiem etylenu GIS zdecydował o wycofaniu z obrotu niektórych wyrobów rybnych. O jakie produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lider polskiego pszczelarstwa - Pasieki Rodziny Sadowskich
Dwanaście lat działalności i ponad 3000 uli – tyle potrzebowali miodziarze, aby Pasieki Rodziny Sadowskich stały się nie tylko rozpoznawalną i najchętniej kupowaną przez konsumentów marką naturalnych miodów, ale także największym...
Artykuł sponsorowany -
Naturalny doping dla mózgu. 5 produktów, które pomagają się lepiej skoncentrować
Jak sprawić, by umysł był ostry jak brzytwa? Wystarczy wzbogacić codzienną dietę o kilka składników, które mają zbawienny wpływ na to, jak funkcjonuje nasz mózg. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać.
ŻywienieProduktyMonika Piorun
-
Jak zwiększyć szansę na dziecko? Pamiętaj o odpowiedniej suplementacji
Właśnie podjęliście decyzję – czas na dziecko. Pewnie zastanawiacie się teraz, jakie czynniki pozytywnie wpływają na płodność i co zrobić, gdy pojawiają się problem z zajściem w ciążę. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek.
Artykuł sponsorowany -
Małże – jak smakują i jak je jeść? Wartości odżywcze mięczaków
Małże to mięczaki, które mają dużo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Jak je jeść?
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić hummus z... bobu? Wypróbuj prosty przepis Nigelli Lawson
Bób do niekwestionowany król sezonu letniego. Jeśli znudziło ci się już tradycyjne gotowanie go w lekko osolonej wodzie, warto wyczarować z tej rośliny dosyć nietypowy przysmak, który można zrobić w błyskawicznym tempie. W sam raz na...
PrzepisyŻywienie -
Jak zrobić wyśmienite kwiaty cukinii według przepisu Janusza Palikota?
Kwiaty cukinii to doskonała przekąska na lato. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, ale jednym z najprostszych podzielił się niedawno sam... Janusz Palikot, który w mediach społecznościowych coraz częściej dzieli się wymyślnymi...
ŻywieniePrzepisySkładniki odżywcze -
10 produktów, które zawierają najwięcej soli – możecie być całkiem zaskoczeni
Co za dużo, to niezdrowo – zwłaszcza w przypadku soli. Choć statystyczny Polak zjada jej coraz mniej, to nadal w naszym codziennym menu jest zbyt dużo słonego smaku. W których pokarmach jest najwięcej sodu? Warto zapoznać się z poniższą...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Nie tylko oliwa z oliwek! Oto 5 zdrowych olejów przydatnych w kuchni
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że najczęściej używamy popularnego w Polsce oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego lub powszechnie znanej oliwy z oliwek. Wiele innych roślinnych tłuszczy też ma sporo cennych właściwości. Po które z...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepis
Myślisz, że każdy deser musi być wysokokaloryczny? Nic bardziej mylnego! Doskonałe i pełne smaku ciasto można w mgnieniu oka wyczarować zaledwie z kilku składników. Podpowiadamy, jak je przygotować bez zbędnego wysiłku.
ŻywieniePrzepisyOdchudzanieMonika Piorun
Wideo -
„Dobry” cholesterol jest jeszcze lepszy niż sądzono – zwłaszcza dla wątroby. Nowe odkrycie
HDL zwany „dobrym” cholesterolem odgrywa dużo większą rolę w ochronie wątroby przed uszkodzeniami niż dotąd podejrzewano. Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis odkryli nieznaną dotąd frakcję HDL3. Jak działa?
ŻywienieMonika Piorun
-
Zaczęły się igrzyska olimpijskie. Święto sportu pół świata spędzi... objadając się przed telewizorem
Tłusto, niezdrowo, wysokokalorycznie, mało aktywnie i bardzo emocjonalnie – tak zapowiadają się najbliższe tygodnie dla milionów ludzi na całym świecie, którzy z zapartym tchem będą śledzić poczynania najlepszych sportowców na naszej...
ŻywienieMonika Piorun
-
Przepis na bliny. Rewelacyjne placki drożdżowe w wersji słodkiej i wytrawnej
Bliny to placki drożdżowe z mąki gryczanej, które są specjałem kuchni rosyjskiej. Jak je zrobić?
PrzepisyProduktyŻywienie -
Jakie bakterie są w lodach z automatu? Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie
Wyniki badań mikrobiologicznych przeprowadzonych przez zachodniopomorskich inspektorów sanitarnych nie napawają optymizmem – po ostatniej kontroli zamknięto w sumie... 16 lodziarni w popularnych kurortach nad Bałtykiem.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?
Na rozśpiewanym TikToku sporą popularność zrobiło proste połączenie zwykłej, rozpuszczalnej kawy z białkiem w proszku, które ma ułatwiać odchudzanie. Zamiast wątpliwej jakości odżywek można jednak użyć w 100 proc. naturalnych składników...
ŻywieniePrzepisyOdchudzanie Wideo -
Polscy sportowcy pokazali, co jedzą w Tokio. „Kuchnia polsko-japońska”
Do Japonii przylatują kolejni polscy sportowcy, którzy relacjonują zastaną rzeczywistość w mediach społecznościowych. Na Instagramie pojawiły się zdjęcia i nagrania ze stołówki, dzięki czemu kibice mogą zobaczyć, co reprezentanci jedzą,...
Żywienie -
Kawa wcale nie przyspiesza tempa bicia serca, tylko je... obniża! Obalono popularny mit
Każda filiżanka kawy wypijanej w ciągu dnia może obniżać ryzyko arytmii o dodatkowe 3 procent – udowodnili kardiolodzy z USA w badaniach na ponad 380 tys. pacjentów.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Światło LED może zaburzać metabolizm w trakcie snu. Nowe odkrycie Japończyków
Rodzaj światła, przy którym zasypiamy, może wpływać na proces utleniania tłuszczów i temperaturę ciała w czasie snu. Naukowcom z Japonii udało się dowieść, że światło LED szkodzi bardziej niż to, które emitują diody OLED. Dlaczego?
Żywienie -
Kompot z wiśni: przepis, właściwości. Jak ugotować kompot?
Kompot z wiśni to letni napój, który gasi pragnienie i dostarcza cennych witamin. Jak zrobić kompot?
PrzepisyŻywienie -
Owoce morza – źródło białka i doskonały... afrodyzjak
Owoce morza to skarbnica białka i kwasów tłuszczowych. Czy warto je przyrządzać i w jaki sposób?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie