Kawa jest jedną z niewielu używek, która posiada dużo naukowo udowodnionych właściwości zdrowotnych. Najnowsze doniesienie potwierdza jej efekt prewencyjny w kwestii upadków u seniorów.
Fosfor jest minerałem, którego organizm potrzebuje na co dzień. Dzięki niemu może pełnić wiele swoich podstawowych funkcji i czynności. Fosfor występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych, można go również suplementować. Co...
Banany stanowią zdrowy dodatek do zbilansowanej diety, ponieważ są w stanie dostarczyć szereg składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto są dobrym źródłem błonnika. Czy jednak mogą pomóc w...
Herbata z dzikiej róży jest herbatą ziołową, wytwarzaną z owoców tego krzewu. Ma delikatny, lekko słodki, kwiatowy smak z wyraźnym cierpkim posmakiem. Owoce są małe, okrągłe, zazwyczaj czerwone lub pomarańczowe, znajdują się tuż pod...
Owoce w kształcie gruszek rosnące na tropikalnych, wiecznie zielonych drzewach, czyli awokado, cały czas zyskują na popularności. Zwykle mają szorstką, zieloną skórkę, kremowy, maślany miąższ i dużą pestkę w środku. Choć prawdopodobnie...
Eksperci ostrzegają, że w najbliższych latach przybędzie ludzi cierpiących na choroby układu krążenia. Poznaj siedem czynników im sprzyjających, a zatem zyskaj wiedzę, jak chronić się przed zawałem i udarem.
Sezam, chociaż jest tłusty, ma wiele wartości odżywczych. Olej sezamowy jest wytwarzany z surowych nasion sezamu i znajduje zastosowanie w sferze kulinarnej, leczniczej i kosmetycznej. Sprawdź, dlaczego powinnaś mieć go w swojej kuchni.
Diety bywają nużące – to fakt. Niekiedy po kilku kolejnych dniach spożywania bardzo zdrowych posiłków wręcz marzy się kawałek sernika, czekolada, chipsy czy pizza. Wmówiono nam jednak skutecznie, że odstępstwa od diety mogą wywołać...
Kaszka kukurydziana znana jest zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie wszelkie przetwory z kukurydzy są bardzo popularne i powszechne. Tam występuje najczęściej w postaci puddingu i jest podawana na śniadanie. Stanowi bogate źródło...
Salmonella jest bakterią wywołującą zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Latem o zakażenie zdecydowanie łatwiej, ponieważ częściej sięgamy po lody, ciasta z kremem czy sałatki z majonezem, a produkty te...
Korzyści zdrowotne, jakie niesie kolendra, znane były w medycynie ludowej już od dawna. Teraz jednak roślina ta stała się obiektem badań naukowych związanych z jej wykorzystaniem w medycynie konwencjonalnej. Naukowcy wykazali, że...
Dlaczego mężczyzna z wyższym wykształceniem żyje o 12 lat dłużej niż absolwent podstawówki? Jak maskuje się męska depresja? Poznaj ważne fakty o zdrowiu mężczyzn.
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – ale czy dwa jabłka mogą być tak samo zdrowe? Zgodnie z najnowszymi badaniami, w dużej mierze zależy to od rodzaju bakterii, które zawiera dany owoc.
To MIT, choć można odziedziczyć pewne predyspozycje do zachorowania na tę chorobę, zarówno typu 1, jak i typu 2. Z wiedzy na ten temat warto wyciągnąć praktyczne wnioski.
– Radzę całkowite i natychmiastowe zaprzestanie stosowania jakiejkolwiek diety. Nie jest sztuką schudnąć w dwa tygodnie 10 kilogramów, a potem przytyć dwa razy więcej – mówi dla „Wprost” Dorota Rabczewska-Stępień.
Marzysz o pięknym, płaskim brzuchu, ale coś ciągle powstrzymuje cię od osiągnięcia tego stanu. To mityczne „coś” jest szeregiem złych przyzwyczajeń! Istnieje kilka pozornie niegroźnych nawyków, które skutecznie uniemożliwiają ci pozbycie...
Naukowcy z Wielkiej Brytanii ustosunkowali się do najnowszej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dotyczącej bezpieczeństwa aspartamu, popularnego sztucznego słodzika. Śledczy ostrzegają, że ustalenia komisji mogą...