-
Miłośnicy kebabów mogą stracić apetyt. Kontrola ujawniła, co można znaleźć w tym daniu
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z pestek dyni chroni przed chorobami prostaty. Jak i ile go jeść?
Olej z pestek dyni ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. funkcje prostaty, chroni przed nowotworem prostaty. Ceniony jest również za charakterystyczny smak, który nadaje potrawom.
ŻywienieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd
Okazuje się, że zjedzenie niektórych słodkości wieczorem może korzystnie wpływać na jakość snu. Zobacz, co warto jeść, by dobrze spać.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jedzenie tego chleba pomaga schudnąć. Zgubisz nawet 4 cm w talii
Czy rezygnacja z jedzenia chleba jest konieczna, aby schudnąć? Japońscy naukowcy mają dobre wiadomości dla osób, które mimo stosowania diety odchudzającej nie mogą pozbyć się „oponki” na brzuchu. Chodzi o zmianę pewnego nawyku żywieniowego.
OdchudzanieDietySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te przyprawy to pogromcy tłuszczu. Skutecznie odchudzają i wzbogacają smak potraw
Te cztery przyprawy zwane są pogromcami tłuszczu. Nie tylko podkręcają metabolizm, ale sprawiają, że potrawy nabierają oryginalnego smaku. Co ważne, są tanie i prawdopodobnie znajdziesz je w swojej kuchni.
OdchudzanieSkładniki odżywczeŻywienieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czerwony koktajl na odchudzanie sprawi, że boczki znikną znacznie szybciej
Czerwony koktajl na odchudzanie pomoże pozbyć się wam zbędnych kilogramów. Sprawdzi się świetnie jako podwieczorek lub drugie śniadanie.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Masz stan przedcukrzycowy? Zastosuj te patenty, aby nie rozwinął się w cukrzycę
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy? Poznaj opinię eksperta
Syrop glukozo-fruktozowy to popularny zamiennik tradycyjnego cukru, wykorzystywany w przemyśle spożywczym. W ostatnich latach jego konsumpcja znacznie wzrosła. O wpływ tej substancji na zdrowie człowieka zapytaliśmy dietetyczkę Magdę...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Dieta błonnikowa – na czym polega, co można jeść i czy może zaszkodzić
Dieta błonnikowa pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zwiększenie podaży błonnika zmniejsza m.in. ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, chorób układu krążenia oraz otyłości. Dieta błonnikowa zalecana jest np. dla osób,...
DietyŻywienieOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Przygotowanie jajek na twardo bez gotowania jest możliwe. Będziecie nieźle zaskoczeni
Jajka na twardo większość z nas przygotowuje w jeden klasyczny sposób – gotując w wodzie. Jest jednak też inna, prostsza metoda.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Daktyle – pochodzenie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Daktyle (owoce daktylowca) to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Suszone i świeże daktyle powinny znaleźć się w diecie m.in. osób intensywnie trenujących i zawodowo uprawiających sport....
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Syrop z buraka – czy sprawdza się na kaszel? Jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Domowy syrop z buraka to doskonały sposób na objawy przeziębienia. Może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci i kobiet ciężarnych, bo nie powoduje skutków ubocznych. Jak zrobić syrop z buraka na kaszel mokry? Sprawdź!
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Napój na odchudzanie z tym składnikiem pozwoli wskoczyć znowu w ulubione spodnie
Jeśli chcecie przyspieszyć utratę zbędnych kilogramów – warto sięgnąć po odchudzający napój. Zrobicie go z zaledwie trzech składników.
OdchudzanieŻywienieJoanna Biegaj
-
Choroba afektywna jednobiegunowa – przyczyny, objawy i leczenie
Choroba afektywna jednobiegunowa (depresja jednobiegunowa, epizod depresyjny) to zaburzenie depresyjne nawracające. Ta depresja endogenna, która nazywana jest także depresją nawracającą, diagnozowana jest, gdy u pacjentów występuje m.in....
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dieta alkaliczna – zasady, zalety i wady stosowania
Dieta alkaliczna bazuje na produktach o charakterze zasadowym. Mają one poprawić funkcjonowanie organizmu, redukując jego zakwaszenie. Sprawdź, na czym polega dieta alkaliczna i czy jest zdrowa. Czy działanie diety zasadowej zostało...
DietyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Turbot – skąd pochodzi ta ryba, jak smakuje, wartości odżywcze
Turbot (skarp) to jedna z najbardziej cenionych ryb. Turbot zachwyca wyjątkowym smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze. Niestety, wysoka cena turbota często sprawia, że rezygnujemy z jego zakupu. Sprawdź, gdzie żyje turbot i dlaczego...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Pij sok z ogórków kiszonych! Nawadnia i dostarcza cennych witamin
Rozpoczął się sezon na ogórki kiszone i małosolne. Warto wiedzieć, że nie tylko zakiszone warzywa stanowią cenne źródło substancji odżywczych, ale również sok, który wytworzył się w podczas kiszenia. Dodatkowo napój doskonale gasi...
ŻywieniePrzepisyProduktyMonika Witkowska
-
Jedz morele w upały! Ten owoc chroni przed słońcem
Morele to idealne owoce na upały. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale chronią też skórę przed słońcem i korzystnie wpływają na jej kondycję. Ochronne działanie zawdzięczają zawartemu w nich beta-karonowi. Dowiedz się, jakie morele wybierać.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Jak prawidłowo nawadniać organizm? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Nawodnienie organizmu to podstawa, zwłaszcza w czasie upałów. Niestety wiele osób wciąż nie wie, jak prawidłowo dostarczać wodę do organizmu. Poznaj najczęściej popełniane błędy w tym zakresie i zobacz, co zrobić, by ich uniknąć.
ŻywieniePaulina Cywka
-
Co pić i jeść przy dnie moczanowej? Wskazuje dietetyczka
Odpowiednia dieta ma duże znaczenie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia większości chorób cywilizacyjnych. Jest szczególnie ważna w przypadku dny moczanowej, inaczej zwanej podagrą. Jak odżywiać się i co pić w przypadku wystąpienia...
ŻywienieProduktyDietyMonika Witkowska
-
Owsianka sernikowa to jeszcze smaczniejsza wersja tego klasycznego śniadania
Owsianka sernikowa skradnie wasze serca. Takiego połączenia z pewnością jeszcze nie próbowaliście.
PrzepisyŻywienieJoanna Biegaj