-
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
W Polsce zbieranie grzybów traktuje się niemal jak sport narodowy, ale pomimo wielu apeli o zachowanie ostrożności, co roku służby ratunkowe mają pełne ręce roboty, gdy do lasów ruszają kolejni śmiałkowie, którzy albo się gubią, albo...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieMonika Piorun
-
Każdy hot dog skraca życie o... 36 minut! Zaskakujące wyniki badań
Jaki wpływ na długość życia mają produkty spożywcze, które jemy na co dzień? Naukowcy z University of Michigan przeanalizowali ponad 5,8 tys. pokarmów, a wnioski, do jakich doszli, dla wielu osób mogą być szokujące.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanieMonika Piorun
-
GIS wycofuje piwo bezalkoholowe, w którym... jest alkohol
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu piwa Carlsberg Pilsner Premium 500 ml, które jest dostępne w sieci Biedronka. Na etykiecie błędnie oznaczono, że jest bezalkoholowe. W jego składzie jest zaś 0,5 proc. alkoholu.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
4 suplementy diety, które naprawdę działają i ułatwiają odchudzanie
Nie ma się co łudzić – żadna cud-dieta nie istnieje, a bez racjonalnego odżywiania i sporej dawki zdrowego rozsądku połączonego z regularną aktywnością fizyczną nie da się skutecznie zrzucić nadmiaru zbędnych kilogramów. Podczas walki o...
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i......
ŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia
Jak sprawić, by to, co jemy, mogło przedłużyć nam młodość? Naukowcy z Augusta University Medical Center odkryli, że kluczem do przeciwdziałania efektom starzenia może być dieta bogata w tryptofan. Okazuje się, że niedobór tego składnika...
ŻywienieMonika Piorun
-
Im wyższe BMI, tym większe ryzyko depresji. Otyłość ma zły wpływ na psychikę
Jedne z największych przeprowadzonych dotąd badań genetycznych analizujących dane 145 tys. uczestników potwierdziły to, co podejrzewano od dawna. Okazuje się, że nadmiar zbędnych kilogramów nie pozostaje obojętny dla naszej psychiki i...
ŻywienieMonika Piorun
-
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie
Brakuje ci pomysłów na zdrowe jedzenie? Zależy ci na jedzeniu warzywnych potraw, ale masz już dość nudnego makaronu z dodatkami? Wystarczy kilka minut, by w mgnieniu oka wyczarować oryginalny posiłek z zaledwie jednego kabaczka.
PrzepisyŻywienie Wideo -
5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!
Warzywa i owoce są zdrowe – wszyscy o tym wiemy. Ale wiemy również, że można podkręcić ich walory zdrowotne. Wystarczy je zakisić!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
11 rakotwórczych produktów spożywczych, które jesz na co dzień
Co za dużo, to niezdrowo – większość jedzenia w nadmiarze szkodzi. Niektóre pokarmy mogą jednak zawierać szczególnie szkodliwe składniki, które przyczyniają się do rozwoju poważnych chorób – w tym nowotworów.
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy tempo metabolizmu spowalnia z wiekiem? Obalono popularny mit
Przemiana materii wcale nie spowalnia po trzydziestce lub czterdziestce, a dopiero po... sześćdziesiątce. Najnowsze zestawienie badań z 29 krajów świata rzuca zupełnie nowe światło na to, co o metabolizmie sądziliśmy do tej pory.
OdchudzanieŻywienieDietyMonika Piorun
-
Alkohol podczas postu przerywanego – czy może zaszkodzić?
Post przerywany jest jedną z popularnych metod walki z nadwagą. Polega na niejedzeniu przez wiele godzin, by w ciągu tzw. okienka żywieniowego zjeść to, na co mamy ochotę. Czy alkohol wówczas sprawi, że rezultaty będą gorsze? A może...
OdchudzanieŻywienie -
Uwaga! W tych makaronach wykryto groźną toksynę. GIF wycofuje 7 partii skażonych produktów
W niektórych produktach firmy Makarony Polskie z Rzeszowa stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – toksyny wytwarzanej przez grzyby z rodzaju Fusarium. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie...
Żywienie -
Mrożony miód nową odmianą „zdrowych” lodów? Ludzie robią go na potęgę
Próbowałeś kiedyś włożyć miód do zamrażarki i jeść go jak lody? Niektórzy Tiktokerzy przekonują, że to całkiem dobry pomysł.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z...
ŻywieniePrzepisyOdchudzanieDiety Wideo -
Jak nieprawidłowy poziom cholesterolu niszczy nasz mózg? Nowe odkrycie
25 proc. całkowitej zawartości cholesterolu w organizmie kumuluje się w mózgu. Właśnie odkryto, że przywrócenie prawidłowego poziomu cholesterolu może być nową opcją terapeutyczną w leczeniu wielu chorób neurodegeneracyjnych – w tym...
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy głodówka jest zdrowa? Naukowcy odkryli nowy, korzystny efekt krótkiego postu
Od lat trwa zażarta dyskusja na temat korzyści i szkód, które może wywołać powstrzymywanie się od jedzenia. Najnowsze wyniki badań wskazują na niepotwierdzony wcześniej pozytywny skutek głodówek w przypadku silnych stanów zapalnych w...
ŻywienieMonika Piorun
-
Witamina D może pomóc... chorym na raka! Zmniejsza zapotrzebowanie na niektóre leki
Naukowcom z Instytutu Karolinska w Sztokholmie udało się dowieść, że pacjenci onkologiczni z niedoborami witaminy D w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej mogą odnieść spore korzyści z suplementacji tego składnika. Okazuje się, że...
Żywienie -
Niedobór witaminy B12 może powodować... problem z rozróżnianiem kolorów. 7 mało znanych objawów
Dlaczego niektórym trudno jest zauważyć różnicę pomiędzy kolorem niebieskim i zielonym oraz żółtym i czerwonym? Lekarze ostrzegają, że niedobór wit. B12, który często zdarza się u wegan lub wegetarian, powoduje specyficzne problemy ze...
ŻywienieMonika Piorun
-
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Co zrobić, kiedy burczy nam w brzuchu, a mamy bardzo mało czasu na przygotowanie pożywnego posiłku? Wystarczy w błyskawicznym tempie przygotować prostą przekąskę, która łatwo zaspokaja głód. Nie bez powodu przepadają za nią weganie,...
PrzepisyOdchudzanieŻywienie Wideo