-
Dietetycy radzą, co jeść w upały. Nie zamieniaj wątroby w piec, który grzeje od środka
Jak i co jeść upały, aby dodatkowo nie obciążać organizmu? Dlaczego lepiej jeść mniej białka i jakie niezwykłe właściwości ma mięta? Dietetycy Małgorzata Harbuz i Wojciech Zep radzą, jak odżywiać się w gorące dni.
ŻywienieDietyKatarzyna Świerczyńska
-
Ten prosty przepis na letnie danie miał 2 mln wyświetleń. Sprawdź, o jaki chodzi
Kalafior polany masłem i przyrumienioną bułka tartą to ulubione danie na upalne dni. Jak go przyrządzić, żeby warzywo nie miało gorzkawego smaku? O sposobie, które stosowały nasze babcie, mało kto wie.
Żywienie -
Przeszedłeś na wegetariańską dietę? Sprawdź, jakie są alternatywne źródła białka
Diety roślinne stają się coraz popularniejsze. Jedni decydują się na nie ze względów zdrowotnych, inni chcą chronić środowisko, bo branża mięsna przyczynia się do emisji dużych ilości dwutlenku węgla. Dla jednych i drugich ważne jest,...
Żywienie -
Dlaczego w ciąży masz ochotę na lód w kostkach? Przyczyna może być poważna
Jesteś w ciąży i masz ochotę schrupać kolejną kostkę lodu? Pewnie zastanawiasz się, czy to normalne i co może oznaczać? Badania wskazują, o czym może świadczyć ta zachcianka i czy jej ulegać?
Żywienie -
Co gorzka czekolada robi z mózgiem? Są badania naukowe
Jedzenie gorzkiej czekolady może mieć zbawienne skutki szczególnie w przypadku osób narażonych na stres – do takich wniosków doszli naukowcy z Iranu.
Żywienie -
Gdzie nadmiar soli, tam niezdrowe serce. Czy jednak warto ją kompletnie wykluczyć?
Nowe badania sugerują, że chociaż ograniczenie soli jest wskazane przy niewydolności serca, jej zbytnie ograniczenie wcale nie jest wskazane. O jakich ilościach mowa?
Żywienie -
Jest naturalny lek na chorobę Leśniowskiego–Crohna! Zawiera go ten owoc
Najnowsze badania wskazują, że zawarty w ananasie enzym trawienny bromelaina, zmniejsza stan zapalny u osób z zapalnymi chorobami jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego–Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ma też szereg...
Żywienie -
Spożycie owoców w Polsce nadal niskie, ale niektóre z nich stale goszczą na stołach
Polacy jedzą coraz więcej sezonowych owoców jagodowych. W czerwcu bezsprzecznie królowała truskawka, lipiec będzie należał do borówki. Dużą popularnością wśród konsumentów cieszą się także czarna porzeczka, maliny czy jagoda kamczacka,...
Żywienie -
Jak wykorzystać kwiaty dziewanny? Pomogą na infekcje i siniaki
Wysokie, kwitnące żółto rośliny to jeden z symboli lata. Kwiaty dziewanny nie tylko są ozdobą łąk i polnych dróg, ale też cennym surowcem zielarskim.
Żywienie -
Piłka nożna, tenis, bieganie i rower. Uprawiasz te sporty? Sprawdź, jak kawa wpływa na wyniki
Czy sportowiec może pić kawę? Naukowe badania pokazują, że tak. Co wiecej, kawa może wpływać na poprawę wyników.
Żywienie -
Tym nigdy nie dziel się ze swoim psem! Sprawdź, czego nie mogą jeść nasi pupile
To, co smaczne i zdrowe dla człowieka może być silnie toksyczne dla psa. O tym, czego nie dawać psom do jedzenia wciąż, jak się okazuje, wiemy niewiele. W miskach naszych pupili często lądują resztki z naszego stołu. Sprawdź, które...
Żywienie -
Praktyczne porady dotyczące zakupów. Dzieki nim unikniesz żywieniowych pułapek!
Zakupy i wybór produktów to momenty, w których można popełnić wiele błędów dietetycznych. Jak prawidłowo czytać etykiety, unikać pułapek zakupowych i wybierać wartościowe produkty podpowiada dietetyk.
Żywienie -
Brak witaminy B12 a ból głowy. Skutki niedoboru witaminy B12
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do bólu głowy spowodowanego niedokrwistością. Jak im zapobiec?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Co jeść, żeby zregenerować mięśnie po intensywnym treningu?
Wiele osób zadaje sobie pytanie co jeść po treningu, żeby zregenerować siły i nie przytyć. Zdrowy i szczupły wygląd to zasługa nie tylko treningów, ale również odpowiedniej diety – wskazują eksperci. Sprawdź, jakie produkt polecają.
ŻywienieMonika Witkowska
-
Trudności z przełykaniem – jak pomóc osobie zmagającej się z dysfagią?
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, jest częstym objawem pojawiającym się w przebiegu wielu chorób neurologicznych. Mowa tu przede wszystkim o udarach mózgu, chorobach neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona i Alzheimera), urazach i...
Artykuł sponsorowany -
6 zdrowych sposobów na łososia. Tę rybę zalecają dietetycy
Grillowany łosoś? To dobry wybór na obiad czy kolację – uważają dietetycy. Nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale niezwykle pożywny. Jest źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega–3, które wspierają prawidłowe działanie...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Nie odmawiaj sobie w ciąży kiszonego ogórka! Dowiedz się, dlaczego masz na niego ochotę
Ogórki kiszone to jedna z częstszych zachcianek w ciąży. Nie odmawiaj go sobie, bo bardzo zdrowa ciążowa zachcianka. Kiszone ogórki to skarbnica witamin, minerałów i pożytecznych bakterii.
ŻywienieMonika Witkowska
-
Nie spodziewasz się, że jest w tych produktach. Może powodować raka żołądka
Nasz organizm potrzebuje soli, jednak jej nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Spożywanie soli w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka, kamicę nerkową, a nawet osteoporozę. Sprawdź, w jakich produktach jest...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Grilluj bez salmonelli! Sprawdź, w jakich produktach pojawia się najczęściej
Soczyste burgery z grilla? Kto nie ma na nie ochoty? Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych przez Consumer Reports wskazują jednak, że przyrządzając mięso na grillu, można zarazić się salmonellą. Tę groźną bakterię odpowiedzialną...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Nadmiar kwasu foliowego – objawy, skutki uboczne
Kwas foliowy to witamina B9, niezbędna nie tylko dla kobiet w ciąży. Jakie jest zapotrzebowanie na kwas foliowy i czym grozi jego nadmiar w organizmie?
Składniki odżywczeProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Bardzo ostre jedzenie jest zdrowe – mówi dietetyk. Są jednak wyjątki
Pikantne wyzwania kulinarne są obecnie modne, ale czy chrupanie czerwonej ostrej papryki i ostrych sosów może ci zaszkodzić? Naukowcy mają odpowiedź na to pytanie.
Żywienie