-
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Masz zespół policystycznych jajników? 6 pokarmów, które warto ograniczyć w diecie
Od 5 do nawet 21 proc. kobiet w wieku rozrodczym cierpi na jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń endokrynologicznych, czyli zespół policystycznych jajników (PCOS), który powoduje zaburzenia hormonalne, problemy z miesiączkowaniem...
Żywienie -
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie „Long chips”, czyli popularnych długich chipsów z puree ziemniaczanego. W sześciu wycofanych smakach stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie dotyczące...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Czarnuszka może pomóc chorym na COVID-19. Nowe odkrycie Australijczyków
Maleńkie ziarenka Nigella sativa (czyli czarnuszki siewnej) przez lata uznawane były za „złoto faraonów”, które było w stanie uleczyć wszystko prócz... śmierci. Naukowcom z Australii udało się wykazać, że jeden ze składników aktywnych...
ŻywienieMonika Piorun
-
Dieta roślinna ma jeszcze lepszy wpływ na serce niż sądzono. Dlaczego?
Wyniki trwających 32 lata badań naukowych nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że im więcej naturalnych pokarmów opartych na warzywach, owocach i ziarnach w naszym codziennym pożywieniu, tym lepiej – zwłaszcza dla układu...
ŻywienieMonika Piorun
-
Orzeszki ziemne mogą zwiększać ryzyko przerzutów nowotworowych. Nowe odkrycie
Naukowcom z University of Liverpool udało się wykazać, że częste spożywanie fistaszków (czyli popularnych orzeszków arachidowych) przez pacjentów onkologicznych może być szkodliwe i zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu.
Żywienie -
Dlaczego na starość niektórzy powinni codziennie jeść 250 kcal mniej? Ciekawe odkrycie
Jeśli jesteś seniorem i na dodatek walczysz z otyłością, to dla twojego serca i układu krążenia dużo lepszym rozwiązaniem niż restrykcyjne diety jest umiarkowane ograniczenie kaloryczności posiłków – najlepiej w połączeniu z...
ŻywienieOdchudzanieDietyMonika Piorun
-
Sok z tych owoców obniża poziom cholesterolu. Jakie właściwości ma egzotyczne noni?
Owoce noni, czyli morwy indyjskiej, zatrzymują utlenianie frakcji LDL zwanej potocznie „złym” cholesterolem. Regularne spożywanie soku z tej rośliny może pomóc w walce z miażdżycą, a na dodatek działa przeciwbólowo.
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie...
PrzepisyŻywienieSkładniki odżywcze Wideo -
W tych serach wykryto obecność szkodliwej bakterii. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w niektórych partiach serów firmy Cahills Farm Cheeses mogą znajdować się bakterie Listeria monocytogenes, które wywołują chorobę zwaną listeriozą. O które produkty chodzi?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jaki wpływ ma to, co jemy, na nasz... seksapil? Zaskakujące odkrycie
Nasze nawyki żywieniowe mogą mieć spory związek z tym, czy jesteśmy postrzegani za osoby atrakcyjne seksualnie. Okazuje się, że im bardziej jesteśmy skłonni do tego, by próbować nowych potraw i nieznanych wcześniej smaków, tym bardziej...
ŻywienieMonika Piorun
-
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście serii lodów firmy Mars. Z jakiego powodu?
Trwa prawdziwa czarna seria jeśli chodzi o zanieczyszczenie żywności niedozwolonym na terenie Unii Europejskiej tlenkiem etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem niektórych wyrobów...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Nadmiar kawy osłabia pamięć i ma zły wpływ na mózg. Ile pić, by nie przesadzić?
Kawa ma zbawienny wpływ na cały organizm, ale jeśli codziennie wypijamy więcej niż 6 filiżanek małej czarnej, to nasz mózg zaczyna się... kurczyć. Na dodatek nadmierna konsumpcja tego napoju sprawia, że o ponad 50 proc. wzrasta ryzyko...
Żywienie -
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?
Nie zawsze ciasto musi być słodkie. Warto wypróbować wyśmienity przepis na wegetariańską przekąskę z warzyw, która z powodzeniem może konkurować nawet z tradycyjną pizzą.
ŻywieniePrzepisy Wideo -
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat
Wcale nie trzeba wiele zachodu, by w mgnieniu oka wyczarować lekką i zdrową potrawę, której smak zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego krytyka kulinarnego. Proste, jednogarnkowe danie podbiło serce niejednego smakosza na długo zanim...
ŻywieniePrzepisyMonika Piorun
Wideo -
Natto – japoński specyfik, który blokuje... koronawirusa. Przełomowe odkrycie?
Enzym wydzielany przez bakterie obecne w fermentowanej soi może blokować możliwość zakażenia się COVID-19. Naukowcom z Tokio udało się to potwierdzić w warunkach laboratoryjnych – nie ma pewności, czy samo spożywanie tradycyjnego natto...
ŻywienieMonika Piorun
-
Kolejny komunikat o wycofanych lodach. Co wykryto w produktach marki Milka?
Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny w ciągu ostatnich dni wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – tym razem podczas produkcji wyrobów popularnej firmy produkującej słodycze.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Jak zrobić sernik z... jogurtu? Prosty przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika
30 lipca przypada święto jednego z najbardziej lubianych ciast na świecie. Wbrew pozorom do zrobienia wyśmienitego sernika wcale nie trzeba używać tradycyjnego twarogu. Z powodzeniem można go zastąpić... jogurtem, dzięki któremu ten...
OdchudzaniePrzepisyŻywienie Wideo -
Naukowcy z Harvardu: Owoce i warzywa bogate we flawonoidy mają dobry wpływ na pamięć
Co robić, by nasz mózg działał sprawnie aż do późnej starości? Po 20 latach badań udowodniono, że jedzenie bogate w fitozwiązki naturalnie występujące w roślinach może nawet o 38 proc. ograniczyć ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych...
ŻywienieMonika Piorun
-
Dlaczego białko warto jeść na śniadanie, a nie później? Od tego zależy przyrost mięśni
Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale... kiedy jesz – przynajmniej jeśli chodzi o spożywanie protein. Japońskim naukowcom udało się odkryć zaskakującą zależność pomiędzy porą dnia, w jakiej sięgamy po pełne białka posiłki, a wzrostem masy...
Żywienie