-
Co słodkiego mogą jeść osoby walczące z cukrzycą? 12 najzdrowszych przekąsek
Diagnoza – cukrzyca wcale nie musi oznaczać, że na zawsze powinniśmy się pożegnać ze słodkim smakiem. Oto kilka pomysłów na zdrowe słodycze, po które mogą sięgać osoby mające problem z cukrzycą typu 1 lub 2.
ŻywienieMonika Piorun
-
Zdrowe zamienniki cukru nie mają kalorii i chronią przed próchnicą! 7 faktów o stewii i erytrytolu
Zapomnij o zwykłym cukrze! „Biała śmierć” jest kaloryczna, szybko uzależnia, a na dodatek bardzo szkodzi (nie tylko) zębom. Dużo lepszym rozwiązaniem mogą być naturalne zamienniki, które niemal w ogóle nie mają kalorii i potrafią być...
OdchudzanieŻywienieMonika Piorun
-
Jak sprawić, by sól była mniej szkodliwa? Proste rozwiązanie może zapobiec milionom zgonów
Nie tylko cukier to biała śmierć. Równie niebezpieczna może być zwykła sól, którą powszechnie spożywamy w nadmiernych ilościach. Naukowcy przekonują jednak, że jest skuteczny sposób na to, by temu zapobiec.
ŻywienieMonika Piorun
-
Uwaga! TVN: Ola zmaga się z anoreksją. W sieci pomaga innym walczyć z chorobą
Ola od trzech lat zmaga się z anoreksją. Siły w walce z chorobą dodają jej media społecznościowe, gdzie wspiera inne osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania.
Żywienie Wideo -
Kac po polsku, czyli... jak się teraz pije nad Wisłą? Zaskakujący raport
Obok tradycyjnego chleba z solą coraz rzadziej goszczą na naszych stołach wysokoprocentowe trunki. Częściej sięgamy za to po słabsze alkohole. Spożycie piwa w przeliczeniu na jedną osobę jest już trzykrotnie wyższe niż w 1993 roku. Co...
Żywienie -
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czy można bezpiecznie spożywać zielone pomidory?
Zielone pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z czasami dzieciństwa i przygotowywanymi przez mamę lub babcię przetworami na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów była częstym dodatkiem do obiadu, jednak surowe zielone pomidory nie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności -
W tych sprzętach kuchennych wykryto rakotwórcze składniki. GIS wydał ostrzeżenie
Państwowa Inspekcja Sanitarna ogłosiła, że w chochlach Florina znajdują się pierwszorzędne aminy aromatyczne, które mogą szkodzić zdrowiu. Ten sam składnik wykryto też w tłuczku do ziemniaków.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.
ŻywienieProdukty -
Dieta na potencję. Odkryto, co warto jeść, by nie mieć problemów z... erekcją
Jesteś mężczyzną w średnim wieku, masz kłopoty z nadciśnieniem i coraz częściej zdarzają ci się problemy podczas zbliżeń intymnych? Wbrew pozorom przyczyna tych dolegliwości może tkwić w niewłaściwym sposobie odżywiania. Jak to możliwe?
DietyŻywienieMonika Piorun
-
Jak obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów? Wystarczy codziennie jeść te orzechy!
Jeśli każdego dnia będziemy jeść orzechy pekan, to już po 8 tygodniach możemy doprowadzić do wyraźnego obniżenia cholesterolu całkowitego oraz „złej” frakcji LDL, a także zmniejszyć poziom trójglicerydów – dowodzą naukowcy na łamach...
ŻywienieMonika Piorun
-
Co jeść i pić, by obniżyć ciśnienie? Pomóc może 6 produktów dobrych dla serca i jelit
Jakie pokarmy i napoje mogą obniżać ciśnienie krwi? Nowe odkrycie naukowców z Niemiec i Irlandii wskazuje, że kluczowe znaczenie mają zawarte w nich... flawonoidy.
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie -
Jak pomóc wątrobie się zregenerować? Suplementacja wspomagająca metabolizm i prawidłowe działanie wątroby
Pozwalasz sobie czasem na alkohol i nie zawsze zdrowe jedzenie? Próbowałaś wielu różnych diet odchudzających, a efekty są niezadowalające? Masz Hashimoto, niedoczynność tarczycy, a może stosujesz antykoncepcję hormonalną? Czujesz, że...
Artykuł sponsorowany -
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić zdrowe ciasto tylko z dwóch składników? Fenomenalny przepis – lepszy niż szarlotka!
Będziecie zaskoczeni, jak łatwo przygotować obłędnie smaczny i... niskokaloryczny deser, który można zrobić w błyskawicznym tempie jedynie z dwóch produktów.
PrzepisyŻywienieOdchudzanieDietyMonika Piorun
Wideo -
Dieta jajeczna keto na odchudzanie. Zasady i jadłospis
Kiedy myślisz o modnych dietach, przychodzi ci do głowy dieta grejpfrutowa, post przerywany, a może nawet poranna dieta bananowa. Śladami tych innych dziwacznych planów żywieniowych podąża dieta jajeczna, najnowsze szaleństwo, które...
DietyOdchudzanieŻywienie -
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki gruntowe znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo sezon ogórkowy jest wyjątkowo...
ProduktyŻywienie