Spożywanie dodatkowych porcji pokarmu zwykle odbija się na wadze, ale do tej pory nie było do końca jasne, w jaki sposób do tego dochodzi. Wyniki jednego z najnowszych badań dotyczących tego zagadnienia zostały opublikowane w Journal of...
Badania dowodzą, że w ciałach wielu gatunków ryb rośnie poziom szkodliwej i toksycznej metylortęci. Kilka spośród tych gatunków nierzadko trafia na nasze talerze. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda poszukują odpowiedzi na zagadnienie,...
Z pewnością wszyscy przyznają, że liczy się nie tylko smak potrawy, ale również sposób jej podania. Pisuar, sznurek, a nawet wieszak – obejrzyjcie te i inne wyjątkowo oryginalne, chociaż nie zawsze atrakcyjne dla oka, sposoby...
Olej rybny z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie jest jedynym morskim czy oceanicznym bogactwem, które może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Innym takim składnikiem jest astaksantyna. Co to takiego i w jakich...
W drugiej połowie sierpnia można z powodzeniem zbierać owoce aronii. To już niedługo, dlatego też prześledźmy, dlaczego warto je zebrać i co z nimi zrobić, by skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. A te są ogromne, więc przyjrzyjmy...
Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
Eukaliptus jest to wiecznie zielone drzewo, znajdujące szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Chociaż pochodzi z Australii, rośnie teraz również w wielu innych częściach świata.
Najnowsze badania dowodzą, że istnieje niezaprzeczalny związek między ilością spożywanej kofeiny, a częstotliwością występowania migrenowych bólów głowy.
Jesteś fanem czerwonego wina? Mamy dla ciebie świetną informację. Resweratrol, związek występujący naturalnie w tym rodzaju alkoholu, jest obiektem zaciekawienia badaczy od dziesięcioleci. Niedawne badanie na myszach pozwoliło sprawdzić,...
„Koszerny” jest terminem używanym do opisywania żywności, która spełnia rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Jak wygląda taka dieta i czym się charakteryzuje?
Czasami czujemy się ospali i ociężali. Umysł odmawia posłuszeństwa, nie jesteśmy w stanie ruszyć dalej z pracą czy nauką. Niezależnie od tego, czy jest wieczór, czy poranek, czy może środek dnia, taka sytuacja może dopaść każdego, Co...
Lekarze przepisują omeprazol w celu zmniejszenia kwasu żołądkowego, aby pomóc w leczeniu różnych schorzeń trawiennych. Pomaga złagodzić zgagę lub refluks żołądkowy. Chociaż większość ludzi dobrze toleruje omeprazol, istnieje pewne...
Polifenole zaliczają się do związków roślinnych, które pomagają osiągnąć różne korzyści w zakresie zdrowia. Uważa się, że regularne spożywanie polifenoli poprawia trawienie i zdrowie mózgu. Ponadto chronią one przed chorobami serca,...
Zgodnie z wynikami ankiety, na której opierało się badanie związku między spożyciem czekolady i depresją, osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej zgłaszają objawy tej choroby. Nad tym zagadnieniem pochylili się naukowcy z University...
Wzdęcia? Ludzka rzecz. Ponad 15 procent dorosłych Amerykanów cierpi na objawy zespołu jelita drażliwego, czyli zaburzenia, które prowadzą do bólu brzucha, gazów i wzdęć. Jednak nagromadzone gazy to nie jedyny winowajca. Zatrzymanie wody...
Chorobom serca i cukrzycy typu 2 można skutecznie zapobiegać poprzez zmianę stylu życia i regularne wykonywanie podstawowych badań i pomiarów. Podpowiadamy, jak zminimalizować ryzyko ich rozwoju lub wychwycić problem na wczesnym etapie.
Nieważne, czy lubisz biegać rekreacyjnie, czy może jesteś wyczynowym sportowcem: bieganie stanowi świetny sposób na poprawę zdrowia serca. I chociaż wiele osób koncentruje się na tym, co powinny zjeść zanim udadzą się na trening, nie...
W dzisiejszych czasach dieta większości ludzi obfituje w kwasy tłuszczowe omega-6. Jednocześnie spożycie pokarmów o wysokiej zawartości kwasów omega-3 jest dramatycznie niskie. Naukowcy informują, że zaburzona proporcja...
Gastropareza jest to choroba, która wpływa na przepływ pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. Dzieje się tak, gdy normalnie występujące skurcze żołądka nie przebiegają prawidłowo. Czasami taki stan nazywa się paraliżem żołądka.
W sezonie letnim jesteśmy bardziej narażeni na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Wynika to z faktu, że więcej czasu spędzamy poza domem, a także wyjeżdżamy w podróże, gdzie zmieniamy nie tylko klimat, ale też florę bakteryjną,...