-
Restrykcyjne diety szkodzą chorym na Hashimoto. Co jeść, by wspomóc tarczycę?
– Niedobór kalorii, niedożywienie białkowe, witaminowe i mineralne, to jedne z najczęstszych przyczyn problemów z tarczycą. Przy Hashimoto, zamiast skupiać się na restrykcyjnych dietach, trzeba zadbać o dobre, wartościowe odżywianie....
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pomaga schudnąć, zapobiega nowotworom i spowalnia starzenie. Co najnowsze badania mówią o kawie?
Kawa to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ale i wdzięczny temat wielu prac naukowych. Sprawdź, co najnowsze badania mówią na temat picia kawy.
Żywienie -
Bolące jelita i wzdęcia to objaw nadwrażliwości jelit?
Bolące jelita i wzdęcia brzucha mogą być objawem wielu chorób, ale i nadwrażliwości jelita grubego. Jak rozpoznać przyczynę choroby?
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jedzenie o tej porze dnia skraca życie. Są nowe badania naukowe
Opóźnianie jedzenia i objadanie się przed snem to najgorsza z możliwych rzeczy. Teraz są dowody naukowe na to, że jedzenie późnym wieczorem skraca życie.
Żywienie -
Jak się odżywiasz, seniorze? Za mała różnorodność, zbyt długie przerwy między posiłkami
Zbyt mało wody, warzyw, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ryb, owoców i naturalnych napojów mlecznych. Za dużo „produktów przyjemnościowych” o niskiej wartości odżywczej – tak w skrócie można określić najczęstsze błędy żywieniowe...
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co jeść, gdy boli gardło? Wypróbuj te 4 produkty
Ból gardła to jeden z najczęstszych objawów infekcji wirusowych, często też towarzyszy alergii. Zanim się pojawi, czujemy drapanie oraz trudności z przełykaniem. Co zatem jeść, żeby nie podrażniać gardła? Wypróbuj polecane przez...
ŻywienieMonika Witkowska
-
Czy ziemniaki są mniej wartościowe niż inne warzywa? Jest naukowa odpowiedź
Zaskakujące wyniki nowych badań. Naukowcy sprawdzili, czy słusznie warzywa skrobiowe, w tym ziemniaki, są uważane za gorszą kategorię warzyw.
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.
ŻywieniePrzepisy -
Jakie zioła powinny znaleźć się na talerzu na wiosnę?
Już od tysięcy lat zioła i przyprawy wzbogacają smak żywności i przedłużają trwałość produktów. Dzięki nim można zmniejszyć dodawanie sztucznych konserwantów.
Żywienie -
Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie
Nadciśnienie tętnicze nie zawsze wymaga wdrożenia leczenia, okazuje się, że można je wyleczyć naturalnymi metodami. Zanim zdecydujesz się na terapię lekami, warto spróbować obniżyć je w naturalny sposób, modyfikując codzienną dietę i...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Siedem prostych sposobów na to, jak pić więcej wody
Odpowiednia ilość wody to prawidłowo funkcjonujący organizm, lepsze samopoczucie i zdrowy wygląd. Sprawdź, jak pić odpowiednią ilość wody w ciągu dnia.
Żywienie -
Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Wieloletnie badania naukowe wykazały, że kawa ma wręcz prozdrowotne właściwości, a regularne, umiarkowane picie kawy wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych. Trzy–pięć filiżanek dziennie powoduje, że spada m.in. ryzyko...
Żywienie -
Która kawa najmniej podnosi cholesterol? Naukowcy wytypowali jeden rodzaj
Naukowcy z Uniwersytetu w Tromsø postanowili porównać wpływ różnych metod zaparzania kawy na poziom cholesterolu. Co udało się ustalić?
Żywienie -
Elektrolity domowej roboty – jak uzupełnić elektrolity?
Elektrolity domowej roboty mogą skutecznie nawodnić organizm. Jak przyrządzić domowy izotonik?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dieta keto a cholesterol – korzyści diety niskowęglowodanowej
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu węglowodanów. Czy taka dieta podnosi poziom cholesterolu we krwi?
DietyOdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jedzenie winogron jest korzystne dla serca i mózgu. Ale nie tylko
Lubisz zajadać się winogronami? To świetnie! Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Sprawdź, na co pomogą pomóc.
ŻywienieProdukty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Też je popełniasz w kuchni?
Jeśli jesteś domowym szefem kuchni, możesz nieświadomie popełniać błędy w gotowaniu, które odbijają się na jakości posiłków. Co do nich zwykle należy?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Zbyt duże ilości kofeiny mogą wywoływać stany lękowe i depresję
Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej dawkowania — wynika z badań. Dla osób zdrowych bezpieczna dawka kofeiny to 400 mg na dzień.
Żywienie -
Truskawka – królowa superowoców. Polacy kochają ją za smak i właściwości prozdrowotne
Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty,...
Żywienie -
Naukowcy odkryli, jak zachęcić ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa
Badania pokazują, że prostym sposobem na częstsze skłanianie ludzi do wybierania dań wegetariańskich jest po prostu zaoferowanie w menu więcej niż jednego takiego dania.
Żywienie