-
Głóg – właściwości lecznicze i zastosowanie
Głóg to jedna z roślin ozdobnych, która od wielu wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Głóg pospolity jest ciernistym krzewem o dość pokaźnych rozmiarach, który w okresie kwitnienia staje się wyjątkową ozdobą ogrodów i...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Grill na diecie – co i jak jeść, żeby nie przytyć?
Dzięki przestrzeganiu kilku prostych zasad nawet dieta odchudzająca nie przeszkodzi w jedzeniu potraw z grilla. Co i w jaki sposób grillować, aby nie zaprzepaścić efektów diety?
DietyOdchudzanieŻywienie -
„Najbardziej tradycyjne grille trują nas już w momencie rozpalania”. Jak zdrowiej grillować?
Majówka w pełni, wiele osób rozpoczyna właśnie sezon grillowy. Coraz częściej mówi się jednak, że to niekoniecznie najzdrowsza forma przygotowywania jedzenia. Przeczytajcie, dlaczego.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Maliny mogą pomóc na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Obiecujące badania
Wysokokaloryczna dieta, składająca się z dużej ilości przetworzonej żywności może prowadzić m.in. do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Przejawy tego schorzenia może łagodzić spożywanie bogatych w polifenole malin. Na ile skuteczna to...
ProduktyŻywienie -
Które jedzenie z grilla jest zdrowe? Zobacz, co mówi na ten temat dietetyk
W długi majowy weekend dietetycy zachęcają do grillowania warzyw, owoców, a nawet tofu. Przestrzegają za to przed tradycyjną kiełbaską i karkówką.
ŻywienieProdukty -
6 olejów do stosowania w kuchni. Które są najlepsze?
Tłuszcze stanowią niezbędny element diety, a wybierając olej warto sprawdzać jego wartości odżywcze i zastosowanie. Podpowiadamy, które oleje są najpopularniejsze i często używane w kuchni.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Rozmaryn: łagodzi ból żołądka i obniża poziom cukru
Rozmaryn to zioło, które wykazuje wiele właściwości leczniczych. Na jakie dolegliwości pomaga?
ŻywienieProdukty -
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.
ProduktyŻywienie -
Żyworódka pomoże na nadciśnienie i zmiany skórne
Żyworódka pierzasta to roślina, która ma wiele właściwości leczniczych. Jak ją stosować i na co pomaga?
ŻywienieProdukty -
Wolne rodniki – co to jest i jak się ich pozbyć? Pomogą antyoksydanty
Coraz więcej słyszy się wolnych rodnikach tlenowych, których nadmiar w organizmie przyczynia się do rozwoju poważnych schorzeń. Sprawdź, czym są wolne rodniki i jak zapobiegać ich nadmiernemu powstawaniu w organizmie.
ŻywienieDiety -
Czy można jeść surowe brokuły? Ma to swoje wady i zalety
Brokuły można przygotowywać na różne sposoby, jednak czy warto sięgać po te warzywa w surowej wersji? Jak dowodzą eksperci, brokuły podczas gotowania tracą więcej witamin, ale jedzenie surowych brokułów ma zarówno plusy, jak i minusy.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Zdrowe i z dodatkiem soli. Te przekąski zaspokoją głód
Zamiast słodkich przekąsek częściej sięgacie po słone? Oto produkty, które powinny przypaść Wam do gustu.
ŻywienieProdukty -
Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety
Dietetycy przekonują, że istnieją produkty, których włączenie do codziennego jadłospisu, będzie miało zbawienny wpływ na zdrowie u niemal każdego z nas. Nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie kobiet.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Remedium na letnie upały? Naturalne, owocowe i zdrowe orzeźwienie od Żywiec Zdrój z dużymi bąbelkami, teraz również w puszce!
Z myślą o osobach poszukujących naturalnych sposobów na orzeźwienie w zbliżających się wiosennych i letnich miesiącach, marka Żywiec Zdrój wprowadziła Żywiec Zdrój i Naturalna nuta smaku – połączenie mocno gazowanej wody i naturalnych...
Artykuł sponsorowany -
Prof. Wyleżoł: W Polsce lepiej chorować na raka niż na otyłość
– Jeden z pacjentów opowiadał, że kiedy chorował na raka, wszyscy chcieli mu pomóc, a gdy teraz waży 160 kg, wszyscy się od niego odwracają. Rak zabija, ale otyłość też. A w dodatku dewastuje życie wiele lat przed śmiercią – mówi prof....
ŻywienieKatarzyna Pinkosz
-
Są zdrowe i dodadzą kolorytu. Tych produktów nie może zabraknąć na talerzu
Zdrowe i kolorowe – te dwa słowa doskonale opisują produkty, które powinny pojawić się na talerzu. Które produkty sprawdzą się w wiosennej diecie?
ŻywienieProdukty -
Aminokwasy endogenne i egzogenne – co to jest? Źródła i rola w diecie
Organizm człowieka zbudowany jest z wielu różnych związków. Jednym z nich są grupy aminowe, czyli aminokwasy, z których syntetyzowane są białka. Budowa chemiczna aminokwasów uwzględnia tlen, wodór, azot i węgiel oraz inne związki, które...
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Masło shea pomoże na szorstką skórę i suche włosy
Masło shea to bogate w składniki odżywcze masło karite. Wykorzystuje się je w kosmetyce i w gastronomii.
ŻywienieProdukty -
Prebiotyki a probiotyki. Co to jest, jak działa i czym się różni?
Dużo mówi się i pisze o probiotykach, czyli kulturach pożytecznych bakterii, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i układu immunologicznego. Wiemy, że powinniśmy je przyjmować np. podczas antybiotykoterapii, jednak,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Dietetyk radzi: Te produkty mogą pomóc zmniejszyć bóle kręgosłupa
Bóle pleców oraz kręgosłupa to prawdziwa plaga naszych czasów. Jak się okazuje, w ich niwelowaniu może pomóc odpowiednio dobrana dieta.
ŻywienieProdukty -
Kuskus to nietypowa „kasza”. Czym jest, jak go przygotować i czy jest zdrowy?
Kuskus to jeden z produktów zbożowych, które tradycyjnie spożywane są m.in. w Afryce. Kasza kuskus stała się popularna w Polsce stosunkowo niedawno i nadal mało wiemy na jej temat. To produkt spożywczy, który cechuje się właściwościami...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze