Nierównowaga hormonalna może wystąpić niezależnie od wieku, choć kojarzy nam się głównie z kobietami w okresie okołomenopauzalnym. Tymczasem zaburzenia mogą być spowodowane wieloma różnymi czynnikami, w tym złą dietą i brakiem snu. Jakie...
Witamina B12 ma ogromny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Niektórzy twierdzą, że może dodawać energii, poprawiać pamięć lub koncentrację. Czy faktycznie witamina B12 daje energetycznego kopa? I tak, i nie.
Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy...
Niedobór witaminy B12 jest bardzo niebezpieczny i daje kilka, nieprzyjemnych, choć charakterystycznych objawów. Niestety może wystąpić u każdego, kto niewłaściwie się odżywia. Najbardziej zagrożeni są jednak wegetarianie, którzy nie...
Powstało wiele teorii na temat tego co jeść żeby obniżyć i utrzymać wagę ciała. Wiele osób kojarzy odchudzanie z wyrzeczeniami, głodówką, jedzeniem nie zawsze smacznych potraw. Czy to prawda? Czy może być inaczej?
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów porównał żywność w polskich i niemieckich sklepach. Sprawdzono jakość w sumie 101 produktów. Okazało się, że istotne różnice dotyczą 12 z nich, z czego w 10 przypadkach na korzyść niemieckich...
Od lat wiadomo, że aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Coraz więcej badań świadczy o tym, że jest to jeden ze sposobów, by ustrzec się przed niektórymi typami nowotworów. Jak się ruszać, by uniknąć raka?
„Wysoki cholesterol” – tego określenia często używa się, mówiąc o wysokim poziomie tzw. złego cholesterolu. Wszyscy wiemy, że taki stan jest groźny, ale ponieważ jednocześnie jest też bardzo popularny, nieszczególnie się nim...
O zaletach jedzenia awokado można napisać książkę. Ten zielony, egzotyczny owoc jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. A co z jego dużą, okrągłą pestką? Czy naprawdę do niczego się nie przydaje? Otóż nie! Poznaj właściwości i...
Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto...
Jenn Brett z Kanady, która prowadzi swój kanał w serwisie YouTube i na bieżąco zamieszcza na Instagramie zdjęcia, chce zwalczyć przekonanie, że „mniejsza waga jest lepsza”. W tym celu pokazuje swoim fanom, jak wyglądała w 2015 roku i...
Profilaktyka raka jelita grubego nie jest tak popularna, jak profilaktyka raka płuc czy piersi. Najwyższy czas to zmienić, ponieważ rak jelita grubego każdego roku roku zabija mnóstwo ludzi na całym świecie. Objawy łatwo bagatelizować, a...
Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta,...
W Nowej Zelandii i Australii narasta strach przed szpilkami ukrywanymi w pożywieniu. Po aferze z truskawkami, na Facebooku ogromną popularność zdobył wpis dotyczący frytek z popularnej sieci fast food. Sprawą natychmiast zajęła się policja.
Na stres czy smutek reagujemy bardzo różnie – jedni odczuwają ucisk w żołądku i niczego nie mogą przełknąć, tracąc zupełnie apetyt, inni natomiast sięgają po jedzenie, by jakoś dać upust emocjom i na chwilę poprawić sobie nastrój....
Po jogurty sięgamy chętnie, włączając je do codziennej diety. Teoretycznie zdrowa przekąska może okazać się jednak bombą kaloryczną. Badania uniwersytetu w Leeds wykazały, że wiele produktów tego typu zawiera więcej cukru niż Coca-Cola.
Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego...
Kiszona kapusta jest dostępna przez cały rok, jednak to właśnie jesienią i zimą sięgamy po nią regularnie. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej farsz do pierogów czy krokietów, a także spożywać solo. Dlaczego kiszona kapusta...
Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej...