-
Jabłko – właściwości, wartości odżywcze, odmiany
Jabłko to owoc, który w korzystny sposób wpływa na stan zdrowia. Jedząc jabłka codziennie, możemy usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów, zwiększyć odporność organizmu, a także zadbać o figurę i urodę. Jakie właściwości...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze
Maja Błaszczyk
-
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Szybkie i proste sposoby
Kurki są niezwykle delikatnymi grzybami, jednak zdarza się, że po ugotowaniu wyczuwamy w nich lekko nieprzyjemny smak. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Podpowiadamy!
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Polscy studenci z myślami samobójczymi. Co prowadzi do kryzysu?
Zdrowie psychiczne studentów w kryzysie. Samotni, zestresowani i przytłoczeni presją ze strony otoczenia, często już na pierwszym roku rezygnują z nauki.
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Koktajl z daktyli i migdałów uspokaja. Przepis dla zestresowanych
Po koktajl z daktyli i migdałów powinny sięgać osoby, które zżera stres. Poznaj niezawodny przepis na napój, który ukoi skołatane nerwy. Przyrządzisz go w 5 minut, raptem z kilku składników.
ŻywienieProduktyPrzepisySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uprażyć orzechy włoskie? Po co się to robi?
Prażenie orzechów włoskich ma wiele zalet. Nie każdy jednak wie, jak dokładnie należy to zrobić. Tłumaczymy, jak uprażyć orzechy włoskie oraz jakich błędów powinniście się wystrzegać.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Awokado – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, jak je wybrać i jak jeść
Awokado (smaczliwka wdzięczna, gruszka smaczliwka, Persea americana Mill.) to bardzo zdrowy, egzotyczny owoc, który od niedawna gości w diecie Polaków. Owoc awokado ma kształt gruszki i bywa nazywany masłem bogów. Cenne wartości odżywcze...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Smoothie „szarlotkowe” idealne na odchudzanie. Przepis na koktajl owsiano-jabłkowy
Smoothie szarlotka to koktajl idealny na śniadanie. Jest zdrowe i pyszne – smakiem przypomina jabłecznik. Dzięki zawartości błonnika smoothie „szarlotkowe” jest dobrym wyborem podczas odchudzania.
PrzepisyŻywienie
Paulina Cywka
-
Dodaj pieprz do herbaty. Powstanie eliksir na odchudzanie
Herbata z pieprzem to napój, dzięki któremu można szybciej zgubić zbędne kilogramy. To idealna mikstura na odchudzanie dla zwolenników naturalnych rozwiązań.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie? Szybki i prosty trik
Choć orzechy włoskie są niezwykle smaczne, to wyczuwalna jest w nich też charakterystyczna gorycz, która może zniechęcać do ich jedzenia. Podpowiadamy, co zrobić, żeby orzechy włoskie nie były gorzkie.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Rydze – jak wyglądają, kiedy zbierać, jak przyrządzić, wartości odżywcze
Popularny mleczaj rydz, zwany w skrócie rydzem, to pyszny grzyb jadalny z rodziny gołąbkowatych, który często gości na polskich stołach. Aby cieszyć się jego wyśmienitym smakiem, nie trzeba być szefem kuchni. Przepyszne rydze można...
ProduktyŻywienie
-
Olej arganowy do jedzenia. Jak stosować płynne złoto z Maroka?
Nie każdy wie, że olej arganowy, oprócz stosowania na skórę, może być również spożywany. W kuchni marokańskiej jest popularny od lat. Warto go spróbować.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Sprawdzone przepisy
Co robisz z mięsem, które zostało po gotowaniu rosołu? Wyrzucasz je? To duży błąd. Mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia pysznych potraw. Podpowiadamy, jak to zrobić.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Zupa długowieczności – przepis. Co kryje w sobie włoska minestrone?
Zupą długowieczności nazywana jest warzywna włoska zupa. Stanowi ona podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Jedna z rodzin zdradziła przepis na minestrone. Zobacz, jak zrobić zupę długiego życia.
ŻywieniePrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Jak obrać paprykę ze skóry? Sprawdzone sposoby
Papryka to popularny składnik wielu jesiennych dań. Zanim jednak przystąpimy do ich przygotowania, trzeba obrać warzywo ze skóry. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym zadaniem. Szybko i prosto.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Co się stanie, jeśli zjesz owoce po obiedzie? Tego się nie spodziewasz
Jedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie nie jest dobrym pomysłem. Taki zwyczaj może nam zaszkodzić i skutkować dodatkowymi kilogramami. Zobacz, dlaczego nie należy jeść owoców o tej porze dnia.
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak jeść figi? Możecie je przyrządzić na różne sposoby
Owoce figowców pospolitych są pyszne i zdrowe. Jak jeść figi? Wcale nie musicie ograniczać się do spożywania ich na surowo.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
„Oddać to można butelki do skupu”. Mimo trudnej relacji, opiekuje się matką tak, że lekarze są zaskoczeni
Pan Adam, mieszkaniec gminy Kobylanka (woj. zachodniopomorskie), opiekuje się 78-letnią mamą Bożeną. – Psychicznie to ciężkie, ponieważ mieliśmy trudną relację – mówi.
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co kawa robi z sercem? Badania są jednoznaczne
Czy osoby, które mają kłopoty z sercem i szerzej – z układem krążenia – powinny pić kawę? Badania naukowe w tej kwestii dają jednoznaczną odpowiedź.
ProduktyŻywienie
-
Chai Masala – jak zaparzyć tę indyjską herbatę z mlekiem i przyprawami
Chai Masala jest połączeniem herbaty, aromatycznych przypraw i mleka. Ta pyszna i zdrowa herbata jest idealna na chłodne dni. Dowiedz się, jak ją zaparzyć.
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może niektórych zaskoczyć
Czy można jeść dynię na surowo? Tak, ale jest kilka warunków. Sprawdźcie, które dynie i w jakiej postaci są jadalne.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Czarny czosnek zwiększa odporność. Wzbogaca też smak potraw
Jeśli chcesz w naturalny sposób podnieść odporność organizmu, jedz czarny czosnek. Warto dodawać go do potraw również ze względu na walory smakowe. Zobacz, co to jest czarny czosnek i jak go wykorzystać w kuchni.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska