-
To zdecydowanie najlepsze dania na świecie. Przedstawiamy wyjątkowo smaczny ranking
CNN przygotowało wyjątkowy ranking najsmaczniejszych dań, jakie kiedykolwiek zostały stworzone. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę tego wyjątkowo pysznego zestawienia.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Masz problemy ze snem? Oto produkty, które mogą pomóc
Przedstawiamy produkty, które mogą okazać się remedium na problemy ze snem. Większość z nich znajduje się w niemal każdej kuchni.
ŻywienieProdukty -
Żelatyna – źródło naturalnego kolagenu. Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Żelatyna to jeden ze składników wielu produktów spożywczych. Często korzystamy z niej także podczas samodzielnego przygotowywania posiłków, którym chcemy nadać odpowiednią konsystencję. Żelatyna spożywcza to produkt o naturalnym...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Bakterie w partii parówek. Mogą doprowadzić do choroby
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed parówkami firmy Piko Pure z Lidla. W jednej z partii wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Ich spożycie może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Żywienie -
Woda ryżowa: cudowny napój do pielęgnacji twarzy i ciała
Woda ryżowa to napój pełen wartości odżywczych, który znakomicie działa na cerę i włosy. Jak go przygotować?
ŻywienieProdukty -
Syrop cukrowy: płynny słodzik do koktajli i drinków
Syrop cukrowy to słodzik, który najczęściej wykorzystuje się do napojów i drinków. Jak go zrobić?
ŻywienieProdukty -
Owoc kaki, czyli persymona. Jakie go jeść i jakie ma właściwości?
Pochodzący z Chin oraz Japonii owoc kaki (Diospyros L.) znany jest także pod innymi nazwami m.in. persymona oraz jabłko orientu. Swoim wyglądem przypomina nieco pomarańczowe pomidory lub niewielkie jabłka. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Indeks glikemiczny pokarmów powinien interesować nie tylko cukrzyków. Co to jest?
Coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym (IG) pokarmów w kontekście m.in. profilaktyki cukrzycy i innych chorób dietozależnych. Wyjaśniamy, czym jest indeks glikemiczny pokarmów i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia.
ŻywienieOdchudzanieDiety -
Uwaga na te jajka! GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
ŻywienieProdukty -
Focaccia: Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy
Focaccia to rodzaj pieczywa, który serwuje się na ciepło. Stanowi podstawę pizzy, ale można przyrządzić je na wiele sposobów. Jak zrobić foacaccię?
ŻywienieProdukty -
Pasta jajeczna: jak zrobić wiosenne kanapki? 3 przepisy
Pasta jajeczna to pomysł na wiosenne śniadanie lub kolację. Przygotowuje się ją w kilkanaście minut i stanowi świetną alternatywę dla nudnych kanapek.
ŻywienieProdukty -
Makaron z wódką według Gigi Hadid. To danie króluje w sieci!
Gigi Hadid przekonuje, że makaron z wódką to wyjątkowo smakowite danie. Pokazujemy, jak przyrządzić tą potrawę w kilku prostych krokach.
ŻywienieProdukty Wideo -
Berberys – zastosowanie. Ogrodniczy hit, który ma właściwości lecznicze
Berberys jest ciernistym krzewem ozdobnym, który pochodzi z Azji. Występuje w wielu odmianach. Dość często spotkamy go w ogrodach, gdzie stanowi nie tylko wyjątkową ozdobę, ale także źródło pożywienia dla różnych gatunków ptaków. Roślina...
ProduktyŻywienie -
Wyrzucasz te fragmenty owoców? Popełniasz ogromny błąd – a oto, dlaczego
Gotowanie z resztek nie ogranicza się do warzyw czy pozostałości całych dań. Istnieją również pewne części owoców, które najczęściej wyrzucamy, a z którymi można zrobić coś więcej.
ProduktyŻywienie -
Nie masz czasu na posiłek? Proste i zdrowe przekąski do podjadania w czasie pracy
Gdy nie masz czasu na posiłek w trakcie pracy, z pomocą przyjdą pomysły na proste przekąski. Co zdrowego można przegryźć, by poczuć sytość, ale i satysfakcję?
Żywienie Wideo -
To smoothie z masłem orzechowym nie tylko świetnie smakuje, ale poprawia zdrowie twojego mózgu. Zobacz, jak je zrobić
Nie jest nowością, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego by nie postawić zatem na coś pysznego, co poprawi zdrowie naszego mózgu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Te owoce polecają dietetycy. Oto 10 z nich
Owoce są zdrowe i jest to fakt bezsporny. Spożywane w umiarze mają mnóstwo potrzebnych zwiazków odżywczych. Dlaczego jednak warto jeść poszczególne z nich?
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego nie warto żuć gumy? Odpowiedź dietetyczki
Wiele osób żuje gumę, by dłużej wytrzymać z przyjmowaniem kolejnego posiłku lub po prostu dlatego, że to lubi. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, że – ze zdrowotnego punktu widzenia – żucie gumy lepiej jednak sobie odpuścić.
ŻywienieProdukty -
Syrop daktylowy: zdrowy zamiennik miodu i cukru
Syrop daktylowy to zdrowy zamiennik cukru pełen wartości odżywczych, który ma walory prozdrowotne. Jakie ma właściwości i do czego go używać?
ŻywienieProdukty -
Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba
Tapenada to prosta pasta z oliwek i kaparów, która zawiera zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin. Do czego wykorzystać tapenadę i jak ją zrobić? Zobacz łatwy przepis.
ŻywienieProdukty -
Miodownik: przepis na genialne ciasto na bazie miodu
Miodownik to pyszne ciasto na bazie miodu przekładane kremem budyniowym. Pasuje na wiele okazji i nie jest takie trudne jak się wydaje. Jak zrobić miodownik?
ŻywienieProdukty